Tamla Celeber lekte hem Oaks

| 2010-10-04 09:26
Tamla Celeber lekte hem Svenskt Trav-Oaks i mycket imponerande stil.
Kullens drottning vann åkandes för Örjan Kihlström som var full av beundran.
- Det är sådana här hästar man drömmer om att köra. Hon är helt otrolig, sa Kihlström efter segern som var värd en miljon kronor.
Tamla Celeber visade att hon är kullens drottning med eftertryck när hon vann Svenskt Trav-Oaks i imponerande stil för Örjan Kihlström. Foto: Lars Jakobsson.

Tamla Celeber visade att hon är kullens drottning med eftertryck när hon vann Svenskt Trav-Oaks i imponerande stil för Örjan Kihlström. Foto: Lars Jakobsson.

STOCKHOLM

Tamla Celeber kan mycket väl vara en ny Ina Scot, Queen L. eller Viola Silas. Treårsstjärnan har tidigare jämförts med världsrekordstoet Giant Diablo av sin tränare Roger Walmann. Hon har tidigare i år vunnit dubbla E3-finaler och krönte nu en fantastisk säsong genom att vinna Oaks.

- Hon är helt fantastisk. Frågan är om hon är bättre än Giant Diablo, men hon är minst lika bra i alla fall, sa Roger Walmann efter loppet.

Aldrig varit så fin som i dag

Tamla Celeber fick en bra resa mestadels i andra par utvändigt. Samtidigt duellerade So Here I Am och Roxa Sisu om täten där Joakim Lövgren bakom den sistnämnde körde till rejält efter ett halvvarv. Roxa Sisu tog över ledningen och för ett ögonblick blev Tamla Celeber utan rygg. Men 1200 meter kvar lyfte Stefan Melander ut Aisle Stand utvändigt om ledaren och då återfick Tamla Celeber sin fina position. Attacken kom 700 meter kvar och via tredjespår genom slutsvängen så avgjorde hon lekande lätt över upploppet. Örjan Kihlström satt nästan helt stilla när Tamla Celeber visade att hon är överlägsen sina kullsystrar. Det såg nästan ut som att hon joggade till seger med till synes gott om krafter kvar. Vinnartiden blev 1.14,0 över distansen 2140 meter med bilstart.

- Vad ska man säga om den här märren, hon är helt otrolig och har väl näppeligen känts så fin som i dag. Hon vann med tussarna kvar och är otroligt komplett, klok och fin och gör allt hon ska i loppen. Det enda vi inte har gjort ännu är att öppna snabbt från start men jag tror att hon kan det också, Örjan Kihlström.

Han har vunnit Oaks tre gånger tidigare men ville inte jämföra Tamla Celeber med de tidigare vinnarna. Däremot konstaterade Kihlström att:

- Det är sådana här hästar man drömmer om att köra. Som inte pullar en meter i loppen och när man ber dem om det så borrar de bara ner sig och går.

Sista starten för i år

Tränare Walmann var förstås mycket nöjd med Tamla Celebers insats. Han har tidigare öst superlativer över sitt stjärnsto och hade först svårt att hitta nya ord.

- Vad ska jag säga, jag har sagt allt som ska sägas. Det är få förunnat att få träna sådana här hästar. Hon är fantastisk och nu tippar jag på att vi slutar för i år och suger på karamellen till nästa år, sa Roger Walmann efter sin tredje seger som tränare i Svenskt Trav-Oaks.

"Anders, du passar i gul kavaj"

Ägare till Tamla Celeber är hårdsatsande Stall Courant med Anders Ström och Marcus Lindgren i spetsen. Tränare Walmann skickade en passning till Anders Ström om att de ska vinna Svenskt Travderby nästa år.

- Roger sa till mig att, Anders, du klär i gul kavaj. Det här är helt fantastisk. Jag tror att det var 1995 när Ina Scot vann med Kjell P Dahlström, då tyckte man att det var stort. Det är först nu jag har en aning om hur det känns, sa Anders Ström.

Michael Carlsson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »