"Magin runt Maharajah är tillbaka!"

| 2009-06-28 09:50
Rubriken är Stefan Hultmans summering efter Maharajahs fantastiska lopp på Rättvikstravet på midsommardagen. Då noterade sig vår supertalang för sitt andra svenska rekord, 1.12,3 för fyraåriga hästar över 2 140 meter. "Jag skulle kunna ha kört 500 meter till i samma tempo", sa den lyriske kusken, Jörgen Sjunnesson som för första gången satt upp bakom Maharajah.
Det var många som var glada efter Maharajahs seger, inte minst andelsägare Mats Estberger (bakom Jörgen Sjunnesson) som representerade Travkompaniet. Foto: ALN
Det var många som var glada efter Maharajahs seger, inte minst andelsägare Mats Estberger (bakom Jörgen Sjunnesson) som representerade Travkompaniet. Foto: ALN

Maharajahs kungakrona hamnade lite på "sniskan" efter att han både i förra årets avslutning och i årsdebuten inte tävlade på topp. På grund av sjukdom tvingades han också avstå från både Breeders Crown-finalen, som var tänkt att bli hans sista start som treåring och i årets final av Kungapokalen.
Efter det fanns det en del som började tvivla på Maharajah, är han verkligen så bra som den alltid så optimistiske Hultman säger?

Svaret från Hultman och framförallt, Maharajah, till de som tvivlat kom, med besked, på midsommardagen på Rättvikstravet.
Men belackarna fick "vatten på sin kvarn" före tävlingarnan, då Maharajah galopperade i en provstart bakom bilen. Rättvikstravets värmingsexpert rekommenderade gardering av storfavoriten till alla spelare. De som valde att följa hans rekommendation, visade sig senare få betala för totalt onödiga streck.

 

Maharajah var förkrossande överlägen där han bara lämnade sina konkurrenter in på upploppet. Foto: ALN

Maharajah var förkrossande överlägen där han bara lämnade sina konkurrenter in på upploppet. Foto: ALN

Jörgen Sjunnesson satt för första gången upp i sulkyn bakom Maharajah. Det var en ansvarsfylld uppgift som han skötte på allra bästa sätt. Från start lät han hästen trava på i sitt eget tempo, utan att bry sig så mycket om konkurrenterna. Det blev en position som andra häst i andra spår med andrahandsfavoriten, Yanantin Boko enkelt till ledningen.

Det här var ingen position som passade Jörgen, som när första kurvan passerats, styrde fram Maharajah utvändigt om ledaren. Här såg han till att hålla tempot uppe där första varvet rundades på 1.12,5. Varvet från mål såg Yanantin Boko ruskigt fin ut med klippande öron och spänst i steget där han travade före vår häst. Maharajah i sin tur såg minst lika fin ut, men han fick ju trots allt en betydligt tyngre resa. Men bara fyrahundra meter efter varvningen, la Maharajah in en högre växel, och då hade ledaren inte en chans att svara. Trots att vår häst inte är speedig, lämnade han konkurrenterna på bara några steg och sedan ökade motståndet hela vägen in i mål! Jörgen satt helt lugn bakom Maharajah och kunde istället njuta av de enorma ovationer hästen fick möta av den stora publiken.  

Jörgen Sjunnesson gjorde ett strålande jobb bakom Maharajah. Foto: ALN
Jörgen Sjunnesson gjorde ett strålande jobb bakom Maharajah. Foto: ALN

I vinnarcirkeln efter loppet var Jörgen märkbart tagen över upplevelsen att få ha kört Maharajah;

 -  Vilken häst! Jag hade lätt kunnat köra i samma tempo i femhundra meter till! Men det märks att han fortfarande är lite orutinerade, 500 meter kvar vinglade han till lite grand och då rörde jag lite på ena tömmen, då bara stack han ifrån de andra. Rent kapacitetmässigt är han den absolut bästa häst jag någonsin kört, avslutade kusken som bland annat kört Triton Sund till seger i Sundsvall Open Trot!

Stefan Hultman är märkbart lättad efter loppet;

 - Ja det här var så oerhört skönt! Efter de sjukdomsproblem vi haft i stallet så var jag förstås orolig över hur formen var på hästen. Det var i sig inte ett särskilt viktigt lopp, men jag ville så gärna att Maharajah åter fick visa att han är så bra som jag hela tiden säger. Idag visade han igen att han är kullens kung vilket jag aldrig har tvivlat på, men det är andra som gjort och det har förstås retat mig lite grand, förklarade Stefan och fortsatte med att berömma Jörgen.
 - Att sätta sig upp bakom Maharajah idag, var egentligen en ganska otacksam uppgift. Om hästen skulle galoppera, ja då hade det varit kuskens fel, och seger hade bara varit hästens förtjänst. Men Jörgen blir inte nervös och han gör väldigt få misstag, jagtycker att han är en fantastiskt duktig kusk, berömde Stefan.

I vinnarcirkeln fick våra segrare fantastiska ovationer från publiken, ovationer i "Järvsöfaxklass", som Rättvikstravets VD, tillika intervjuare, Anders Klasson sa. Det är underbart när en sportslig höjdare hyllas, och sportslig höjdare var det verkligen.
Maharajahs segertid, 1.12,3 var nytt svenskt rekord för fyraåriga hingstar över distansen, endast tre tiondelar från världsrekordet som innehas av Igor Font!
Därmed noterade sig Maharajah för sitt andra svenska rekord. Sedan Kriteriefinalen förra året är han också innehavare av rekordet för treåringar över 2 640 meter, 1.14,0.

Maharajahs huvudmål i år är Derbyt i höst, men matchningen fram dit är inte helt spikad;

 - Nu kollar vi upp Maharajah och ser att han tar det här loppet på rätt sätt. Sedan har jag sneglat på ett lopp i Bollnäs vi får se hur det blir, det får hästen själv bestämma, avslutar en jublande glad Stefan.

Tills dess gläds vi åt att Maharajah är tillbaka i gammalt gott slag, magin är tillbaka!

Resultat;

RÄTTVIK LÖRDAG 20 JUNI 2009 
Lopp 3. V65-1, Tvilling.  1

Fyraåringslopp - Rättviksloppet
4-åriga lägst 175.000 kr. Körsvenskrav kat. 3
Startsumma och poäng per den 13 juni 2009 kl. 24.00.
2140 m. Autostart. 10 startande.
Pris: 100.000-48.000-24.000-13.000-7.000-(5.000) kr.
Lagerkrans och hederstäcke till segrande häst. Minnespris till segrande hästs ägare, körsven och vårdare.

PlacHästDist(Ev)OddsPlatsTid

1,2  MAHARAJAH
Sjunnesson Jörgen (Hultman Stefan) 2/2140 1,61 1,06 12,3a

2,5  YANANTIN BOKO
Goop Björn (Nurmos Timo) 5/2140 (27) 1,14 13,1a
3,10  ANNICKA
Westholm Jörgen 10/2140 (101) 1,17 13,3a
4,9  ROCKY RACE
Witasp Leif 9/2140 (1489)  13,5a
5,4  CALAMARA DONNA
Untersteiner Johan (Walmann Roger) 4/2140 (92)  13,7a
6,1  CHIP'N YOUNG
Andersson Peter M (Arvidsson Stefan) 1/2140 (749)  13,8a

0,3  MONEY BROTHER*
Eriksson Sören (Linder Björn) 3/2140 (976)  14,1a
0,7  B.W.L.CHAMPION
Frick Kajsa 7/2140 (820)  14,1a
0,8  EXTRA OKAY
Frick Jim 8/2140 (1265)  14,2a
0,6  LAMAL JUBB
Takter Johnny (Bergh Robert) 6/2140 (634)  uag

Tempo:första 500 13.0 (5 Yanantin Boko), 1000 12.5 (5 Yanantin Boko)
sista 500 11.0
Segermarginal:många längder
Banförhållande: Lätt bana

Dopningsprov:MAHARAJAH (Rekord)
Segrare:MAHARAJAH 4 br. h e VIKING KRONOS (IT) - CHILI KHAN e GIANT CHILL (US) Ägare:Travkompaniets Stall AB (publ), Ekerö
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Vi äger travhästar av högsta klass. Några av våra största segrar är; Prix d'Amerique, Derbyt, Europaderbyt, Kriteriet, Sprintermästaren, Jubileumspokalen, Stochampionatet, Drottning Silvias pokal och E3-finaler.

I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie, häng med du också!