Maharajah redo för nya jobbet

| 2012-02-24 16:37

Det är nu fullt arbete med att förbereda Maharajah i hans roll som avelshingst. Det är också bestämt vad det kommer att kosta att få ett eget föl med Maharajahs fantastiska gener och betäckningsboken är nu öppen!

Maharajah agerar som en riktig avelshingst och gnäggar högt när han kommer till Menhammar. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah agerar som en riktig avelshingst och gnäggar högt när han kommer till Menhammar. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

I morgon är det två veckor sedan som Maharajah kom hem till Sverige. Bara ett par dagar efter hemkost började han prova på det nya jobbet som avelshingst.

Artificiell "tillverkning" av travhästar

Det här med att skola en avelshingst är inte så lätt som kanske många tror. På grund av skaderisker hos både hingst och sto är idag de allra flesta betäckningar av travhästar artificiella.
Hingstarna får betäcka en så kallad bock där man samlar upp sperman som förhoppningsvis räcker till att inseminera flera ston.
Har hingsten god kvaliteé på sperman så kan den frysas in och skickas runt till hela världen. Den går även att skicka färsk sperma som kan hålla upp till flera dagar beroende på hur hög kvaliteén är.

En hingst kan vara livsfarlig!

Inom travsporten finns det många hingstar där de allra flesta är väldigt väluppfostrade. En fullvuxen hingst besitter en enorm styrka och felhanterad kan den faktist vara rent av livsfarlig! Hingstfölen får därför tidigt lära sig att det är människan som bestämmer och så småningom får de också lära sig att hålla igen när hormonerna börjar påverka dem. Visst kan hingstar vara lite "gapiga" och spralliga men de har ändå oftast god koll på vad de får göra och inte får göra.

Maharajah första gången på hoppbocken, det lär bli fler. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Maharajah första gången på hoppbocken, det lär bli fler. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

En riktig gentleman

Vad är då Maharajah för typ av hingst, jo han är faktist en riktigt gentleman. Han är inte alls särskilt intresserad av att gnägga ut sin storhet när han är ute på olika travbanor. Visst gnäggar han åt "sina" småtjejer hemma på Yttersta och ett och annat sto han tycker är något extra, men för det mest är han en riktig drömkille, tyst, snäll och lätthanterlig.

Öh? Får jag verkligen?

När Maharajah påbörjade jobbet som avelshingst på Mehammar skulle allt det där han från föl lärt sig att hålla tillbaka, lockas fram igen.
Menhammars medarbetare, Anette, tog hand om hingsten så fort han anlände upp till stuteriet. Genom att snabbt byta skötare hoppas man på att han skall lära sig skillnaden och förstå att tillsammans med personalen här är det avelsarbete som gäller.
Han leddes in i betäckningshallen där "bocken" fanns men förövrigt är den helt tom. Anette tog fram ett antal tussar med brunstdoft från ett sto som "Marre" tyckte var väldigt intressanta. Efter en stund började han förstå att han skulle hoppa upp på bocken och ett tag såg det ut som om han undrade, "får jag verkligen?"

Katrin konstaterar att spermakvalitén ser riktigt bra ut. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Katrin konstaterar att spermakvalitén ser riktigt bra ut. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Han fattade på en gång 

Maharajah är en osedvanligt klok häst det visste vi sedan tidigare och det fick vi bekräftat även nu. Det tog inte lång stund så hade han hoppat upp på bocken och gjort sitt jobb, nästan som om han aldrig hade gjort annat.
 - Han är jätteduktig! Det kan ta många gånger innan man får en ny hingst att hoppa upp på bocken, men han förstod ju på en gång, berömde Anette när hon klappade om "Marre" och lämnade tillbaka honom till Lisa som lastade in hästen och åkte tillbaka till Yttersta igen.

Det ser riktigt bra ut

En annan av Menhammars medarbetare, Katrin tog med sig "Marres" första spermados in till labratoriet för att kontrollera kvalitén på densamma. Det här var förstås ett väldigt spännande ögonblick för ingen visste ju om hingsten är fertil eller inte. 
Katrin mätte först mängden där hon nickade nöjt och så la hon ett prov i mikroskåpet och kikade ner;

 - Det ser riktigt bra ut det här, titta själv, sa Katrin och gjorde plats för mig att titta.

Det här var första gången jag tittade på ett sånt här prov så jag kunde ju inte avgöra om det var bra eller dåligt. Men jag såg att det var livlig aktivitet med massor av spermier och det kändes som ett bra tecken.

Så här fin var Maharajah som föl, om ett drygt år får vi se om hans barn blir lika fina. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen
Så här fin var Maharajah som föl, om ett drygt år får vi se om hans barn blir lika fina. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Betäckningsboken öppen

Nu är alla prover tagna på Maharajah och han uppvisar en mycket bra spermabild och hans fertilitet förväntas vara god. Därmed är betäckningsboken öppen för Maharajah och alla som vill betäcka med vår stjärnhingst är välkomna att boka.

Han kommer att kosta 3 000 kronor vid bokning och 65 000 kronor vid levande föl.

Avelsintäkterna delas lika  

Som bekant ägs Maharajah till 50% av Travkompaniets stall AB och till 50% av Menhammar stuteri AB. Vad gäller avelskostnader och intäkter så fördelas de lika mellan Travkompaniet och Menhammar, exakt på samma sätt som när det gäller tävlingsbiten.
Så vi hoppas på att det kommer att födas många föl nästa år med Maharajahs unika gener. Förutom att det skall bli oerhört spännande och roligt att följa hans föl, kan det också ge ett extra tillskott i stallkassan som kan ge utrymme att satsa vidare på nya löften till vårt stall, kanske ett Maharajahföl!

Menhammar är hingsthållare för Maharajah och här vänder du dig som vill boka ditt sto till vår stjärnhingst.
Välkomna!

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Vi äger travhästar av högsta klass. Några av våra största segrar är; Prix d'Amerique, Derbyt, Europaderbyt, Kriteriet, Sprintermästaren, Jubileumspokalen, Stochampionatet, Drottning Silvias pokal och E3-finaler.

I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie, häng med du också!