Derbyeftersnack

| 2009-09-11 17:02
Det har nu gått några dagar sedan vårt travfenomen, Maharajah utklassade konkurrenterna och vann Svenskt Travderby på nytt världsrekord!
Det har varit lite svårt för oss alla att smälta den upplevelsen inte minst för Stefan Hultman och hästens skötare Malin Wrigmar som vi nedan har lite eftersnack med.
I söndags nådde de här två killarna himmelska höjder, frågan är, har de landat? Foto: Travkompaniet
I söndags nådde de här två killarna himmelska höjder, frågan är, har de landat? Foto: Travkompaniet

Maharajah var helt enorm att skåda på Jägersro förra söndagen då han krossade sina jämnåriga kamrater och för evigt skrev in sig som Svensk Derbysegrare. Inte nog med att han vann, han gjorde det på det nya världsrekordet, 1.12,8! 
Han blev förstås även den snabbaste derbyvinnaren genom tiderna där han putsade löpningsrekordet med åtta tiondelar!

Det mesta har ju redan skrivits om loppet och hela travvärlden har närmast tävlat om att hitta tillräckligt starka superlativer för att hylla och beskriva vår superstjärna, Maharajah.

Nu har det gått några dagar sedan Derbysegern och vi kollar med Stefan Hultman om han har landat än?

 - Nja, det har jag ju egentligen inte det har varit full fart hela veckan. Jag var hemma sent i söndagskväll, upp tidigt måndagmorgon och ja, sen har det varit full fart hela veckan faktiskt. Men det är klart, man svävar som på små moln, det var ju en helt enorm upplevelse när Maharajah vann och Marschland var tvåa, ja helt enormt var det, säger Stefan i ett försök att beskriva känslan.

Maharajah var nog den som var allra coolast efter Derbysegern. Foto: Travkompaniet
Maharajah var nog den som var allra coolast efter Derbysegern. Foto: Travkompaniet

Ni som läste Stefans tankar inför loppet såg att han bl.a. sa "Om Maharajah är som i Rättvik, ja då tror jag han kan bli svår att stå emot. Jag vill inte spekulera i några tider, men så mycket kan jag säga att jag inte tror att förra årets rekord på 1.13,6 kommer att stå sig, tippar Stefan och ser lite finurlig ut och avslutar med orden "Jag skulle inte vilja byta häst med någon annan i finalfältet!".
När vi nu påminner honom om det och frågar honom, hur fort trodde du egentligen att Maharajah skulle springa i söndags?
Skrattar han först och säger;

 - Alltså jag tänkte då att han kommer nog att kunna gå 1.12,5 utvändigt om ledaren men det vågade jag inte säga då med risk att framstå som en riktigt tok. Jag menar tänk om han inte hade varit så bra som jag hoppats och trott? Men tänk att man är så dålig att man aldrig har rätt, han vann ju "bara" på 1.12,8, skojar Stefan och skrattar gott.

Han blir snart allvarlig igen och fortsätter;

 - Jag vill inte på nåt vis låta kaxig utan det handlar bara om att jag är så överlycklig över att hästen återigen fick visa hur helt fantastiskt bra han är när han fungerar som han skall. Och jag kan ärlig säga att jag är inte alls förvånad över hans prestation. Så som han kändes i värmingen inför loppet, ja då visste jag att nu hamnade vi rätt, och det stämde ju, konstaterar Stefan lyckligt.

Det var ju en närmast osannolikt stark prestation av Maharajah, hur har han tagit loppet?

 - Det var ju en enorm prestation han svarade för i söndags men faktum är att han var inte trött i mål, det låter kanske inte klokt men han hade mycket krafter kvar. Och nu efter loppet har han varit hur pigg och glad som helst. Faktum är att han verkar piggare nu än då han kom hem efter uttagningsloppet! Den här veckan har han bara fått ta det lugnt i hagen, på måndag börjar träningen igen, det ser jag fram emot, säger Stefan. 

Malin Wrigmar var glad men samlad efter segern i Derbyt. Foto: ALN
Malin Wrigmar var glad men samlad efter segern i Derbyt. Foto: ALN

Avslutningsvis vill vi förstås veta hur den framtida matchningen ser ut för vår megastjärna;

 - Maharajas säsong har precis bara börjat. Han har ju faktist bara gjort fyra lopp i år och kommer att gå framåt med det här loppet. Närmast i planeringen är uttagningsloppet till Grand Prix de L´UET i Tammerfors tisdagen den 22 september. Sedan hoppas vi det går bra där så det blir final den 3:e oktober. Efter det är det Breeders Crown semifinaler på Solvalla den 28 oktober där finalerna går 7 november på Eskilstuna. Det är den närmaste tävlingsplaneringen. Vad som händer efter det, ja det får vi se, berättar Stefan.

Det har pratats en del om Prix D´Amerique redan nästa år för Maharajah?

 - Ja det är journalisterna som dragit iväg lite. Det är ju så att vi har en riktig guldklimp i Maharajah som vi måste vara rädd om. Han är ju inte färdig ännu och det finns mycket kvar att göra med honom både i balansering och hans styrka. För att han skall kunna utvecklas maximalt måste det ske i hans egen takt och vi tar helt enkelt ett lopp i taget. Det viktiga nu är att han får tävla på och då kommer han att utvecklas. Sedan har jag ett mål och en stor dröm när det gäller den här hästen och det är att få tävla honom på Vincennes underbara bana. Jag har en bestämd känsla att han skulle passa helt perfekt där och det är klart att Prix D´Amerique är ett lopp som är en dröm. Men när det i så fall skulle bli det, ja det har jag förstås inte bestämt, det får hästen själv visa när han är färdig för det, avslutar Stefan.

Maharajahs skötare Malin Wrigmar, strålar, trots att det nu gått några dagar, fortfarande som en sol. Först vill vi veta hur hon firat segern;

 - Tja, det har ju inte blivit något firande än. Natten efter loppet åkte vi hästbussen hem och var hemma först kl 5:00 på morgonen och då var det bara att sätta i gång och jobba. Men till helgen skall jag vara ledig och då får vi väl fira lite, framförallt ha lite sovmorgon, svarar Malin.

Hur stor var Derbysegern för dig?

 - Det var det största jag varit med om som hästskötare. Kriteriesegern var förstås stor också men för mig kom den tyvärr lite i skymundan eftersom min pappa gick bort precis innan det loppet så jag kunde inte ta till mig den segern på samma sätt. Det här känns förstås oerhört stort och all uppståndelse som varit efter segern, berättar Malin.

Hur har Maharajah mått efter loppet?

 - Alldeles utmärkt! Han har ätit och druckit som vanligt och sprungit i skrikit på 2-års stona i hagen bredvid. Ja han är precis som vanligt helt enkelt, förklarar Malin nöjt.

Innan vi avslutar eftersnacket vill både Stefan och Malin tacka för alla gratulationer som de verkligen har uppskattat!

Vårt Derbyteam har således tagit loppet på allra bästa sätt även om det verkar som om den fyrbenta verkar vara den som är minst sliten.
Det bådar onekligen gott för framtiden!

Här kan du se Derbyt igen!

Resultat;

JÄGERSRO SÖNDAG 6 SEPTEMBER 2009 
Lopp 10. V65-6, DD-2, V3-1, Tvilling.  
KRAFFT Svenskt Travderby 2009 (Gr. I, Nat.)
4-åriga svenskfödda. Körsvenskrav kat. 2.
, vilka kvalificerat sig för KRAFFT Svenskt Travderby 2009.
2640 m. Autostart.
Pris: 1.600.000-800.000-400.000-192.000-128.000-80.000 (6 priser)
KRAFFTs hederspris till segrande hästs ägare, tränare, körsven, uppfödare och vårdare. ASVT:s hederspris till segrande hästs uppfödare. Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst.

PlacHästDist(Ev)OddsPlatsTid

1,5  MAHARAJAH
Kihlström Örjan (Hultman Stefan) 5/2640 2,08 1,63 12,8a
2,11  MARSHLAND
Sjunnesson Jörgen (Hultman Stefan) 11/2640 (397) 5,35 13,0a
3,7  KNOCKOUT ROSE
Adielsson Erik (Johansson Stig H) 7/2640 (238) 3,49 13,1a
4,1  STARO COLD CARAT
Bergh Robert 1/2640 (429)  13,2a
5,2  YIELD BOKO
Goop Björn (Nurmos Timo) 2/2640 (21)  13,2a
6,8  YANANTIN BOKO
Kontio Jorma (Nurmos Timo) 8/2640 (650)  13,6a

0,4  LOVELY LIDOB
Olsson Daniel (Elfstrand Mimmi) 4/2640 (420)  14,7a
0,10  SOGÅ BENITO
Untersteiner Peter 10/2640 (961)  16,2a
0,3  MICRO MESH
Kolgjini Lutfi 3/2640 (434)  ua
0,9  SPRING EROM
Goop Olle (Olofsson Håkan) 9/2640 (85)  uag
d,12  YARRAH BOKO*
Jansson Torbjörn (Anderssen Trond) 12/2640 (1058)  7ag
d,6  RAKAS
Lennartsson Per 6/2640 (892)  9ag

Startförbud:3 MICRO MESH (ej tävlingsm.skick, 5 dgr) 
Tempo:första 500 12.1 (2 Yield Boko), 1000 12.4 (2 Yield Boko)
2000 12.7 (2 Yield Boko), sista 500 13.2
Segermarginal:1.5 längd
Banförhållande: Lätt bana

Bestraffningar:Bergh Robert, 8000 kr, avstängning 090925-090927, övrig felaktig drivning.
Dopningsprov:KNOCKOUT ROSE (Hög prissumma),  MAHARAJAH (Rikstotolopp),  MARSHLAND (Hög prissumma)

Segrare:MAHARAJAH 4 br. h e VIKING KRONOS (IT) - CHILI KHAN e GIANT CHILL (US)
Ägare:Travkompaniets Stall AB (publ), Ekerö
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »