Panne De Moteur föll med flaggan i topp

| 2012-09-03 20:24

Panne De Moteur var smidig som en panter, snabb som en vessla från start, stred som en tiger in mot mål och gjorde precis allt han kunde. Men den här gången räckte det inte hela vägen fram, men vår fantastiske häst föll sannerligen med flaggan i topp!

Panne De Moteur och Jörgen Sjunnesson svarade för en riktigt bra insats i söndagens Derby. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Panne De Moteur och Jörgen Sjunnesson svarade för en riktigt bra insats i söndagens Derby. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Så har krutröken lagt sig efter gårdagens Derby där frågetecknen blivit till utropstecken och alla frågor nu har fått sitt svar.
På tronen ståtar tre hästar som sticker ut från de övriga, ettan, tvåan och trean i Derbyt; Pato, Panne De Moteur och Perfectly Enough.

Som en vessla från start

Årets Derbyfinal inleddes med att Panne De Moteur väldigt enkelt höll ledningen från sitt innerspår. Snabb som en stor svart blank vessla borrade han bara ner huvudet och trummade fram till spets där det bara var en häst som mäktade med att följa med i ryggen, Going For Gold Zaz.
Just när första halvvarvet hade passerats, kom totofavoriten Pato upp utvändigt och gjorde anspråk på att ta över taktpinnen. Utan att ge sig in i någon kraftslösande strid, överlät Jörgen Sjunnesson bakom vår häst spetsen till Pato.

Sedan hände inte mycket

Med Pato i ledning hände sedan inte så mycket i loppet. Ungeför 1500 meter från mål gjorde visserligen Erik Adielsson en försök när han styrde ut sin Mellby Viking i tredje spår från de bakre regionerna fram mot täthästarna. Men han kom aldrig så långt utan blev sedan hängande ute i spåren resten av loppet och tröttnade förklarligt efter det.
Det var först på sista bortre långsidan som det började röra sig och attacker kom ute i spåren utan att någon närmade sig på allvar.

Efter ett halvvarv tog Pato över ledningen och bjöd samtidigt Panne De Moteur på ett perfekt lopp.

Efter ett halvvarv tog Pato över ledningen och bjöd samtidigt Panne De Moteur på ett perfekt lopp.

Fick chansen och tog den

En som fick en perfekt resa och chans att hålla allt sitt krut torrt var Panne De Moteur. Jörgen satt bara och väntade på att få luckan och styra ut sin springare något som Peter Ingves bakom Pato hade full koll på och gjorde allt för att vår häst skulle bli kvar i ryggen. In på upploppet fick "Panne" chansen när Caddie Galant uppgivet galopperade efter en tung utvändig resa om ledaren.
Vår häst närmast exploderade när luckan kom och plockade snabbt in meter för meter på Pato som trots närgånget uppvaktande av vår häst, höll huvudet före in i mål.

Alla utom en från innerspår

Förutom Pato och Panne De Moteur var det egentligen bara en häst till som utmärkte sig, Perfectly Enough som spurtade, efter ett omöjligt lopp, fram som trea. Det blev med andra ord väldigt nära maxutdelning för Stefan Hultmans hästar, tvåan och trean i Derbyt, DET är en riktigt, riktigt bra tränarprestation!
Noterbart är också att samtliga placerade hästar förutom Perfectly Enough, hade invändiga resor i loppet.

Snabbast i Sverige, någonsin!

Vinnartiden i årets Derby var en tagnering från Maharajahs fantastiska seger för tre år sedan i Derbyt, 1.12,8. Samma tid hade Panne De Moteur som tvåa, därmed har han noterat sig för den snabbaste tiden en fyraåring sprungit över stayerdistans och sprinterdistans, någonsin!

Panne De Moteur har just fått luckan. Foto; ALN

Panne De Moteur har just fått luckan. Foto; ALN

Blandade känslor

Jörgen Sjunnesson som körde sitt andra Derbyt i vår grön/vita dress, hade blandade känslor just efter loppet;

 - Alltså, jag är supernöjd med Panne De Moteur som var fantastisk och löpningsförloppet känns som optimalt. När Pato kom så tidigt så ville jag inte ge mig in i någon strid och ödsla på krafterna för min häst för jag vet ju att Pato är väldigt stark. Ja allt blev rätt men, att vara tvåa i ett sånt här lopp är surt precis så här efteråt. Jag menar, det är så sällan man får en sån chans att köra en sån häst som faktist har chans att vinna och att man då inte får nå hela vägen, ja visst känns det surt, förklarade Jörgen och skakade lite uppgivet på huvudet.

Hade aldrig tagit Pato

Vår häst fick chansen när Jormas häst galopperade in på upploppet, men hade de kunnat vinna om de fått luckan tidigare?

 - Nej det hade inte haft någon betydelse. Min häst sprang så fort han kunde och fick chansen men det kändes direkt när vi kom upp jämsides om Pato, vi hade aldrig slagit honon, han var helt enkelt bäst idag, konstaterar Jörgen.

En helt annan häst 

I värmingen inför loppet var det första gången Jörgen satt upp bakom Panne De Moteur och då blev han lite fundersam;

 - Jag har aldrig varit med om större förändring på en häst. I värmingen undrade jag verkligen för "Panne" tog inte i en meter och sprang mest och tittade och var väldigt oinspirerad. Men när jag kom in i stallet sa Stefan att han aldrig sett hästen så fin! Men så när vi kom ut i loppet, alltså det var som om det var en annan häst som jag fått mellan skalmarna! Vilken otroligt härlig tävlingsinstinkt! Det var verkligen en jättejättefin häst och köra och jag är väldigt tacksam över att jag fick chansen, avslutade Jörgen lika ödmjuk och trevlig som alltid.

Klockren kusk och tränarinsats med maximal utdelning

Vi tackar Jörgen som vi tycker gjorde en klockren kuskinsats. De förlorade mot en häst som har styrkan som sitt främsta vapen med fem segrar över just stayerdistans.
Att sedan Stefan återigen lyckats ha vår häst i absoluta topptrim just till ännu en årgångsfinal, just när det gäller, är helt enkelt mästerligt!
Mette skall förstås också ha en eloge som tar så väl hand om vår Derbytvåa.
Derbyt var rena bonusen för "Panne" vars främsta uppgift i år var Sprintermästaren, det blev en riktigt, riktigt bra bonus!

Vi tackar och gratulerar Stefan, Jörgen, Mette och förstås Panne De Moteur till en fantastisk fin insats!

Jörgen såg ut att trivas i vår grön/vita dress. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Jörgen såg ut att trivas i vår grön/vita dress. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Resultat;

JÄGERSRO SÖNDAG 2 SEPTEMBER 
Lopp 10. V75-6,
KRAFFT Svenskt Travderby 2012 (Gr. I Nat.)
4-åriga svenskfödda.
2640 m. Autostart.
Pris: 2.000.000-1.000.000-500.000-240.000-160.000-100.000 (6 priser)
KRAFFTs hederspris till segrande hästs ägare, tränare, körsven, uppfödare och vårdare. ASVT:s hederspris till segrande hästs uppfödare.
Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst.
PlacHästDistansOddsPlatsTid

1,2 PATOIngves P (Puro P) 2/2640 3,35 1,51 12,8a
2,1 PANNE DE MOTEURSjun J (Hult St) 1/2640 (63) 1,73 12,8a
3,5 PERFECTLY ENOUGHKihl Ör (Hult St) 5/2640(38) 1,58 13,1a
4,9 BRASIL BOKOSvanstedt Å 9/2640(152) 13,1a
5,4 GOING FOR GOLD ZAZTakter J (Nurmos T) 4/2640(135) 13,4a
6,12 QUANGAROO ZETRedén Daniel12/2640(431) 13,4a

0,8 LOVELOCKGoop Björn8/2640(411) 13,5a
0,7 BOWIE BOKOGoop Olle (Goop Björn) 7/2640(430) 13,7a
0,10 VÄSTERBO HIGHFLYERJensen Flemming 10/2640(362) 15,3a
d,3 CADDIE GALLANTKontio Jorma (Nurmos Timo) 3/2640(99) 8ag
d,11 MELLBY VIKINGAdielsson Erik (Nurmos Timo) 11/2640(56) 10ag
d,6 BON FRECIAOhlsson Ulf (Nurmos Timo) 6/2640(536) uag

Tempo:första 500 10.7 (1 Panne de Moteur), 1000 12.0 (2 Pato)
2000 13.1 (2 Pato), sista 500 12.0
Segermarginal:hals
Banförhållande:Lätt bana

Dopningsprov:PANNE DE MOTEUR (Hög prissumma) , PATO (V75-lopp) , PERFECTLY ENOUGH (Hög prissumma)
Segrare:PATO 4 mbr. h e ORLANDO VICI (FR)- SHE'S MY PIE e ALF PALEMA (US)Ägare:P.P.Travträning AB (Puro Petri), m fl
Uppfödare:Toni & Helens HB & Hansson Britta

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »