Flemming kör rödvit dynamit

| 2010-09-28 12:09
"Mathilde är Danmarks bästa sprinter"

Flemming Jensen kommer med en flygmaskin till Solvalla.
Mathilde Tröjborg har imponerat kolossalt i år och tagit elva segrar på 14 starter.
Många spelare kommer att lita på det vindsnabba stoet i V75-inledningen.
- Hon har riktigt fin vinstchans oavsett position. Det är Danmarks bästa sprinter, säger Flemming Jensen.
Mathilde Tröjborg är inte bara Danmarks bästa sto utan även Danmarks bästa sprinter hävdar tränaren Flemming Jensen. I lördagens V75-inledning blir hon storfavorit till en ny seger. Foto: Lars Jakobsson.

Mathilde Tröjborg är inte bara Danmarks bästa sto utan även Danmarks bästa sprinter hävdar tränaren Flemming Jensen. I lördagens V75-inledning blir hon storfavorit till en ny seger. Foto: Lars Jakobsson.

STOCKHOLM

Den danske championtränaren har härlig snurr på sitt stall just nu. Hästarna har sprungit in närmare fem miljoner kronor i år och stallet är på väg mot ett rekordår. Många av hästarna lyfter sig eller förvandlas helt till de bättre när de kommer i Flemming Jensens träning. Han har kallats mirakelman på sina håll eftersom han omvandlar tidigare meritlösa hästar till segermaskiner. I takt med alla framgångar så är det kö in till den populäre travtränaren som har sin gård i Hjallerup, två mil utanför Århus.

- Det ringer folk nästan varje dag och vill lämna hästar i träning. Det är kul och ett kvitto på att vi gör det bra. Jag är också mycket nöjd med resultaten i år, säger Flemming Jensen.

Andra tränare är nyfikna

Men det är inte bara hästägare som hör av sig till succétränaren.

- Den senaste tiden har det även ringt tränare ifrån Sverige varje vecka som vill komma hit och titta hur vi tränar hästarna. Det är väldigt positivt att många är intresserade av vår träning, menar han.

Det som skiljer sig Flemming Jensens träning gentemot många andra är ridträningen. Han låter nästan uteslutande hästarna galoppera i djup sand i olika antal intervaller.

- Jag har inga hästar som går för vagn. Ridträningen är en mycket bra konditionsträning och dessutom är den skonsam för muskler och leder. Hästarna blir mer hållbara men får samtidigt väldigt bra styrka.

- För unghästar är det kanske inte rätt träning, för de behöver ju även lära sig travtekniken. Men för äldre hästar tycker jag att det passar mycket bra på, säger Jensen.

"Jag tränar mer än svenska tränare gör"

Stallets två främsta stjärnor är Mathilde Tröjborg och Local Conch. Den sistnämnde vann under söndagen ett lopp på Charlottenlund i imponerande stil och slog nytt danskt rekord med tiden 1.13,0 över distansen 2500 meter. Både Mathilde Tröjborg och Local Conch är två lysande exempel på att ridträningen har gett effekt. Båda hästarna har en enorm fysik och inga andra i stallet klarar av att springa lika många intervaller i sanden som de gör.

- Mathilde Tröjborg och Local Conch är de som tränar mest av våra hästar. Vi har mycket individuell träning och de orkar betydligt mer än de andra. Som mest går de 15 intervaller över 600 meter i sandbanan. Trots det springer de med svansen rätt upp i hagen dagen efter.

- Men det är viktigt att poängtera att det här är inte något som kommer på en vecka. Det gäller att hitta en bra balans och vi har lite olika upplägg. Mina hästar tränas tre gånger under en femdagars period. Jag tränar hästarna mer än vad svenska tränare gör, säger Flemming Jensen.

Mathilde Tröjborg blir ännu bättre

Mathilde Tröjborg har varit oerhört imponerade i år vid sina segrar. I somras vann stoet under Hugo Åbergskvällen på tiden 1.10,2 på Jägersro. Därefter har det blivit ytterligare tre raka segrar på topptider. Och tränare Jensen tror att hon kommer att fortsätta att utvecklas.

- Hon har varit hos oss i ett år och det brukar vara så att de äldre hästarna blir bättre efter två års träning hos oss. Så rent statistiskt är det mycket som tyder på att hon blir ännu bättre framöver, menar han.

Beskriv Mathilde Tröjborg. Vad är det för typ av häst?

- Hon är unik på det sättet att hon alltid gör sitt bästa och aldrig ger upp. Hon förstår gamet och vet vad det handlar om. Det är en fantastisk häst.

- Jag tror även att hon är startsnabb men vi har aldrig tryckt av henne från början i lopp någon gång. Hon är lätt att placera, är man inte nöjd med en position så kan man köra en gång till.

Hästen har tagit elva segrar på 14 starter i år. Hur bra är hon?

- Att hon är Danmarks bästa sto är det ingen tvekan om. Jag tror även att hon är Danmarks bästa sprinter. Det finns ingen annan häst i Danmark som har gått nedåt 1.10.

I senaste starten vann hon åkandes i avstannade stil. Var hon lika bra då som tidigare?

- Det blev i princip inget lopp. Jag körde till ledningen och fick bestämma tempot själv. Hon hade mycket krafter kvar i mål.

Mathilde Tröjborg blir storfavorit i V75-1 på Solvalla. Vad säger du om uppgiften?

- Det är ett väldigt bra lopp men min häst har bra chans att vinna oavsett position. Det spelar ingen roll vilket lopp hon får för hästen är väldigt stark och ärlig.

- Hon har tränat helt normalt efter förra starten och jag tror att hon är i lika fin form som när hon vann på 10- och 11-tider i somras. Tidigare har det varit så att hon har haft dåliga lägen samtidigt som de värsta konkurrenterna har fått bra spår. Men den här gången är det precis tvärtom.

- Hon går barfota runt om och med samma utrustning som tidigare.

Du har även med Tara Defi (sju segrar på tolv starter i år) i V75-7. Chanserna där?

- Jag blev faktiskt förvånad över hur bra hon var senast. Hon mötte hingstar i en tuff silverdivision och fick inget lätt lopp. Det var en väldigt positiv insats att hästen blev tvåa. Nu är det ett ännu tuffare lopp och hon har nog aldrig mött så här hård konkurrens tidigare.

- Hon har ett fint spår och förhoppningsvis får hon en fin position. Hästen har en vass speed till slut om hon får ett fint lopp. Normalt sett blir det väl för tufft att vara bland de tre men vi ska försöka. Barfota runt om som vanligt, säger Flemming Jensen.

Michael Carlsson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »