Maharajah har haft lata dagar

| 2012-02-03 11:06
Maharajah har tagit det lugnt efter söndagens tuffa drabbning på Vincennes, där han visserligen föll men det var med flaggan i topp. Nedan berättar Stefan lite om sina tankar efter loppet och framtida planer för vår superstjärna.
Maharajah och Lisa har haft lugna mysdagar efter Prix D´Amerique. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Maharajah och Lisa har haft lugna mysdagar efter Prix D´Amerique. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah har fått några välbehövliga semesterdagar efter söndagens topprestation i Prix D´Amerique på Vincennes. Lisa rapporterar från Grosbois att hästen är glad och har frisk aptit.

Perfekt start

Årets upplaga av Prix D´Amerique började med att Maharajah fick en helt perfekt start. Han var på väg fram emot ledningen då omstartssignalen ljöd. Timoko hade blivit störd till galopp och därmed inte fått chansen.
I den giltiga starten hade "Marre" inte samma flyt från start. Han hamnade ute i tredjespår med värste konkurrenten Ready Cash utvändigt och som enkelt tog sig före vår häst. "Marre" följde med i ryggen på Ready Cash som tog sig fram utvändigt om ledande Timoko. Därmed blev vår häst först utan rygg i tredje spår där han sedan fick trava genom större delen av den andra kurvan. In mot bortre långsidan kom han så ner utvändigt om ledaren.

Maharajah svarade åter för en riktigt hjälteinsats i söndags. Foto; ALN
Maharajah svarade åter för en riktigt hjälteinsats i söndags. Foto; ALN

Fransmännen håller ihop 

När fältet närmade sig den sista långa kurvan kom hästar bakifrån ut i tredjespår och därmed låg Ready Cash i instängt läge. Det här hade Örjan full koll på och höll igen "Marre" för att hålla konkurrenten kvar i ryggen. Men det löste sig ändå för fjolårsvinnaren. Mathieu Abrivard bakom Privat Love som låg utvändigt om Ready Cash insåg att han inte hade någon chans att vinna loppet och valde därför att hjälpa sin landsman. När fältet styrde in på upploppet styrde han sonika ut ett spår med sin häst och därmed öppnade sig luckan för Ready Cash och Frank Nivard.
Att växla tempo och speeda är Ready Cash bästa gren och han svarade med en rykande finish som ingen kunde svara. Trots det tuffa lopp Maharajah fått, hade han mod och kraft att kämpa hela vägen in i mål. Maharajah passerade en mycket tapper Timoko men bakom kom fler hästar som fått invändiga resor och som därmed hade krafter kvar där två av dem precis lyckades ta sig förbi "Marre" före mål.
Vår hjälte blev fyra efter det tunga lopp han fick och föll sannerligen med flaggan i topp!

Maharajah tar igen sig på Grosbois. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Maharajah tar igen sig på Grosbois. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Otroligt bra lopp 

Stefan har nu fått några dagar på sig att fundera över loppet och så här säger han om Maharajahs prestation;

 - Jag är otroligt nöjd och stolt över Maharajah som jag tycker gjorde ett otroligt bra lopp. Alla skall veta att det är ingen lek att springa utan rygg ute i tredjespår och utvändigt om ledaren i Prix D´Amerique. Att han sedan endast är slagen med 1 och en halv längd av den häst som många anser är en av Frankrikes bästa häst genom tiderna, tja det är minsann inget att skämmas över. Men vi sa ju redan före loppet att om man skall kunna vinna PDA, ja då måste det stämma hela vägen även i loppet, det gjorde det inte den här gången. Det är ju en jäkla otur att inte första starten går iväg, ja då kan det ha gått vägen. Som det blev nu, ja då kändes det som om loppet var kört redan efter 500 meter när "Marre" hamnade i ryggen på Ready Cash.

Vi ska inte vara dåliga förlorare

 - Jag vill absolut på inget sätt låta som en dålig förlorare och jag hyllar Ready Cash som är en fantastisk häst och värdig vinnare. Men, vår häst gjorde helt enkelt ett rent fantastiskt bra lopp och var i sån otroligt bra form, det är då synd att det inte får stämma till under själva loppet. Men så är det, Prix D´Amerique är världens tuffaste lopp men vi ger oss inte, vi kommer tillbaka igen nästa år!

Vad händer nu?

Årets största mål för Maharajah är därmed avklarat och frågan är, vad händer nu?

 - Ja det får vi se. Maharajah har fått semester hela veckan där han bara fått tagit det lugnt, ätit mycket mat och bara haft det bra. Lisa har rapporterat att han är pigg och glad och vad viktigast är, har god aptit. Jag kommer att åka ner på söndag och köra ett lätt träningsjobb med honom innan vi bestämmer om han skall vara med i Prix De France. Det är hela tiden hästen själv som avgör om han skall starta eller inte, avslutar Stefan.

Resultat;

Vincennes söndag 29 januari 2012

Lopp 4,
Prix D´Amerique Marionnaud
Groupe I Course Internationale 2.700 mètres 
Prissumma i Euro; 500.000 et 50 % des entrées, 250.000 et 25 % des entrées, 130.000 e 13 % des entrées, 60.000 et 6 % des entrées, 30.000 et 3 % des entrées, 20.000 et 2 % des entrées, 10.000 et 1 % des entrées.

1, READY CASH -F. NIVARD (T Duvaldestin)
2, ROXANE GRIFF - E. RAFFIN  (Sébastien Guarato)
3, THE BEST MADRIK - J.ET. DUBOIS (Jean Etienne Dubois)
4, MAHARAJAH - O. KIHLSTROM (Stefan Hultman)
5, TIMOKO - R. WESTERINK
6, ROYAL DREAM - J.PH. DUBOIS (Philippe Moulin)
7,  SEVERINO - CH. BIGEON
8,  SAVE THE QUICK - J.M. BAZIRE (Franck Leblanc)
9, MAIN WISE AS - P. LEVESQUE

0, NORAS BEAN - S. SODERKVIST (Ulf Stenstromer)
0, PUNCHY - J. BOILLEREAU
0, PRIVATE LOVE - M. ABRIVARD (Fabrice Souloy)
0, ICELAND - B. GOOP (Stéfan Melander)
0, PERLANDO - J. VERBEECK (Alphonse Vanberghen)
0, ORLANDO SPORT - S. BAUDE (Roger Coueffin)
0, LISA AMERICA - D. LOCQUENEUX (Jerry Riordan)
0, OYONNAX - Y. DREUX (Vincent Brazon) 
Disk, QUIF DE VILLENEUVE - F. LEBLANC

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »