Fel blev rätt för Hultman

| 2008-07-20 22:58

- Lie Detector överlägsen i Stochampionatet
"Stefan vad har du gjort?"
Det frågade sig Stefan Hultman ångerfullt efter ett varv.
Två minuter senare kom svaret.
Stefan hade gjort allting rätt och Lie Detector vann Stochampionatet i överlägsen stil.

Lie Detector och Örjan Kihlström lämnar konkurrenterna över upploppet i Stochamionatet 2008. Foto: Claes Kärrstrand
Lie Detector och Örjan Kihlström lämnar konkurrenterna över upploppet i Stochamionatet 2008. Foto: Claes Kärrstrand

SKARA

Lie Detector var storfavorit på förhand och kom smärtfritt till ledningen efter 300 meter. Allt frid och fröjd kan tyckas, men då började Stefan Hultman ana det värsta.
- Jag trodde aldrig hon skulle vinna idag. Inte när det var smutsig bana och lång distans. När jag sedan såg att hon blev het i ledningen kände jag att det var helt fel beslut att sätta på helstängt huvudlag. Jag tänkte för mig själv: "Stefan vad har du gjort?".
Men att Lie Detector blev lite väl ambitiös där framme spelade det ingen som helst roll.
När upploppet nalkades hade hon dragit musten ur sina kullsystrar och Örjan Kihlström kunde sitta lugnt innan han unnade sig en liten segergest kort efter mål.
- Hon är otroligt fin. I mina ögon är hon det bästa stoet i kullen nu fick hon vinna det största lopp ett sto kan vinna, förklarade Örjan som också hann bli lite orolig under vägens gång.
- Det gick lite för fort. Hon var pigg under vägen och ville springa fortare än jag ville.
Kanske oroades de inblandade extra av att referent Göran Borgås skrek ut att första varvet travades på i ursinniga 1.11,1, innan han insåg att det var galet och ändrade sig. Den korrekta varvtiden var 1.14,1 och sedan fortsatte Kihlström i jämn 1.15-fart till segertiden 1.14,7a/2 640 meter.

Fest i vinnarcirkeln efter Lie Detectors seger. Foto: Claes Kärrstrand

Fest i vinnarcirkeln efter Lie Detectors seger. Foto: Claes Kärrstrand

Första segern för Menhammar

Det är den tredje snabbaste i Stochampionatets historia och ska ses i ljuset av att regnet gjort förutsättningarna att springa fort långt från optimala.

Hultman och Kihlström vann Stochampionatet 2002 med Pine Dust, men för Sveriges ledande uppfödare Menhammar Stuteri och Margareta Wallenius-Kleberg var det första triumfen.

- Jag saknar ord, det är fantastiskt. Hästen är så vacker och Stefan Hultman har gjort ett otroligt jobb. Jag skulle ta med pappersnäsdukar eftersom han brukar gråta efter segrarna, men glömde det, berättade Wallenius-Kleberg.

Och nog föll det en och annan tår ner för "Hulkens" kinder även denna gång, sedan yttrade han dessa ord i vinnarcirkeln.

- Jag är så oerhört glad och tacksam för allt jag får vara med om. Den fantastiskt fina stab som finns på Menhammar, från hovslagare till banskötare. Allting fungerar perfekt och nu är jag så lycklig.

Stefan Hultman i glädjetårar efter vinsten i Stochampionatet. Foto: Claes Kärrstrand

Stefan Hultman i glädjetårar efter vinsten i Stochampionatet. Foto: Claes Kärrstrand

"Otroligt hur han lyckas"

För Lie Detector var det årets andra storloppsvinst efter triumfen i Drottningens Pokal i våras. Och hennes tränares framgångsvåg börjar nu nästan nå tsunaminivå. Förutom Jaded och Triton Sund - som turats om med att krossa motståndet över kort- respektive lång distans i gulddivisionen i sommar - har han även treåringskungen Maharaja. Faktum är att resultatet för stallet efter söndagens triumf nästan är ikapp det totala för hela 2007.

- Det är helt otroligt hur han lyckas pricka formtoppen till finalerna hela tiden. Man måste bara beundra det, konstaterade Örjan Kihlström.

I skymundan av vinnaren hade Stochampionatet en annan segerherre. Stig H Johansson lade beslag på både andra- och tredjepriset. Charmaine Ås släppte ledningen till vinnaren och höll ifrån sig övriga inklusive Paper Moon som spurtade vassast av alla över upploppet.

9 271 personer fick se Stefan Hultmans glädjetårar på Axevalla, totalt besökte 30 926 människor trippeltravet. Visserligen ett tapp från i fjol, men ändå ett bevis på vad Axevallas inflyttade champion Åke Svanstedt yttrade på lördagen:

- I Västergötland tycker man att Stochampionatet är större än Elitloppet.

Robin Johansson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »