Inför Extra V75/derbyt:

Guldtand och derbykavaj

| 2014-09-04 09:22
Han har Trav-Sveriges mest kända guldtand.
På söndag hoppas Åke Lindblom på en matchande derbykavaj.
- Jag har vunnit många stora lopp, men en derbyseger skulle slå allt.
Mannen med guldtanden, Åke Lindblom, 59, är optimist inför sitt första travderby.    Foto av THOMAS BLOMQVIST
Mannen med guldtanden, Åke Lindblom, 59, är optimist inför sitt första travderby.    Foto av THOMAS BLOMQVIST
Åke Lindblom, 59, är redo för sitt allra första derby. Självförtroendet är på topp. Utan att tveka utnämner han Sauveur till den bästa häst han tränat. - Ja, jag har aldrig haft en så fin häst. Det här är den värsta. Han är komplett. Det finns inget negativt att säga om honom.
Om du skulle beskriva Sauveur?
- Han är speedig och stark, lättaplacerad och travsäker. Han har rätt inställning. Han är komplett.

Fraktur i ett bakben
Åke Lindblom fick in Sauveur i träning 14 november i fjol.
- Han kom från ett konvalescent-center. Han hade haft en fraktur i ett bakben, berättar Örebrotränaren. Att Sauveur var något extra märkte Åke Lindblom direkt.
- Ja, faktiskt redan i första snabbjobbet. Det var ett jäkla klipp i steget. Bara en månad efter att han kom så kvalade han och gick 1.18,6, då förstod jag att det här är en kanon, säger Åke Lindblom.

Först till vinnarcirkeln 2014
Sauveur debuterade 1 januari och blev faktiskt först av alla travhästar i landet att besöka vinnarcirkeln 2014 - och det var 70-80 meter ner till tvåan i mål. Sauveur fortsatte vinna och tog totalt fem segrar i rad innan han åkte på en plump under elitloppshelgen i slutet av maj på Solvalla.
- De är ju inga maskiner och vi hade ett byngligt utgångsläge med spår åtta bakom bilen, men jag var ändå jättenöjd med honom som trea. Han har bara gjort ett dåligt lopp och det var på Rättvik i starten efter och då han var sjuk, säger Åke Lindblom. Halsproblemen hindrade sedan hästen från att tävla i sommar. Men efter två månaders frånvaro, precis lagom till derbykvalen, var Åke Lindbloms talang tillbaka. Och vilken comeback hingsten svarade för.

Snabbast i derbykvalen
Trots ett tungt lopp utvändigt ledande favoriten Ni Talar Bra Latin så kunde Åke Lindblom koppla på segersmilet och visa guldtanden i god tid före mål.
- Hästen som ledde är väldigt bra men jag tyckte faktiskt att det kändes säkert redan 400-500 meter från mål, berättar Åke Lindblom som bjöd på en segergest i god tid före mål.

Vad är din känsla inför söndagens final?
- Det känns bra. Hästen är fin och alla förberdelser känns bra. Jag vet inte hur bra min häst är, men han vann med krafter kvar i försöket och gick den snabbate tiden den dagen.
- Min häst är lättplacerad och han räds inte dödens, han tål att göra jobbet själv utvändigt ledaren. Det visade han senast. Det är mitt första derby och det känns helt enkelt ruskigt spännande, säger Åke Lindblom.

Vinnaren av Svenskt Travderby föräras med en klassisk gul derbykavaj - en kavaj som absolut skulle matcha Trav-Sveriges mest kända guldtand...

Lars-Ove Pettersson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »