Åh vilken travfest!

| 2009-06-01 22:39
Vilken fest det blev på Solvalla under Elitloppssöndagen! Flera hundra andelsägare i Travkompaniet fanns på plats för att njuta av travtävlingar när det är som allra bäst. Soligt, varmt, vindstilla, festligt, fartfyllt, spännande och vår guldtrio, Örjan, Hultman och Jaded = världsklass!
Två timmar efter Elitloppsfinalen är Solvalla tomt, festen är slut för den här gången. Foto: Travkompaniet
Två timmar efter Elitloppsfinalen är Solvalla tomt, festen är slut för den här gången. Foto: Travkompaniet

Elitloppshelgen är över. En helg som länge kommer att leva kvar i minnet, i synnerhet för alla oss som hade förmånen att vara på plats på Solvalla och uppleva hela härligheten live.
Men det började inte så bra.

På ”förfesten” under fredagen, hade Travkompaniet två hästar till start i Merriment och Nantucket som inte gjorde så bra ifrån sig.
Merriment som för första gången startade över 3 000 meter var aldrig med i matchen och utgick felfri, långt ifrån sin normala kapacitet.
Några lopp senare presterade Nantucket en anständigt prestation från sitt svåra startspår. Det blev en sjätteplats för treåringen, men han kan betydligt bättre än så.
I stallet var man efter fredagen riktigt bekymrad då alla stallets starthästar underpresterade, uppenbart nedsatta av någon elak bacill. 
Emil Magnusson utsåg fredagen som deras sämsta tävlingsdag någonsin!

Lie Detector var inte som bäst för dagen. Foto; Travkompaniet

Lie Detector var inte som bäst för dagen. Foto; Travkompaniet

Under lördagen gick vår drottning, Lie Detector, en ny match mot Sveriges stoelit.  Ännu en gång hade hon fått ett dåligt startspår där hon fick ett lopp en bit ner i fältet.

Det löste sig dock ganska bra på sista bortre långsidan där hon fick gå med i ryggen på Tinita Love som var en av de mest betrodda i loppet. Genom sista kurvan tröttnade konkurrenten och Lie Detector tvingades ut i fjärde spår. In på upploppet avslutade hon bra men ändå utan det där lilla extra som vi är så vana att se henne. Trots det, travade hon nytt rekord, 1.11,5 och blev femma, hon har en hög lägstanivå den här tjejen.

30 000 personer på plats när Elitloppsfinalen skall köras. Foto: Travkompaniet

30 000 personer på plats när Elitloppsfinalen skall köras. Foto: Travkompaniet

Det brukar heta att om det är dåliga genrep, så blir premiären bra. Kanske stämmer det för även om Elitloppssöndagen inte var någon premiär för Travkompaniet, så blev den väldigt, väldigt bra!

Strålande sol, nästan helt vindstilla och rena högsommarvärmen var en härlig inramning på årets höjdpunkt för alla oss som älskar trav, och vi var många!

Över 30 000 personer kom till Solvalla med över 600 andelsägare på  Travkompaniets eget VIP-område som kunde njuta av travsport av absoluta världsklass.Jublet var närmast öronbedövande när Jaded ”bombade” till ledningen och sprintade hem sitt försök på nytt svenskt rekord, alla kategorier, 1.09,7!

”Jag skulle kunna krama alla här på Solvalla”, jublade Hultman efter loppet.

Att han i heatet före, även hade fått med Triton Sund till Elitloppsfinalen, gjorde att han ville ta hela Solvalla i famn!

Elitloppsfinalen på väg in mot upploppet. Foto: Travkompaniet
Elitloppsfinalen på väg in mot upploppet. Foto: Travkompaniet

Elitloppsfinalen blev precis så spännande och händelserik som vi hade hoppats på.
När hästarna svängde in på upploppet, hade Jaded knäckt den ledande Sahara Dynamite och var i ledningen. I det läget, skrek många av oss så att stämbanden ansträngdes till bristningsgränsen. Jaded stred som en tiger hela vägen in i mål men kunde inte hålla undan för Torvald Palema som spurtade långt ut i banan. Andraplatser kan vara ganska jobbiga men den gången kändes det faktist som en halv seger.
Efter att ha blivit nobbad i Elitloppet två år i rad, fick Jaded äntligen visa att han är så bra som Hultman alltid har sagt, eller kanske ännu bättre. Och det körs ju ett Elitlopp även nästa år!

”Visst kände jag ett sting av besvikelse direkt efter loppet, det var ju så nära. Men det var bara en kort stund, nu är jag så otroligt nöjd och glad över mina hästars prestationer. Jaded var fantastisk, alltså det är nästan omöjligt att vinna Elitloppet från ”dödens”. Tänk så nära det var! Han gjorde helt enkelt ett fantastiskt bra lopp. Triton Sund är ju ingen sprinter och ändå travar han under 1.10 och går till final. Jag var så orolig när alla hästarna var så dåliga i fredags så jag har inte sovit i natt. Åh tänk så bra det blev!”
sa en mycket trött men lycklig Stefan Hultman efter Elitloppsfinalen. 

Innan det var dags att summera Elitloppshelgen gjorde Manna ett bra lopp i dagens sista lopp som femma. 

Elitloppsfesten är över för den här gången och nu är det "bara" 364 dagar kvar till nästa Elitloppshelg. Men med en häst av Jadeds kaliber, kan vi få en fantastisk sommar där det finns massor av travfester att se fram emot!
Då hoppas vi att alla möter upp igen!

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »