Den store kungen, Maharajah regerar i Europa

| 2009-10-05 14:17
För en månad sedan blev Maharajah svensk derbymästare, nu kan han även sätta europeisk före derbytiteln. Fransmännen försökte stoppa vår vikingson, men inget bet på det svenska stålet och Europa har fått en ny derbykung - Maharajah!
Kung Maharajah med delar av sitt hov, Malin och Örjan Kihlström. Foto: Travkompaniet
Kung Maharajah med delar av sitt hov, Malin och Örjan Kihlström. Foto: Travkompaniet

Maharajah kom till Tammerfors i fredagsmorse för att försöka lägga ännu en storloppstitel till sin redan så imponerande CV.
Även om han fortfarande är relativt orutinerad när det gäller resor och övernattningar, så verkar det inte bekomma honom alls.
Han äter, dricker som han skall och framförallt har han den viktiga egenskapen att kunna koppla av även då han inte är hemma, vilket han gjorde även den här gången.

Lördagen bjöd på en härlig höstdag i Tammerfors och en hel del publik hade tagit sig ut till travbanan för att på plats få se den nye travtalangen, Maharajah.
Den svenske derbyvinnaren som övertygade så i uttagningsloppet för drygt tio dagar sedan och han gjorde inte heller någon besviken den här gången heller, även om det blev viss dramatik i loppet.

Maharajah har just tagit över ledningen från Target Hoss. Foto: Travkompaniet
Maharajah har just tagit över ledningen från Target Hoss. Foto: Travkompaniet

Frankrike bjöd på dramatik

Som alltid tog Örjan Kihlström bakom Maharajah, det säkra före det osäkra från start där han bara såg till att komma iväg utan några störningar. In mot första kurvan låg de som fjärde ekipage i andra spår vilket byttes mot femtepar då Yield Boko som från start hamnade ute i tredje spår, kom ner utvändigt om stallkamraten, Target Hoss som tagit hand om ledningen. Precis när ledarinnan passerade första 500 meterna, gav Örjan körorder till sin springare att avancera framåt i tredjespår. Genom andra kurvan kom de ner utvändigt om täthästen som de sedan hade passerat straxt före första varvningen.  
I det här läget av loppet såg det ut som om Maharajah skulle få "en promenad i parken" men monsieur, Jean-Pierre Dubois bakom nr fyra Royal Crown, ville syna den svenske vikingen. Just när hästarna närmade sig slutvarvet, sände han iväg sin häst så snabbt att Maharajah inte hade någon chans att svara. Det franska ekipaget bara flög förbi vår häst!
Örjan visade där prov på sin stora kyla, han hade full koll på att segerchecken inte skrivs ut där drygt 900 meter före mål. Han lät fransmannen bränna sitt krut och såg bara till att hans egen häst inte förivrade sig i speedrycket som blev. När det återstod ett drygt halvvarv av loppet, var det dock slut på "leken", Maharajah styrdes ut i andraspår och bara "manglade sönder" den franske hästen genom sista kurvan.
In på upploppet var det bara en häst på banan, Europas nye derbykung - Maharajah!

Christina Johansson och Angelica Vironen representerade Maharajah i vinnarcirkeln. Foto: Travkompaniet
Christina Johansson och Angelica Vironen representerade Maharajah i vinnarcirkeln. Foto: Travkompaniet

Stort, så väldigt stort!

Det mesta var stort den här lördagseftermiddagen i Tammerfors. Maharajahs prestation, kramkalaset efter loppet, pokalerna, de hjärtliga hyllningarna och inte minst allt som sades om vår superstjärna.
Stora var också de leenden som Angelica Vironen och Christina Johansson bjöd på efter loppet. De var andelsägarna som lottats som representanter i vinnarcirkeln och de bjöds på en verkligt stor upplevelse;
 - Den här lördagen den 3 oktober 2009 kommer för alltid att vara en av höjdpunkterna i mitt liv, sa Christina.

Leendet som prydde Örjan Kihlströms ansikte efter loppet var också av modell större och han är ju inte direkt mannen med dom stora orden, men nu öste han beröm över hästen;

 - Ja alltså han är helt enorm den här hästen. Idag passade inte banan honom alls, den var hård i botten med ett löst lager ovanpå vilket gjorde att han inte fick något fäste alls. Han fungerade egentligen inte alls idag men det spelade idag ingen roll för han har en sån enorn inställningm, han vill hålla sig i trav och han vill vinna. Ja alltså, det är en djäkla häst det här, sa Örjan och hans ögon glittrade som om han vore ett barn på julafton.

Men vad tyckte han då om Jean-Pierre Dubois taktik i loppet?

 - Tja, det är klart att jag blev väl allt lite fundersam när han kom farandes men jag tänkte att det var bara att ta det lugnt. Alltså alla kör ju sina hästar men jag kan väl tycka att den speeden han la mitt i loppet kanske kunde ha varit bra att haft kvar till upploppet, då kunde han kanske ha varit tvåa, konstaterade Örjan på sitt vanliga lugna sätt.

Stefan ger Maharajah en välfärtjänt puss efter derbysegern. Foto: Travkompaniet
Stefan ger Maharajah en välfärtjänt puss efter derbysegern. Foto: Travkompaniet

Ajajajajaj! 

En stund efter loppet stod Stefan Hultman uppe vid stallet och var så där lycklig och glad som nästan bara han kan vara efter ett segerlopp. Hela tiden kom kollegor, konkurrenter och pressfolk fram för att gratulera. Hans telefon ringde hela tiden och SMS-pipen kom så tätt att man nästan trodde att det var hans nya ringsignal! 

 - Ja herregud så skönt det här var, konstaterade Stefan mellan alla gratulationer, han fortsatte.
 - Alltså jag tror inte att alla förstår hur bra Maharajah är. Han vinner idag så enkelt trots att han inte alls passade på banan, han var inte ens trött!
Tänk er själva den dan när han är färdig, för det är han ju ännu inte. Men det är så härligt att se hur han utvecklas hela tiden i takt med att han får tävla. Han vet precis vad han skall göra och bara väntar på Örjans order, ja han är helt fantastisk hästen, berättade Stefan.

Vi abröts av att en fransk hästskötare kom gående med sin häst och som passade på att gratulera Stefan. Samtidigt frågade han om Maharajah kommer till Prix D´Amerique nästa år, "Yes", svarade Stefan.
Reaktionen från den franske hästskötaren kom från hjärtat och visade vilken respekt vår häst satt hos fransmännen;

 - Ajajajajaj, var allt han sa samtidigt som han skakade på huvudet och lommade iväg med sin häst.

Stefan skrattade gott åt fransmannen men blev snabbt allvarlig;

 - Jag har en dröm kvar och det är att vinna Prix d´Amerique. Maharajah kan vara den häst som skulle kunna infria den drömmen men när han skall göra det, ja det har jag förstås inte bestämt ännu. Nu skall han ut i Breeders Crown-semifinal om drygt tre veckor och sedan är det förhoppningsvis final den 7 november på Eskilstuna. Om hästen efter det är lika fin som jag tror och hoppas, ja då skall vi ta oss en rejäl funderare. Jag vill också tillägga här att jag skulle ju aldrig någonsin göra någonting som skulle äventyra hästen på något sätt, det hoppas jag att alla förstår. Men jag vill också säga att jag tror att Maharajah är som skapt för Vincennes fina bana, det tror Örjan också som ju kört där så många gånger. Men nu njuter vi av den här segern och så tar vi ett lopp i taget för Maharajah, för det viktiga nu är att han får fortsätta och tävla på och utvecklas i sin egen takt, precis som vi har gjort hela tiden, konstaterade Stefan och fick samtidigt nya gratulationer från de som passerade.

Stefan höll hov på stallbacken och det passade bra för den här eftermiddagen i Tammerfors tillhörde han hovet runt kungen, den nye derbykungen i Europa, Maharajah!

Resultat: 

Tammerfors, Teivo lördag 3 oktober
Lopp 10

Grand Prix de L´U.E.T
1:A PRIS 230 000 Euro  2100 meter  Autostart 

1, 3 Maharajah* / Örjan Kihlström 12,7   
2, 2 Roc Meslois* / Pierre Belloche 13,4   
3, 11 Insect Face* / Robert Bergh 13,4   
4, 8 Reven d'Amour* / Fredrik B Larsson 13,4   
5, 4 Royal Crown* / Jean-Pierre Dubois 13,6 

0, 1 Target Hoss / Jorma Kontio 13,6   
0, 6 Yield Boko* / Björn Goop 13,6   
0, 10 Yarrah Boko* / Lars Anvar Kolle 13,7   
0, 5 Redlight Jet* / Joseph Verbeeck 13,9   
0, 9 Rieussec* / Pierre Levesque 13,9   
0, 7 Dundee / Antti Teivainen 14,1   

Tempo; 500 meter 12,5/Target Hoss, 1 000 meter 14,0/Maharajah 1 500 meter 11,0/Royal Crown, sista 500 meter 11,5

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »