Rätt besked från Maharajah

| 2011-05-04 15:44
Maharajah tog hem ytterligare en storseger i lördags även om han kanske bjöd på lite väl mycket spänning! Stefan Hultman fick dock rätt besked från hästen och nu pågår planerna för den fortsatta matchningen.
Maharajah vann ännu en lagerkrans i lördags. Foto: Travkompaniet
Maharajah vann ännu en lagerkrans i lördags. Foto: Travkompaniet

Maharajah bidrog nog till att många hjärtan slog några extrasnabba slag i lördags då han rullade över i galopp redan i första kurvan.
Med hjälp av Örjan som höll i tömmarna, hittade dock hästen snabbt benen igen men det blev ändå en del markförlust på den malören.
Trots det så reparerade Maharajah skadan på bästa sätt och vann Guldbjörken hur enkelt som helst!
Därmed noterade sig Hultman-Kihlström sig för den tredje segern i Umåkers största lopp för en äldre eliten som kördes första gången 1971.
2005 vann General Du Lupin och förra året Marshland som båda tränades och kördes av Hultman och Kihlström.

Problematisk början

Stefan var på plats i lördags och stod upptagen i TV-studion då första problemet dök upp precis när Maharajah styrdes upp bakom startbilen för start, han berättar;

 - Precis innan bilen skulle köra så knäckte Maharajah sin checkrem på huvudlaget. Han hade dragit ner huvudet så gick den splitternya remmen av! Helt klart var det ett konstruktionsfel eftersom den som sagt aldrig hade använts tidigare. Lisa fanns på plats och satte på den gamla checkremmen så det löste sig ju snabbt men det är klart att det störde uppladdningen lite grand för Maharajah. Han hade trots allt inte startat på rätt många veckor och blev väl lite extra laddad av det störningsmomentet. Nu var det ju skönt att checkremmen inte gick sönder under loppet för den är väldigt viktigt för Maharajah och inställningen är millimeteranpassad för honom, berättar Stefan.

Maharajah såg strålande fin ut i värmningen inför lördagens lopp. Foto: Travkompaniet
Maharajah såg strålande fin ut i värmningen inför lördagens lopp. Foto: Travkompaniet

Örjan slappande av

 - Örjan sa att han själv slappnade av lite grand när de kom in i kurvan i loppet och att Maharajah också gjorde det och därför kom galoppen. Men jag har min egen teori om varför hästen galopperade. Det är alltid väldigt svårt att direkt säga vad det berodde på och det är klart att jag blev lika förvånad som alla andra. Jag behöver oftast se om loppet flera gånger, prata med Örjan och kanske gå igenom hästen innan jag har någon egen analys av som har hänt. Det kan ju vara så många anledningar och det gäller verkligen att man inte missar någon liten viktig detalj, förklarar Stefan

Har analysen klar

- Den här gången är jag dock ganska klar över varför han galopperade. Jag är tämligen säker på att det berodde på att hade fel bakskor på sig i lördags. Han hade skor som inte hade lika mycket grepp som han normalt har och då fick han helt enkelt inte det fäste som han är beroende av för att aktionen skall stämma för honom. Så varför hade han de skorna då kan man ju fråga sig?
 - Jo så här är det. När en häst springer så glider varje hov en liten bit framåt när hela hoven slår ner i backen. Om de då har grepp i skorna så stoppas hoven upp istället för att glida och det sliter på benen och därför vill jag inte utsätta "Marre" för det i onödan. Jag tyckte banan såg ut att ha bra fäste men uppenbarligen inte tillräckligt för "Marre" och det är förstås alltid lätt att vara efterklok men jag tror inte han galopperat med den optimala balansen, tror Stefan.

Rätt formbesked 

 - Sedan är det många som hade synpunkter på hur Maharajah travade under resten av loppet. Han fick inte riktigt fäste, något som han är extremt beroende av för hans kraftfulla bakaktion och när han inte får fäste, ja då tar han något hjälpsteg då och då. Det är något vi skall ha klart för oss, han kommer alltid att behöva ta hjälpsteg vid tempoväxlingar när han tävlar på våra små tusenmetersbanor. Till saken hör också att vi för säkerhets skull kollade upp honom när han kom hem men det var, precis som väntat inga fel på honom. Jag fick det formbesked jag ville ha för han vann sedan busenkelt!
Och visst, det var kanske inte det vassaste motståndet men ändå, han gör ett jäkla lopp utan att vara trött. Han hade 84 i puls i stallet efter loppet och då skall vi ha klart för oss att vinnercirkelscermonier alltid stressar hästarna lite grand och ökar pulsen. Du kan ta vilken häst du vill men någon annan skulle inte ha kunnat göra om samma prestation som Maharajah gjorde i lördags, säger Stefan.

Maharajah kliar sig lättjefullt på sin skötare Lisa som idag körde stjärnan. Foto: Travkompaniet
Maharajah kliar sig lättjefullt på sin skötare Lisa som idag körde stjärnan. Foto: Travkompaniet

Framtiden avgörs på fredag

Vi är många som förstås är väldigt nyfikna på hur Stefan planerar den fortsatta matchningen av Maharajah. Oslo Grand Prix är ett lopp som ligger i planerna men det slutliga beslutet om det blir nästa start tas först på fredag;

 - För det första vill jag återigen säga att när det gäller tävling och matchning av Maharajah så är det han själv som bestämmer. Därför vill jag först köra honom på fredag och förhoppningsvis är han lika fin som han var i värmningen i lördags. I så fall startar vi i Oslo Grand Prix nästa söndag på Bjerke. Lisa har idag kört lite lugn uppmjukande motion där allt bara varit bra och så får han ett lite snabbare träningsjobb på fredag. Jag får otroligt många frågor om Maharajahs matchning men längre än så här vill jag i nuläget inte planera, avslutar Stefan.

Oslo Grand Prix är Norges Elitlopp för de äldre hästarna och körs nästa söndag den 15 maj på Bjerke.
Loppet körs över 2 100 meter och har 1,5 miljoner norska kronor i första pris. Maharajah var ju väldigt nära att vinna det här loppet redan förra året men kunde då inte freda sig mot en smygkörd Lisa America som spurtade förbi precis före mål.
Det loppet var hans första mot den äldre eliten där han nu tillhör de allra bästa i världen.
På fredag vet vi om han kommer att få chans till revansch i årets upplaga av Oslo Grand Prix.

Resultat; 

UMÅKER LÖRDAG 30 APRIL 2011
Lopp 7. V75-3, V5-1, Tvilling.
Guldbjörken - Gulddivisionen, försök 3.
3-åriga och äldre lägst 400.001 kr. Körsvenskrav kat. 1
Startsumma och poäng per den 24 april 2011 kl. 24.00.
2140 m. Autostart.
Pris: 300.000-130.000-67.000-35.000-21.000-(13.000) kr.
Transportbidrag enligt V75-lopp.
Minnespris till segrande hästs ägare och vårdare.
De två främst placerade hästarna är direktkvalificerade till Finalen på Gävle den 21 maj.
PlacHästDistansOddsPlatsTid

1,6 MAHARAJAH Kihlström Ö(Hultman S) 5/2140 1,07 1,0012,9ag
2,3 MINOS VANG* (DK) Svanstedt Åke 3/2140 (81) 1,0213,2a
3,4 INFATTI NOVEMBER(IT)AdielE(Joha SH) 4/2140 (151) 1,0313,3a
4,2 CONRADS EPILOG Bergh Robert 2/2140 (155) 13,5a
5,1 JUNCTION Lahtinen Akseli (Heikkilä Hannu) 1/2140 (453) 14,3a


0,7 DIG FOR DOLLARS Oscarsson Jim 6/2140 (243) 15,0a

Strukna:5 LAMBORGHINI S.T. (hälta)

Tempo:första 500 1.14.0 (2 Conrads Epilog), 1000 1.14.0 (3 Minos Vang*) Segermarginal:3 längder
Banförhållande:Lätt bana

Dopningsprov:CONRADS EPILOG (Slump) , MAHARAJAH (V75-lopp)
Segrare:MAHARAJAH 6 br. h e VIKING KRONOS (IT) - CHILI KHAN e GIANT CHILL (US) Ägare:Travkompaniets Stall AB (publ), Ekerö Uppfödare:Menhammar Stuteri AB, Ekerö

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »