Dramatik när Varenne förlorade i Montreal

| 2002-09-30 10:08
MONTREAL
Varenne förlorade Trot Mondial i Montreal.
Istället för 10,5 miljoner kronor fick han först stryk av Fan Idole och blev sen diskvalificerad så att han tappade andraplatsen.
Jag vet inte om det här var Varennes sista lopp. Jag vill inte avsluta med en förlust, sa tränaren Jori Turja efter loppet.

Det blev fel för Varenne i Trot Mondial. Först fick han en tung väg fram till ledningen, sedan fick han tryck i omgångar av Fool´s Goal och då han till slut avvisade denne för gott dök franska Fan Idole upp och tog sig förbi.

Besvikelsen i det italiensk-finska gänget var stor redan då. Den blev total några minuter senare när domarna på Hippodrome de Montreal diskade Varenne och Giampaolo Minnucci för att ha kört utanför bangränsen i sista sväng.

Jag är för besviken för att prata nu, men diskningen var nog korrekt, sa Giampaolo Minnucci efter loppet.

Minnucci var dock stor i nederlaget. Han kom till vinnarcirkeln och rusade direkt fram för att krama om Fan Idoles kusk Richard Denechere.

Denechere var desto gladare. Fan Idole fick ett perfekt lopp på innerspår bakom Varenne och Fool´s Goal och avgjorde loppet redan 100 meter före mål.

Det var inte kusken som var bra, det var hästen som var fantastisk, sa Denechere om sin och sitt stos insats.

Segertiden för Fan Idole blev 1.11,9 över den 2212 meter långa distansen.

För svenske Igor Brick blev det ett jobbigt lopp. Han blev het och förbrukade mycket krafter i onödan. Nu fick han sistapriset (150 000 kronor) då han flyttats upp till femteplatsen efter att ha varit sexa i mål.

Han gjorde det bra, han sprang för fullt hela vägen, sa skötaren Frida Ljungberg.

För Varennes del är framtiden till viss del osäker. Det som är säkert är att han snart ska förberedas för en avelskarriär. Frågan är bara om han gör något lopp till?

Flera källor säger att det här var det sista loppet. Skötaren Iina Rastas tror att det var det sista medan Jori Turja inte säger sig veta.

Men det är klart att det vore roligare att avsluta med en vinst, sa Turja.

Varenne blev trots diskvalifikationen den mest belönade hästen efter loppet. Eftersom han vann World Cup Trot totalt och tog fyra av fem delsegrar fick han en bonus på en halv miljon euro, eller cirka 4,5 miljoner kronor.

För fransmännen var segern både oväntad och populär. 80 procent av befolkningen i Montreal har franska som förstaspråk och det jublades ordentligt under prisceremonin.

Fan Idole har stått på samma träningscamp som Varenne i veckan och det har läckt ut kärleksrykten därifrån.

Fan Idole är förälskad i Varenne, hon har ropat efter honom varje gång vi gått förbi, sa Iina Rastas före loppet.

Om kärleken är besvarad vet vi inte, inte heller vad Varenne tycker om tjejer som springer förbi honom över upploppet...

Johan Lindberg

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »