Sanningen om kungens pokal

| 2010-05-10 10:54
Kung Gustav V satt på läktaren och såg de första årgångarna av sitt eget travlopp.
Kunglig glans som kompenserar att den pokal som togs fram till hans ära nästan inte har något värde alls.
- Pokalen visade sig inte alls vara guldförgylld som man hela tiden trott, säger förre sportchefen på Åbytravet Greger Söderberg.
Gustav V på läktaren på Åbytravet. Foto: Kanal 75

Gustav V på läktaren på Åbytravet. Foto: Kanal 75

STOCKHOLM

Nu på torsdag körs finalerna i Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal för fyraåriga hästar med vardera 970 000 kronor i förstapris.

Drottning Silvia har varit på plats på Åbytravet två gånger och delat ut sitt eget pris - 1993 då Kjell P Dahlström vann med Ina Scot samt 1996 då Olle Goop segrade med Sacrifice.

Däremot är det bara nuvarande kungens farfar av regenterna som gästat Åby under de så kallade pokalloppen.

- Gustav V satt på den gamla uteläktaren, som fortfarande finns kvar, och tittade på tävlingarna då han gästade Åby på 1940-talet. Han brukade komma i en stor svart bil från sitt sommarställe på Särö som ligger vid kusten i Göteborg och det talas om att han fick tips av Ragnar Thorngren (legendarisk tränare på Åby) och även spelade någon krona, säger Greger Söderberg som slutade som sportchef på Åby för fem år sedan.

Inget guld alls

Den pokal som utgör vandringspriset i Konung Gustaf V:s Pokal är omskriven som guldförgylld i artiklarna om loppet. Enligt Greger Söderberg har pokalen inget större värde.

- Pokalen bär kungens sigill och är kanske värdefull som objekt. Jag blev dock nästan inte trodd då jag lät kontrollera pokalen och det uppdagades att det inte fanns något guld alls i den. Någon trodde att den blivit utbytt men så är det ju inte. Pokalen bär inskriptioner med alla vinnande hästar och har fått byggas ut med en träsockel för att rymma alla namn.

Förblir ett vandringspris?

Kungens pokal vandrar bara runt lite i vinnarcirkeln inför fotograferna efter loppen och låses därefter in i ett kassaskåp. Vinnarna får alltså inte förvara priset hemma under året.

Vandringspriset ser också ut att förbli just ett vandrande pris. Enligt statuterna ska pokalen nämligen erövras tre år i rad av samma ägare för att komma i någons ägo.

- Det är i stort sett omöjligt att det kommer att hända. Att en hästägare ska få fram den bästa fyraåringen tre år i rad är nästan otänkbart, säger Greger Söderberg.

Vad gäller värdet på pokalen kanske det räcker med den kungliga glansen?

Konung Gustaf V, "V-Gurra" kallad, regerade Sverige åren 1907-1950. Den gamle kungen delade själv ut sitt pris någon gång före sin död i oktober 1950.

Mikael Wikner

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »