Men den som blir glad för några tusenlappar har alla chanser att fixa det under söndagens V64-omgång som ser landets mest talangfulla hästar i årets viktigaste uppgift.
Hela dagen på Solvalla utgörs nämligen av uttagningslopp till landets största treåringslopp, Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks.
I finalerna väntar miljoner och evig ära, men först gäller det att kvala in och det gör två hästar i varje uttagning, vilket brukar bädda för lite annorlunda körning än i vanliga lopp.
I undersökningen har vi gått igenom samtliga oaks- och kriteriekval de senaste fem åren, totalt 60 lopp.
Förhoppingen är att resultaten ska ge en hjälpande hand till sex rätt på V64-spelet som består av tre uttagningslopp i vardera klass.
Lita på stona
Vi börjar med att titta på hur ofta spelfavoriten vinner. Tvärtemot myten att ston skulle vara mer opålitliga än hingstar/valacker och så visar sig dessa motsvara förväntningarna betydligt oftare.
I oakskvalen har 18 spelfavoriter vunnit, 60 procent.
I kriteriekvalen har 12 spelfavoriter vunnit, 40 procent.
Slutsats: Ett förväntat utslag är att favoriterna vinner hälften av loppen på söndagen. Tre favoritspikar borde därmed vara en bra grund för V64-systemet och tänk på att stona är mer tillförlitliga.
Nästa uppgift blir att titta på de riktiga megafavoriterna, i detta fall definierat av hästar som spelats till vinnarodds under 1,40.
Totalt har nio hästar varit så hårt betrodda, varav åtta segrat, 89 procent. Den enda som bommat är Artistic Ås i kriteriekvalen 2007.
Slutsats: Hittar du en häst som är spelad till under 1,40 så har du en sund V64-spik.
Nästa kategori kan vi kalla vanliga storfavoriter, hästar som stått i odds mellan 1,40-1,99.
Stona i denna kategori visar sig inte alls lika pålitliga.
Fem av 13 har levt upp till förväntningarna, 38 procent och klart under snittet för oakskvalen.
I öppna klassen kan vi börja med att konstatera att denna grupp är betydligt mindre. Endast fyra hästar har spelats i intervallet varav tre vann.
Totalt visar det att en häst spelad mellan 1,40-1,99 vinner i 47 procent av fallen.
Slutsats: Lita inte på en favorit i detta intervall, framförallt inte ett sto, gardera loppet.
Nästa grupp kan kallas normalfavoriter och innefattar de som spelats till 2,00-2,99.
Här märks en oerhört tydlig skillnad mellan de båda klasserna.
I elva oakskval har favoriten funnits här och hela åtta gånger har det blivit seger, 73 procent.
I öppna klassen är resultatet det totalt motsatta. Endast fyra av 17 har vunnit, 24 procent.
Slutsats: Ett oaksfavorit spelad mellan 2,00-2,99 är en synnerligen spelvärd spik. Motsvarande kriteriefavorit är däremot mycket svag och kan i princip ratas från systemet.
Den sista favoritgruppen blir de som spelats till över tre gånger pengarna. Här finns två bland stona och fyra i öppna klassen, med en vinnare i vardera. Chansen att en sådan knapp favorit ska vinna är alltså 33 procent, ett väntat utfall.
Slutsats: Ska du spika en favorit som står över tre gånger pengarna så är det bäst att välja ett sto.
Har då startspåren haft någon betydelse för vilka favoriter som vinner?
Svaret är entydigt nej och slår hål på myten att ”man inte ska spika från bakspår”.
Bland stona finns ingen avvikelse överhuvudtaget. Om vi kallar spår 1-6 för ”bra lägen” och spår 7-12 för ”dåliga lägen” så visar det sig inte spela någon roll varifrån favoriten startat. 20 oaksfavoriter har startat från ”bra lägen” och tolv har vunnit. För ”dåliga lägen” är motsvarande siffror sex av tio. Alltså vinner 60 procent av favoriterna oavsett varifrån de startar.
I kriteriekvalen vinner 37 procent av favoriterna från ”bra lägen” och 45 procent från ”dåliga lägen”.
Slutsats: Bry dig inte om vilket startspår en favorit har, vinstchansen är lika stor från alla lägen.
Då är det dags att titta på vilka som slagit till när favoriten sviktat. Bland stona har andra- eller tredjehandsfavoriten vunnit sex gånger (20 procent). Bland hingstarna är siffran elva (37 procent).
Således borde minst en av kriterieuttagningarna inom V64-spelet vinnas av en häst i denna kategori.
Slutsats: Välj ut en kriterieuttagning med en svag favorit enligt statuterna ovan och lås på andra- och tredjehandsfavoriten.
Med tre spikar och ett tvåhästarslås borde även den minsta plånbok ha råd till gardering i övriga lopp.
Att förutse vinnaroddsen flera dagar i förväg är vanskligt, men någon riktig megafavorit ser inte ut att finnas i årets omgång. Skulle spelarna ändå visa förtroende nog att trycka ner någon häst under 1,40 odds så har denne statistiken med sig.
Två ston som skulle kunna hamna i det för oakskvalen gynnsamma intervallet 2,00-2,99 är 1 Metior Easy (V64-2) och 9 My Golden (V64-3), men mycket kan hända under tävlingsdagen och den som har is i magen att vänta med att lämna in sitt V64-system till lunchtid på söndagen bör hinna få en bra uppfattning om hur oddsen verkligen blir.
V64-utdelningen har legat mellan 676 och 3 472 kronor under fyra av de fem åren.
Men det kan skrälla även denna dag.
2007 drog värdet över 100 000 kronor trots att tre spelfavoriter vann och att dagens stora skräll, 87-oddsaren Bobbyleebob, inte var med inom V64-spelet.
Så även den som spelar för att vinna några tusenlappar kan få betydligt mer om lyckan står en bi.
Robin Johansson