Körklart på Yttersta

| 2011-11-23 10:51

För ett par månader sedan började utbildningen av de nya ettåriga hästarna på Stefan Hultmans träningsanläggning Yttersta. Nu har alla klarat det som kanske är det allra viktigast för en travhäst, att dra på kusk och vagn.

Framtiden på väg, alla ettåringar är för vagn! Foto: A.Lindblom/Travkompaniet
Framtiden på väg, alla ettåringar är för vagn! Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

I augusti kom ett fyrtiotal 1,5 år gamla unghästar från sommarbetet till Ytterstas unghästavdelning.
Här påbörjade de då utbildningen mot målet att bli fullfjädrade tävlingshästar.
Lugnt och försiktigt har de successivt fått lära sig alla konstigheter som hör till om man är en travhäst. Precis som för oss människor tar det olika lång tid även för hästar att lära sig saker men idag är alla Ytterstas unghästar satta för vagn.

Rektor ”Adde” är nöjd 

Efter ungefär 5 – 6 gånger med tömkörning, en del hästar har behövt fler gånger, sattes unghästarna för vagn.
En medhjälpare fanns med på varje sida och så kusken som försiktigt satte sig i den lätta vagnen. De stora skillnaderna för hästen från tömkörningen är vagnen som de känner av vid sidan om kroppen samt tyngden av densamma.   Admir eller "Adde" som alla säger är unghästskolans egen ”Rektor”, han berättar hur det har gått;

 - Det har gått jättebra utan några större incidenter. Visst har det varit en och annan som protesterat lite men om man bara är lugn och ger dem tid så lugnar de sig snabbt och finner sig i sin nya situation, berättar ”Adde” under tiden som han gör sig klar för att sätta sig upp bakom en av sina ”elever”.
- Tjena kompis, säger ”Adde” och klappar om det lite runda och rufsiga ungstoet innan han kör ut och det syns verkligen att den här killen gillar sitt jobb!

Två medhjälpare assisterar kusken de första gångerna hästarna fått vagnen efter sig. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Två medhjälpare assisterar kusken de första gångerna hästarna fått vagnen efter sig. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Vad får de att dricka? 

När vi är på besök skall ett gäng unghästar ut på rakbanan för att träna på sina nya kunskaper, att skritta och trava, svänga och framförallt stanna när kusken vill. Något som inte alltid är det lättaste för än så länge är det en medhjälpare med som håller i en lina fäst i grimman.
Det här är en säkerhetsåtgärd för både kusk och häst i fall de inte tar styrning som de skall.
Gänget skrittar ut i lugn takt efter varandra, de tuggar på better och drar ner huvudet för att känna på checkremmen som går från bettet upp till selen. Den gör att det inte är lika lätt för dem att få ner huvudet och därmed gör det lite svårare för dem att kunna slå bakut.
Det är lätt att se att det är ovana hästar för de vinglar fram och tillbaka på vägen som om de hade druckit något helt annat än vatten till maten! 

Det är inte helt lätt att hålla rak kurs.  Foto: A.Lindblom/Travkompaniet
Det är inte helt lätt att hålla rak kurs.  Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

En slank han ner i diket! 

”Adde” kör ut på rakbanan med sin häst och på den nysladdade banan blir det en vacker girlang i sanden efter deras vingliga färd. Hästarna tittar på allt som kantar deras väg och vissa saker är i deras ögon farligare än andra. För rätt som det är så tar ”Addes” häst ett rejält skutt åt sidan och så ligger de i diket! Men allt går bra, ekipaget är snart uppe på banan igen utan några skador på varken häst, kusk eller medhjälpare. Turen fortsätter sedan utan några fler dikeskörningar och snart skrittar hela gänget lugnt tillbaka till stallet igen.

Ingen servo 

Tillbaka i stallet skrattar ”Adde” åt dikeskörningen som han tar med ro;

 - Det är sånt som händer och det gäller att hela tiden behålla lugnet då brukar hästarna göra det också.  Det är ju inte direkt någon servostyrning på hästarna än, skrattar ”Adde”.
Efter träningspasset selas hästarna av och släpps ut till sina kompisar igen. Sedan får de en dag på sig att smälta vad de lärt sig för om två dagar är det dags för nästa lektion. 

Än fungerar inte servostyrningen som den skall på Rodoniova. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet
Än fungerar inte servostyrningen som den skall på Rodoniova. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Helstängt, en viktig detalj 

Björn Magnusson är en annan av ”lärarna” som varit med och skolat några kullar unghästar på Yttersta, han är också nöjd med årets ”elever”;

- En viktigt detalj är att vi utrustar alla unghästar med helstängt huvudlag, alltså skygglappar på sidan om ögonen. Då ser de inte bakåt och blir då inte lika lätt skrämda av att se vagnen och kusken som de inte är vana vid att se. Jag tycker det fungerar mycket bättre då. I år är det ett gäng fina hästar och de sköter sig bra, tycker Björn.

Inga handstroppar 

En annan intressant detalj som man inte ser uppe i det stora stallet är att här kör man hästarna utan handstroppar på tömmarna. ”Adde” berättar varför;

-  Jag tycker det är lättare att vara mer flexibel utan handstroppar. De är låsta i ett läge och då kan man inte flytta händerna som man vill som jag tycker är viktigt att man kan med unghästarna. Det gäller att få en fin och elastiskt mun på hästarna så att de kommer att bli reglerbara och lyda kusken till hundra procent, det tycker jag är lättare att få utan handstroppar, då låser man liksom inte fast sig i ett läge, förklarar ”Adde”. 

Minna hjälper Duchess Boko att vända åt rätt håll. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet
Minna hjälper Duchess Boko att vända åt rätt håll. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Rundningsmärke

Nästa gäng unghästar som skall ut och träna har kommit lite längre i sin utbildning än det första gänget och behöver inga medhjälpare med i vagnen.
Men för säkerhets skull följer Minna med och ställer sig som ett ”rundningsmärke” längst ner på rakbanan.
Här får hon hjälpa till vid vändningen där vissa av hästarna inte riktigt lyder kusken. Men inom kort skall häst och kusk klara sig helt själva och det är först då som träningen börjar på riktigt.  

För än så länge handlar hästarnas träning om att lära sig "jobbet" men när det är gjort skall de börja bygga upp sina kroppar och få den viktiga grunden som är en förutsättning för en lång och framgångsrik karriär som travhäst.

Ni som missade de förra artiklarna om Ytterstas unghästar hittar dem nertill.

Här kan ni läsa första delen

Här kan ni läsa andra delen

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »