"Troligen italienska maffian igen"

| 2009-07-06 09:04
Kidnappad ur sin box förra sommaren.
Under lördagsförmiddagen återfanns italienske avelshingsten Daguet Rapide välbehållen på en strand nära Napoli.
- Det är troligen maffian som varit i gång igen, säger svenske travtränaren Jan Nordin som själv varit utsatt för en liknande kidnappning i Italien.
Daguet Rapide efter segern i Fyraåringseliten på Solvalla 2004. Foto: Lars Jakobsson

Daguet Rapide efter segern i Fyraåringseliten på Solvalla 2004. Foto: Lars Jakobsson

STOCKHOLM

Det var en natt i juni i fjol som stjärnhingsten Daguet Rapide försvann från ett stuteri utanför italienska Bologna. Kidnapparna hade använt raffinerade metoder - bland annat hade man drogat gårdens hundar för att komma åt hästen.

Nu ett år senare släpps alltså den nioårige hingsten. Någon eller några lämnade hästen på en strand i södra Italien under lördagen.

Daguet Rapide är en av Europas mest värdefulla avelshingstar som vann nästan samtliga lopp ställde upp i som tre- och fyraåring.

Troligen har kidnapparna krävt en lösensumma för att lämna tillbaka honom. Det är dock oklart om några pengar betalats ut.

"Maffian förstör"

Stjärnhingsten ägs av franske stortränaren Jean-Pierre Dubois och hingsthållaren Marco Folli.

- Jean-Pierre Dubois brukar inte vara så pigg på sånt här. Efter vad jag har hört kan just det vara orsaken till att allt det här dragit ut på tiden, säger Jan Nordin som känner hästens båda ägare väl.

Jan Nordin, son till travlegenden Sören, flyttade hem till Sverige och Solvalla i våras efter 30 år som tränare i USA och Italien.

- Det är när sånt här händer som det känns halvskönt att vara hemma i Sverige igen. Maffian har mycket makt i Italien och förstör mycket för många.

I november 2007 var han själv med om en liknande kidnappningshistoria i Italien. Equinox Bi, vid tiden en av världens bästa travare, rövades då bort från gården där Jan Nordin var verksam som tränare till miljonärsfamiljen Biasuzzis hästar.

- Vår häst kom till rätta redan efter drygt tre månader, men jag som tränare hörde aldrig något om någon lösensumma. Sånt brukar sällan komma fram.

Mikael Wikner

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »