2009-års Derbyfinal - vilken rysare!

| 2009-08-28 12:56
Maharajah såg lysande ut då han mycket enkelt vann sitt uttagningslopp till Derbyfinalen. Men det var fler av hans konkurrenter som också imponerade i uttagningsloppen och 2009 års Derbyfinal ser ut att kunna bli en riktig rysare!
Maharajah vann enkelt sitt uttagningslopp Foto: ALN
Maharajah vann enkelt sitt uttagningslopp Foto: ALN

Maharajah såg lysande ut då han enkelt vann sitt uttagningslopp till Derbyfinalen på Jägersro. Han inledde med en första kurva ute i tredjespår innan han kom fram utvändigt om ledaren, som i sin tur välvilligt släppte ledningen till favoriten. Sedan höll Örjan bakom Maharajah, ett lagom högt tempo för att sedan öka ordentligt när det återstod 500 meter av loppet.
In på upploppet var det ingen som kunde hänga på vår häst men den som hade släppt ledningen i inledningen av loppet, Peter Untersteiner bakom Sogå Benito, fick verkligen utdelning på det beslutet då de blev tvåa och en av de eftertraktade finalplatserna.

Maharajah imponerade verkligen men han var inte ensam om det, även Yield Boko, Spring Erom, Micro Mesh och stallkamraten Marshland, svarade för fina insatser i sina uttagningslopp.
Något annat som verkligen imponerade, var att sex av tolv finalister är uppfödda ute på Ekerö. Trion, Maharajah, Marshland och Micro Mesh på Menhammar och Yield, Yanantin och Yarrah Boko är födda på granngården Boko Stables. Det är inget annat än en klockren uppfödarbragd!

Stefan Hultman är tillsammans med tränarkollegan Timo Nurmos, de tränare som ansvarar för två finalister var, vilket naturligtvis också är en riktig tränarbragd!
Nu några dagar efter uttagningsloppen, är det full fokus inför nästa söndag;

 - Ja, jag tänker på Derbyfinalen nästan hela tiden, avslöjar Stefan och fortsätter.
 - Maharajah fick precis ett sånt lagom lopp som jag hade önskat mig, det blev helt perfek. Jag var egentligen inte särskilt orolig innan loppet för att hästen inte skulle prestera jag litar så mycket på honom, men det kan ändå hända mycket på de där få minuterna loppet går så när han kom i mål, ja då drar man förstås en lättnadens suck. 
Vi har ju siktat på det här loppet så länge och det har varit hans stora mål i år. Nu är vi där och det känns så klart jätteskönt, förklarar Stefan lättat.

Hur har då Maharajah tagit loppet och hur ser uppladdningen ut?

 - Han ser ut att ha tagit både den långa resan och loppet på bästa sätt. Han har ju inte övernattat så många gånger tidigare, men som sagt det gick hur bra som helst. Före det här loppet hade han en tung träningsperiod i benen och nu får han bara lugn träning fram till finalen. Nu skall vi slipa på de sista viktiga detaljerna inför nästa söndag. Det kommer helt klart bli ett tufft lopp, avslutar Stefan.

Att det kan hända mycket under ett uttagningslopp, ja det har vi bittra erfarenheter av. Ni minns väl uttagningsloppen för tre år sedan då våra J-hingstar Jaded och Jocose startade i varsitt derbykval? För er som inte kom ihåg kan vi berätta att Jaded var först ut och låg perfekt placerad utvändigt om ledaren in mot sista kurvan. I det läget såg det ut som om Örjan i sulkyn bara väntade på att få sätta in segerstöten, då Jaded helt utan anledning mitt i sista kurvan vinglade ut ett par spår! Han tappade massor av mark på den malören och även om han tog ny fart in på upploppet, hade han ingen chans att hinna fram till andraplatsen och därmed Derbyfinalen. Det blev en riktig förarglig tredjeplats för Jaded som verkligen sved. I loppet efter fick vi i alla fall lite "plåster på såren" då Jocose fixade en finalplats i loppet efter.

Nu skriver vi 2009 och i år gick det ju bra och samtidigt som Maharajah skar mållinjen tre längder före tvåan, kvalificerade han sig till sin femte storloppsfinal, på lika många försök.
I de finaler han tidigare har kvalificerat sig till har handlat om att vinna eller försvinna;

- Juni-08, E3-finalen, som han vann
- Oktober-08, Kriteriet, som han vann
- November-08, Breeders Crown-finalen för 3-åringar, där han blev struken.
- Maj-09, Kungapokalen, där han också blev struken ur.

Om Maharajah kommer att hålla ovanstående storloppsstatistik och vinna nästa söndag, ja det får vi se då. Men så här på förhand, ser det ut att bli det tuffaste lopp han någonsin ställt upp i, och det skall det väl också vara när det handlar om att kora Sveriges bästa och starkaste fyraåring i Svenskt Travderby?

Mer information inför Derbyfinalen, som körs söndagen den 6 september, kommer förstås under nästa vecka. Vi vill avsluta med att tipsa alla ni som har en möjlighet att åka till Jägersro nästa söndag, gör det!
Det ser ut som om 2009 års Derbyfinal kommer att bli något alldeles, alldeles extra, missa inte en av årets största travfester!

 

 

Glada miner i vinnarcirkeln efter segern i tisdags Maharajah flankerad av Stefan, Malin, Örjan samt en delvis skymd andelsägare, Jim Hoffström. Foto: ALN
Glada miner i vinnarcirkeln efter segern i tisdags Maharajah flankerad av Stefan, Malin, Örjan samt en delvis skymd andelsägare, Jim Hoffström. Foto: ALN

Startlista Svenskt Travderby, 2 640 meter bilstart

1. Staro Cold Carat (Robert Bergh)
2. Yield Boko (Timo Nurmos)
3. Micro Mesh (Lutfi Kolgjini)
4. Lovely Lidob (Mimmi Elfstrand)
5. Maharajah (Stefan Hultman)
6. Rakas (Per Lennartsson)
7. Knockout Rose (Stig H Johansson)
8. Yanantin Boko (Timo Nurmos)
9. Spring Erom (Håkan Olofsson)
10. Sogå Benito (Peter Untersteiner)
11. Marshland (Stefan Hultman)
12. Yarrah Boko (Trond Anderssen) 
 

Resultat; 

JÄGERSRO TISDAG 25 AUGUSTI 2009 
Lopp 3. V65-1,
Uttagningslopp KRAFFT Svenskt Travderby 2009
4-åriga svenskfödda som kvarstår efter sista insatsen. Körsvenskrav kat. 2.
2640 m. Autostart.
Pris: 200.000-100.000-50.000-24.000-16.000-10.000 (6 priser)
KRAFFTs hederspris till segrande hästs ägare, tränare, körsven, uppfödare och vårdare. Hederstäcke till segrande häst.

PlacHästDist(Ev)OddsPlatsTid

1,8  MAHARAJAH
Kihlström Örjan (Hultman Stefan) 8/2640 1,11 1,00 14,5a

2,6  SOGÅ BENITO
Untersteiner Peter 6/2640 (72) 1,02 14,8a
3,2  YOSEMITE BOKO
Witasp Leif 2/2640 (254) 1,04 14,8a
4,5  MYSTERIOUS*
Tholfsen Hans Petter (Stareng Jane Helen) 5/2640 (1014)  14,9a
5,7  ZIPPE CHIP
Forsgren Lennart (Knutsson Kent) 7/2640 (311)  15,1a
6,1  TRACKSTAR
Goop Björn (Nurmos Timo) 1/2640 (447)  15,3a

d,4  NEMO LAVEC
Adielsson Erik (Båth Svante) 4/2640 (523)  7ag
d,9  VINNALT HERKULE
Kontio Jorma (Robertsson Dick) 9/2640 (375)  8ag
d,3  FIZZ DE ZEUN
Svanstedt Åke (Bergh Robert) 3/2640 (171)  9ag
d,10  GLIDESLOPE
Lindblom Carl-Erik (Melander Stefan) 10/2640 (906)  10ag

Tempo:första 500 13.2 (6 Sogå Benito), 1000 14.2 (8 Maharajah)
2000 15.3 (8 Maharajah), sista 500 12.6
Segermarginal:3 längder Banförhållande: Lätt bana Bestraffningar:- Dopningsprov:MAHARAJAH (Hög prissumma)
Segrare:MAHARAJAH 4 br. h e VIKING KRONOS (IT) - CHILI KHAN e GIANT CHILL (US)
Ägare:Travkompaniets Stall AB (publ), Ekerö
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »