Revansch för Ready Cash

| 2013-02-10 19:10
Störst igen.
Ready Cash besegrade Royal Dream i en rafflande avslutning i Prix de France.
Bakom de franska giganterna räddade Noras Bean den svenska äran som fyra.
Ready Cash spurtar ner Royal Dream i en virvlande avslutning av Prix de France.Foto av LARS JAKOBSSON
Ready Cash spurtar ner Royal Dream i en virvlande avslutning av Prix de France.Foto av LARS JAKOBSSON
Nej, Prix de France blev inte någon svensk revansch i den franska lejonkulan.
När Maharajah galopperade och Raja Mirchi blev trött fick hedershästen Noras Bean se till att fiaskot från Prix d’Amerique för två veckor sedan inte upprepade sig.
Men revansch blev det ändå, för Ready Cash på Royal Dream.
Helt enligt förhandstipsen blev nämligen Prix de France en ny duell mellan de två åttaåriga franska supertravarna.
Royal Dream gjorde sin första start som Prix d’Amerique-titelhållare och när Jean Philippe Dubois kunde pressa sig till ledningen och nå halva distansen på relativt lugna 1.11,5 var det nog många som trodde att ekipaget även skulle lägga beslag på hemlandets näst största lopp med nästan två miljoner i förstapris.
Men även Franck Nivard lyckades perfekt med sin styrning när han placerade Ready Cash i andra paret utvändigt, satt lugn då Tiego d’Etang angrep tidigt och hakade på i dennes rygg runt slutsvängen.
När anfallsordern kom exploderade de senaste årens Vincennes-dominant på sitt närmast oefterhärmliga sätt och även om Royal Dream såg ut att springa så fort han kunde upploppet ner räckte det inte för att stå emot.
- Det blev ett perfekt lopp för oss och jag kände mig aldrig nervös. Redan i sista sväng visste jag att vi skulle vinna, sade en mycket nöjd Nivard inför den hörbart upphetsade Vincennes-publiken som stormat mot vinnarcirkeln för att hylla sin hjälte.

Noras i världstoppen
Nästan lika lycklig var Ulf Stenströmer när han gav sin springare några välförtjänta kramar efter loppet.
Noras Bean har sällan varit rubrikernas häst, men när han nu passerade sin nionde miljon gjorde han det som bäste svensk och fick för första gången ta ”röda mattan” på Vincennes, vägen via publikplatserna där de prisplacerade hyllas.
- Det var väldigt skönt att äntligen få utdelning här. Kusken skötte sig perfekt och hästen gjorde ett väldigt bra lopp då han fick öppna hårt för att komma till ledningen. Han fick stryk av tre av världens bästa hästar och hade flera värdsstjärnor bakom sig. Nu åker vi hem i morgon så ska han få en månad att vila upp sig. Ser allt bra ut efter det siktar vi mot Olympiatravet.
Kusken ”som skötte sig perfekt” genom att köra till spets, släppa till Timoko och sedermera få tredje par invändigt var Dominik Locqueneux, som för första gången fick sitta upp bakom Axevallas stolthet.
- En väldigt trevlig häst. Han kämpade verkligen hela vägen in i mål, berömde belgaren.

Kihlström avstängd
Mindre muntert var det för de andra svenskhoppen.
Lutfi Kolgjini körde optimistiskt bakom Raja Mirchi och avancerade fram utvändigt om Royal Dream halvvägs in i loppet.
Redan 400 meter före mål började emellertid krafterna att tryta.
- Det var inget tryck i honom i dag. Mentalt var det inget fel, han var snarast lite för laddad, men hästen blev trött i kroppen. Det är tydligt att de här tuffa loppen har slitit på honom. På sikt tror jag ändå att han kommer att ha nytta av det här, men i år var han inte redo, konstaterade Kolgjini som också tar hem sin häst för att ladda om batterierna.
- Han ska få 14 dagars total vila. Sedan kör vi igång för en sommar i Sverige med Elitloppet som första mål.
Däremot verkar Maharajah få en chans till på Vincennes. Stefan Hultman kunde inte vara på plats på grund av sjukdom, men hade inför söndagens lopp planerat att gå ut i Prix de Paris – fyrakilometersloppet som Maharajah vann 2011 – om två veckor.
Nu blev det platt fall sedan hästen galopperat i startrusningen.
- Jag körde rejält för position och det klarade han inte. Han har varit känslig för det tidigare och tyvärr gick det lite för fort. Sedan körde jag bara lugnt, men han kändes okej så det var inget i prestationen som säger att han inte skulle starta i Prix de Paris, förklarade Örjan Kihlström vars nedtagning efter galoppen inte behagade domarna och renderade i åtta dagars avstängning.

Resultatlista Prix de France 2013
2 100 meter autostart

1 Ready Cash – Franck Nivard, 1.11,5
2 Royal Dream – Jean Philippe Dubois, 1.11,5
3 Timoko – Joseph Verbeeck, 1.11,7
4 Noras Bean – Dominik Locqueneux 1.11,8
5 The Best Madrik – Jean Etienne Dubois 1.11,8
6 Save the Quick – Eric Raffin, 1.12,0
Bland de oplacerade: Raja Mirchi 1,12,2, Maharajah dg.
Förstapris: cirka 1,8 miljoner kronor

Robin Johansson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »