Maharajah föll i giganternas kamp

| 2011-01-31 11:55
Två hästar på banan.
Prix d\'Amerique 2011 utmynnade i en envig mellan Frankrikes och Sveriges nya superstjärnor.
En tapper Maharajah tvingades till slut resignera inför oemotståndlige Ready Cash.
Franck Nivard och Örjan Kihlström tackar varandra efter en minnesvärd duell mellan Ready Cash och Maharajah. Foto: Lars Jakobsson

Franck Nivard och Örjan Kihlström tackar varandra efter en minnesvärd duell mellan Ready Cash och Maharajah. Foto: Lars Jakobsson

PARIS

Att de tillresta svenskarna på Frankrikes nationalarena Vincennes var många denna Prix d'Amerique-söndag märktes inte bara på läktaren där de grön-vita Maharajah-flaggorna viftade stadigt.

Även i totalisatorn tog de blågula för sig. Eller började till och med fransmännen se den tillreste gästens storhet?

Faktum är i alla fall att Maharajah, efter en lysande uppvärmning, som första svenska häst genom tiderna spelades till favorit i Prix d'Amerique.

Nästan lika hårt betrodd var Ready Cash och enligt oddstavlan skulle övriga 16 hästar spela statistroller.

Det stämde till hundra procent.

När loppet kom iväg var Örjan Kihlström perfekt placerad. Maharajah hamnade omedelbart utvändigt ledande Lana del Rio och fick efter lite övertalning överta föringen efter en knapp kilometer.

Kort därefter anslöt Ready Cash på utsidan och kampen var igång.

Avgörande felsteg

Farten var hög hela vägen, 1.12-tempo, med de båda duellanterna sida vid sida. Ur slutsvängen kom ett moment som kan ha avgjort allt. Maharajah visade upp sin enda svaghet, tog ett par hjälpsteg och tappade fart.

I samma veva gjorde Franck Nivard ett ryck bakom Ready Cash, tryckte sig till ledningen och fick snabbt ett försprång på två längder.

- Han rumplade till och tog ett felsteg. Då fick jag köra på säkerhet eftersom jag blev rädd att han skulle bli diskad annars. Men det kändes inte som att loppet var över för det. Maharajah är ju väldigt stark och håller farten till mål, och jag visste att vi hade hela upploppet på oss, berättade Örjan Kihlström efter loppet.

Och visst närmade sig Maharajah, mer än hälften av försprånget åts upp och för ett ögonblick såg den svenske krigaren ut att vara den tuffaste.

Men Franck Nivard satt iskall bakom sin häst som svarade envist.

- Han kom tillbaka, men Ready Cash sträckte på sig också. Vi kom aldrig riktigt nära, konstaterade Kihlström som såg sedvanligt samlad ut efteråt, men ändå inte kunde dölja en viss besvikelse.

- Det är lite blandade känslor. Jag är jättenöjd med hästen, han gör ett fantastiskt lopp, men man vill naturligtvis vinna. Det är inte så många gånger man har chansen att vinna Prix d'Amerique. Men egentligen är det inte så mycket att gräma sig för. Vi fick stryk av en fantastiskt bra häst, en värdig vinnare.

"Obeskrivligt glad"

En värdig vinnare var det onekligen.

Ready Cash har gjort sig känd för sin enorma slutspeed, men också ovana att ibland ligga på i loppen och tappa travet till slut. Nu tvingades han trava andra halvan av loppet utvändigt om sin värsta motståndare, en häst som i Sverige visat ojämförbar styrka.

Trots det lyckades han knäcka sin antagonist och höll ihop aktionen, och därmed farten, hela vägen in i mål.

Tiden för toppduon, 1.12,1, är bara tiondelen från Offshore Dreams löpningsrekord.

Mannen som gjort jobbet heter Thierry Duvaldestin. Tillsammans med hästens ägare och tidigare tränare Philippe Allaire lyckades han sätta hästen som länge setts som Frankrikes nya superstjärna i toppskick när det gällde som mest.

Och två timmar efter loppet, när den värsta uppståndelsen lagt sig, har en synbart belåten Duvaldestin hunnit smutta på ett glas champagne.

- Jag är obeskrivligt glad. Det är en dröm som blivit sann, konstaterar han.

Hultman tänker på nästa år

Samma harmoni utstrålar inte Stefan Hultman minuterna efter målgång. Efter att ha sett loppet på publikplats skyndar han mot stallbacken, men möts av en brysk vakt som uppenbarligen inte följt sändningarna i intern-tv där intervjuer med den svenske tränaren rullats hela dagen.

Efter ett mindre palaver när andra får bryta in och förklara vem det är som vill komma in så skyndar Stefan Hultman vidare.

Han lugnar sig snabbt, men intrycket av en lycklig tvåa är det inte.

- Jag vet inte om jag är nöjd eller besviken, just nu känns det bara tomt, säger han till den skara svenska journalister som slutit upp utanför Maharajahs box.

Att han har haft ögonen inställda på seger och ingenting annat blir påfallande tydligt när Hultman tio minuter in i den informella presskonferensen plötsligt har en egen fråga.

- Är det någon som vet vad det är i andrapris? Är det en miljon?

Blicken är blank, men han håller humöret uppe och konstaterar att han inte skulle ha gjort någonting annorlunda med förberedelserna om han fick vara efterklok.

Att Maharajah gjorde ett fantastiskt bra lopp, men fick stryk av en häst som var ännu bättre.

- Jag trodde ärligt talat inte att Ready Cash var så där fruktansvärt bra.

2,5 miljoner är andrapriset i Prix d'Amerique. Travvärldens största tröstpris om man så vill.

När Hultman blir varse det drar han lite på munnen igen.

De närmaste dagarna avgör han om Maharajah stannar kvar för att gå ut i Frankrikes näst största lopp Prix de France om två veckor. Allt hänger på hur hästen tagit den tuffa urladdningen.

Men Stefan Hultman har tankarna på annat håll när han vänder sig om och tittar på sin stjärna som duschas varsamt av skötaren Lisa Skogh.

- När jag sätter mig på tunnelbanan från banan så kommer jag att börja planera för nästa år. Nästa Prix d'Amerique.

Resultatlista Prix d'Amerique 2011

2 700 meter (18 deltagare)

Häst - kusk, tid (prispengar i euro)

1. Ready Cash - Franck Nivard, 1.12,1 (500 000)

2. Maharajah - Örjan Kihlström, 1.12,1 (250 000)

3. Olga du Biwetz - Eric Raffin 1.12,3 (130 000)

4. Oyonnax - Sebastien Ernault 1.12,4 (60 000)

5. Quaker Jet - Jean Etienne Dubois 1.12,5 (30 000)

Robin Johansson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »