Mastery och Stig H kungar i Foppaland

| 2002-09-30 10:06
När världseliten nalkas har travkungen Stig H Johansson hästar som Victory Tilly , Etain Royal och fortsättningsvis även Digger Crown.
När en "vanlig gulddivision" ska sättas på plats i Örnsköldsvik har han också det perfekta vapnet: Mastery.
Mångas Stig H-spik i en lurig jackpotomgång vann mycket lätt, men omgången blev ändå svårlöst.

"Foppaland", alltså Örnsköldsvik och den tillhörande travbanan Solänget, hade förvandlats till jackpotland när V75 kom till stan. Över 90 miljoner kronor omsattes på V75-spelet, och drygt 41 miljoner kronor väntade på en eventuell ensam vinnare.

Dagens höjdpunkt var, på förhand i alla fall, Silverörnen för gulddivisionens hästar.

Men loppet blev en ren defilering för Sveriges meste travtränare Stig H Johansson.

När det enda (?) hotet i loppet, snabbstartande Titan Ås (Torbjörn Jansson), galopperade bort sig direkt kunde Stig H Johansson enkelt köra till ledningen. Sedan blev det spel mot ett mål.

Sjuårige Mastery är lite av en följetong i svenska travkretsar. Hästen tjänade en dryg miljon kronor i fjol, men blev inte godkänd som avelshingst trots sin guldkantade stam. I år har Stig H:s skjutare sex segrar på femton starter, inklusive en vinst i "Lilla Elitloppet" på Solvalla och i lördagens gulddivisionslopp på Solänget. I pengar räknat har han nästan dubblat fjolårets skörd.

Blir han äntligen premierad avelshingst nu?

Nej, jag tror inte det. Det är samma häst som blev underkänd förra gången, den enda skillnaden är att han har fler segrar nu, konstaterade Stig H Johansson på stallbacken med ett syrligt leende.

Masterys anhängare menar att hästens fina stam borde uppväga den brist på unghästprestationer som fällde honom hos avelsvärderingsnämnden.

Jag tycker också det, men det där har ältats fram och tillbaka länge, konstaterar Stig H.

Faktum kvarstår dock att Mastery fortfarande går från klarhet till klarhet, den här gången räckte kilometertiden 1.13,7 över 2 140 meter för att vinna före Prince Apanage (som kördes förnämligt av den till alldeles nyligen långtidsskadade Bo Eklöf).

Troligen Solvalla för Victory Tilly

Stig H har ännu inte bestämt om stallets stjärna Victory Tilly ska till Tyskland för att delta i storloppet Preis der Besten i München den 3 oktober - eller om han ska vara med i V75:ans gulddivision på Solvalla två dagar senare.

Det lutar åt Solvalla, säger Stig H.

Skulle Victory Tilly starta på Solvalla säger Stig H att det är troligt att någon av hans andra elithästar Digger Crown eller Etain Royal startar i Tyskland istället.

Nästan miljonen för sju rätt

Allt handlade inte om Stig H denna lördag, även om han också vann den avslutande V75-avdelningen med Ruter Käll. En dubbel blev det också för formtoppade Åke Svanstedt som vann efter resoluta styrningar både med kallblodet Idenors Iller (överlägsen) och Petri Salmelas träning Self Timer.

Det skrällde direkt på V75-spelet. Lars Lindberg körde överraskande i överljudsfart omgående i den första avdelningen med favoriten Highly Unlikely, för att komma förbi Jim Fricks Picture Ås. Efter 500 meter i 1.09-tempo lyckades detta, men Highly Unlikely galopperade så fort han

skulle slappna av. Picture Ås tog tillbaka täten, men var märkt av inledningstempot på upploppet och fick ge sig för ett knippe motståndare. Framför allt vinnaren Wellington Zoot (Sören Eriksson).

En liten överraskning blev det även i den andra V75-avdelningen, då Danneros nestor Gunnar Melander ledde hela vägen med Junior Spock (för övrigt Gunnars seger 1001 i karriären).

Solvallas Håkan Berger fick en fin tränarseger då Roger Malmqvist-körde 15-oddsaren Nicecat sluggade sig förbi ledande Cat's Indian (Peter Buhlér) strax före mål.

De som klarade den luriga jackpot-omgången i "Foppaland" blev rikligt belönade - sju rätt gav 944 316 kronor. 44 system klarade bedriften.

Robert Okpu

Fotnot: Uttrycket "Foppaland" härstammar givetvis från ishockeyproffset Peter Forsberg. Denne travälskare och hästägare befann sig dock inte på Solänget på lördagen, utan i USA. Där väntar säsongstart för hans topplag Colorado Avalanche.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »