STOCKHOLM
ATG, som ägs av svensk trav- och galoppsport och som enligt avtal med staten är det enda spelbolag som får bedriva spel på hästar i Sverige, har genom åren investerat hundratals miljoner kronor i att bygga upp den sportdatabas som bland annat ligger till grund för alla startlistor. För att få tillgång till databasen krävs ett avtal med ATG. Något sådant har inte Unibet. Trots det har det utländska spelbolaget i många år använt sig av utdrag ur databasen i sin spelverksamhet. Av den anledningen har ATG stämt Unibet på totalt 325 miljoner kronor.
- I denna databas finns all information som man behöver för att bedriva tävlingsverksamhet och spelverksamhet. Den informationen använder sig Unibet av för att bedriva konkurrerande spelverksamhet med ATG, vilket då inte är tillåtet av den svenska marknaden. Så därför har vi stämt dem på det här beloppet som vi anser är ett rimligt belopp eftersom de under många års tid har bedrivit spel på våra tävlingar, säger ATG:s vice vd Benno Eliasson.
Skadeståndsanspråket gäller för tiden från år 2000 till sommaren 2007 och enligt ATG ska Unibet under den perioden ha använt sig av startlistor till 27 375 lopp. Unibet bestrider ATG:s yrkande och pekar på en dom i EG-domstolen.
- Det är inte så att vi förnekar att vi använder uppgifter ur ATG:s databas, utan det gör vi. Men det är en väldigt liten mängd av hela databasen och det har då EG-domstolen i British horse racing-målet kommit fram till att när man använder bara en sådan liten del av information så är inte det ett intrång. Och det är samma sak här, säger Unibets ombud Monique Wadsted.
Enligt ATG:s ombud Stefan Bernhard har något liknande fall aldrig provats i någon Europeisk domstol.
- Det har varit en omfattande handläggning. Det kanske inte är så konstigt eftersom det här är ett mål som behandlar frågor som inte har avgjorts tidigare i Europa, så det har väldigt stor betydelse.
Ett prejudicerande mål med andra ord?
- Absolut. Det får stor betydelse.
Ola Johansson