Maharajah bjöd Umåker på show

| 2010-04-26 15:36

Maharajah bjöd på en härlig show på Umåker i lördags med både spänning och dramatik. Vår store konung glänste i solen och såg helt underbar ut. Lite gentlemannatakter visade han också då han gav loppets enda sto, Calamara Donna en chans att komma nära.   

Lördagens seger gladde andelsägarna, Katarina Carlsson och Kjell Andersson längst till vänster. Foto: Travkompaniet
Lördagens seger gladde andelsägarna, Katarina Carlsson och Kjell Andersson längst till vänster. Foto: Travkompaniet

I lördags kördes, på Umåker, för första gången Berth Johanssons Memorial. Loppet körs till minne av travbanans, genom tiderna största travprofil och vi tror att han log i sin himlen över hur den allra första upplagan blev.

Loppet är öppet enbart för femåriga hästar och arrangörerna jublade när det blev klart att kullens store konung, Maharajah skulle vara med.
Intresset var också stort från alla norrländska andelsägare som gick "man ur huse" för att se vår superstjärna live.
Maharajah möttes av applåder redan i värmningen före tävlingarna och hästen såg ut att stortrivas i det generösa solskenet. Han såg så där lagom laddad ut med ett härlig tag i bettet och öronen intresserat spetsade framåt.
Synintrycket berättade att "kungen" hade tagit årsdebuten på bästa sätt och han såg lite mindre rund ut om magen och ytterligare lite rappare i steget.

På förhand såg loppet ut att bli en lämplig uppgift för Maharajah. Förhoppningsvis hade han formmässigt förts fram av årsdebuten och den här gången såg motståndet inte lika tufft ut.
Lite kaxigt kunde man säga att det "på pappret" såg ut som en ren straffspark för Maharajah, men som vi alla vet är han "bara" en häst och mycket kan hända i loppen.

 

Maharajah såg riktigt läcker ut på Umåker. Foto: Travkompaniet
Maharajah såg riktigt läcker ut på Umåker. Foto: Travkompaniet

Loppet inleddes precis så som de flesta hade trott skulle hända. Production, från innerspåret, tog hand om ledningen under tiden som Örjan gav Maharajah en säkerhetsstart. Vårt ekipage var först i andraspår genom första kurvan men fick omgående ta över ledningen precis före första halvvarvspasseringen. Nu dämpade Örjan farten ordentligt där första varvet passerades på 1.15,5. På sista bortre långsidan drog han upp tempot successivt igen, förmodligen för att inte bjuda in någon konkurrent på speed.
Genom sista sväng hade vår häst fått upp farten ordentligt och de övriga hästarna i loppet såg ut att ha det jobbigt. Men förutom Maharajah, fanns det en till som fortfarande hade krutet torrt, Calamara Donna som tog upp jakten på ledaren. In på upploppet hade Maharajah några längders ledning men den flyfotade damen började närma sig och tillslut bli besvärande närgången.
Det var då vi åter fick en påminnelse om att ingenting är säkert innan mållijnen är passerad. Ungefär 75 meter från mål såg Maharajah ut att bli lite väl ivrig när han plötsligt såg en konkurrent i ögonvrån. I det redan så höga tempot, försökte han snabbt öka farten och för att klara det tog han ett rejält hjälpsteg som så när gav oss alla skrämselhicka.
Men Örjan var med och stöttade försiktigt sin ivriga häst som snabbt fann rytmen igen och höll undan till en säker seger även om marginalen ner till Calamara Donna blev väl knapp.

Den där malören straxt före mål, såg aldrig Stefan som såg loppet från stallbacken. Kanske var det lika bra för han är alltid lika nervös när hästarna startar. Han hade en riktigt heldag på Umåker för ett par lopp efter Maharajahs lopp, tog han hand om titeln i dagens nästa storlopp, Guldbjörken som Marshland lekte hem.
Det var en mycket nöjd Stefan Hultman som åkte hem från Umåker i lördags;

 - Ja, det har varit en fantastisk dag och vi har blivit otroligt väl bemötta på Umåker. Som tur var så såg jag aldrig att Maharajah rumpla till före mål men förutom det, så tycker jag att hästen såg helt underbar ut idag och han vann med gott om krafter kvar. I värmningen kändes han ytterligare spänstigare och helt enkelt lite vassare än i årsdebuten. Han var helt enkelt inte som bäst då och samtidigt visar det vilken otroligt hög lägstanivå han har. Det blev lite spännade idag till slut men jag förstår hur Örjan tänker. Han vill förstås köra försiktigt med Maharajah och låta hästen få bra lopp så att han successivt får komma i form. Det är just det här som jag tycker gör Örjan till en så stor kusk. Det var förstås jättekul att det blev seger idag men fortfarande så är det viktigaste att vi får rätt signaler från hästen, att vi märker att han utvecklas och går framåt, och det fick vi idag, sa Stefan.

 

Nu har jag väl varit duktig? ser Maharajah ut att fråga "husse" efter loppet. Och "husse" ja, han ser rätt nöjd ut. Foto: Travkompaniet
Nu har jag väl varit duktig? ser Maharajah ut att fråga "husse" efter loppet. Och "husse" ja, han ser rätt nöjd ut. Foto: Travkompaniet

Vi, precis som alla andra, är förstås nyfikna på den framtida matchningen av Maharajah. Stefan svarar på frågan;

 - Det är många som frågar och jag svarar alltid samma sak. Huvudmålet för Maharajah är Prix D´amerique i januari och vad som händer fram till dess, får hästen själv bestämma. Det vill säga, vi tar ett lopp i taget där det viktigaste är att han hela tiden går framåt i utvecklingen och att han fortsätter att förbättra sina svagheter. Det tycker jag att han visade idag och det bådar förstås väldigt gott för framtiden, avslutade Stefan. 

Med segern passerade Maharajah över åtta miljoner i insprugna pengar, en riktigt imponerande siffra som han har gjort på blott 22 starter!
Men trots att han redan är mångmiljonär, så är det en häst under utveckling som ingen vet hur bra han kan bli!

Här kan ni läsa Stefans blogg där han bland annat berättar vad som kommer att hända med Maharajah den närmaste veckan.

Fyra timmar efter att Maharajah passerade mål som vinnare, vann hans förra skötare, Malin Wrigmar högsta vinsten!
Då födde hon nämligen en liten dotter och vi avslutar förstås med ett jättestort grattis!

Resultat;

UMÅKER LÖRDAG 24 APRIL 2010 
Lopp 4. V75-1, V5-3,

Berth Johanssons Memorial - 5-åriga.
5-åriga lägst 50.001 kr. Körsvenskrav kat. 1
Startsumma och poäng per den 17 april 2010 kl. 24.00.
2140 m. Autostart.
Pris: 200.000-100.000-50.000-30.000-20.000-(12.000) kr.
Minnespris till segrande hästs ägare och vårdare. Hederspris till segrande hästs ägare, tränare/körsven och vårdare. Hederstäcke till segrande häst.


PlacHästDist(Ev)OddsPlatsTid

1,4  MAHARAJAH
Kihlström Örjan (Hultman Stefan) 4/2140 1,08 1,02 13,4a

2,8  CALAMARA DONNA
Untersteiner Johan (Walmann Roger) 8/2140 (152) 1,17 13,4a
3,3  LORD CAPAR (IT)
Olsson Daniel (Karlsson Mats) 3/2140 (136) 1,19 13,9a
4,7  SMOKING GUN* (US)
Lindqvist Ove A (Svanstedt Åke) 7/2140 (221)  14,1a
5,1  PRODUCTION (US)
Bergh Robert 1/2140 (140)  14,4a
5,6  STOLEN IDENTITY (US)
Ohlsson Ulf (Melander Stefan) 6/2140 (320)  14,4a

0,2  CRUSINJO
Johansson Jan-Olof (Von Krusenst. Michael) 2/2140 (632)  14,6a
0,5  ARNIE SUPER JAZZ
Tillman Jennifer (Larsson Henrik) 5/2140 (366)  14,9ag

 Tempo:första 500 1.10.5 (4 Maharajah), 1000 1.15.5 (4 Maharajah) Segermarginal:en halv längd
Banförhållande: Lätt bana

Dopningsprov:CALAMARA DONNA (Rikstotolopp),  MAHARAJAH (Rikstotolopp)
Segrare:MAHARAJAH 5 br. h e VIKING KRONOS (IT) - CHILI KHAN e GIANT CHILL (US)
Ägare:Travkompaniets Stall AB (publ), Ekerö
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »