Alla hyllar Maharajah

| 2013-04-24 16:05
Lördagens utklassningsseger på Åby har gjort Maharajah till travsportens store hjälte. Alla sällar sig till hyllningkören, inte minst hästens något hese tränare, Stefan Hultman
Maharajah, Olympisk mästare. Foto; C. Kärrstrand
Maharajah, Olympisk mästare. Foto; C. Kärrstrand

Trots Maharajahs fantastiska spurt i Olympiatravsförsöket på Mantorp fanns det fortfarande en hel del som tvivlade på att han även skulle kunna vinna finalen. 

Bara försvann! 

Från fjärdespåret löste det sig bra från start för Maharajah. Han kom ner i andra spår som trea där han hade ett perfekt slagläge och bara kunde bida sin tid. Raja Mirchi hade en kort galopp i första kurvan men fann snabbt benen igen och forcerades fram till ledningen.  Här höll Lutfi bakom Raja tempot uppe men hästen tröttnade redan på sista bortre långsidan. Vår häst fick då marschorder av sin kusk Örjan Kihlström och vilket svar han fick av hästen!
Efter loppet berättade Conrad Lugauer bakom Bagley att han tyckte att han haft en perfekt rygg på Maharajah;
- Jag gick med när han styrde ut i trejdespår och tyckte det blev väldigt bra men Maharajah bara försvann!, konstaterade Conrad och skrattade lite uppgivet även om han var helnöjd över sin häst som till slut blev sexa i mål.

Maharajah flyger över mål som överlägsen vinnare i Olympiatravet. Foto; C. Kärrstrand
Maharajah flyger över mål som överlägsen vinnare i Olympiatravet. Foto; C. Kärrstrand

Defilerade upploppet ner 

”Marre” var snabbt framme utvändigt om ledande Sebastian K som han skoningslöst tryckte på under sista kurvan. Det blev för mycket för ledaren som gav upp slaget in på upploppet där Maharajah kunde defilera hem segern.
Vår häst hade full spänst i steget hela vägen in i mål och Örjan, ja han behövde inte göra annat än att hålla i sig. Sista biten in mot mål kastade han körspöet högt, högt upp i luften och sträckte sedan fram höger hand mot hästen i en gest som sa
”Här mina damer och herrar, här har ni världens bästa häst!” 

Helt obeskrivlig känsla 

Vi har redan alla både sett och läst om Örjans känslosamma hyllning till Maharajah efter loppet. Aldrig förr har vi sett vår normalt så coole stillsamme kusk så tagen och djupt tacksam över en hästs prestation. Just Örjans reaktion sa mer än alla de hyllningar som vi sett och läst efter loppet.
Stefan Hultman var inte på plats eftersom han var hemma för att kurera en rejäl förkylning, men ni kan lita på att det var mycket känslor där han följde loppet framför TV´n.

Det har gått ett par dagar efter loppet när vi träffar Stefan i stallet och han är fortfarande lite hes, och det beror inte bara på förkylningen; 
-  Ja det var ju en helt obeskrivlig känsla. Jag stod upp och bara vrålade hela sista fyra hundra meterna av loppet så att hunden blev fullständigt livrädd och min fru var övertygad om att jag skulle dö! berättar Stefan och skrattar gott.

Björn Ferry och Charlotte Kalla fick sola sig i glansen kring vår kung. Foto; C. Kärrstrand
Björn Ferry och Charlotte Kalla fick sola sig i glansen kring vår kung. Foto; C. Kärrstrand

Oerhört tacksam

 - Jag vill inte låta kaxig men jag hade på känn att Maharajah skulle vara väldigt bra och göra ett riktigt bra lopp. Han har ju känts väldigt fräsch och fin faktiskt sedan han gjorde comeback i höstas. Men han tappade formen då han sprang med en infektion i kroppen i Prix D´Amerique. När han kom hem så kände jag direkt att formen inte fanns där och då fick han träna på samtidigt som avelssäsongen började för honom. Jag var lite inne på att han skulle ha startat redan i Olympiatravsförsöket på Romme men, då var han inte riktigt färdig. Men så körde jag ett jobb med honom på morgonen annandagpåsk, alltså samma dag som det var anmälningar till Mantorp och då kändes han som han skulle och han fick starta. Det är jag så oerhört tacksam för idag. För det var inte helt glasklart att han skulle starta. Det är ju en sak hur hästarna känns i träningen och en sak hur de tävlar, inte minst på den nivå som ”Marre” är på. Men han var frisk och fräsch och då, ja då levererade han. Den avslutningen han gjorde då var riktigt häftigt att se och så glad jag är idag att vi startade då, säger Stefan.

Lisa ger Maharajah en välförtjänt puss efter lördagens seger. Foto; C. Kärrstrand
Lisa ger Maharajah en välförtjänt puss efter lördagens seger. Foto; C. Kärrstrand

Har han varit bättre? 

- Visst fick Maharajah ett perfekt lopp men det hade nog inte spelat så stor roll. Återigen med risk för att låta kaxig, jag tror han hade vunnit hur det än blivit kört. Han fullkomligt pulveriserade motståndet!
”Marre” gick 1.09,5 sista 1 600 meterna och då satt ju Örjan bara och åkte med sträckta tömmar hela vägen in i mål!
Vi har haft den stora förmånena att få vinna många fina riktigt stora lopp genom åren men det här loppet är nog det känslomässigt största för mig.
Där ”Marre” är idag, det är det vi hela tiden jobbat för och frågan är om han någonsin varit bättre, undrar Stefan.

Långsiktig matchning

 - Maharajah hade från första början de rätta förutsättningarna för att bli riktigt, riktigt bra. Men, han hade inte tekniken. Redan som tvååring sa jag att hästen själv måste få lära sig och hitta tekniken för att kunna utvecklats upp till den potential han har. Det har varit en långsiktig matchning till där han är idag. Det är många som tror att det är barfotakörningen och jänkarvagnen som gör att han är så bra nu men, det är bara ett par små detaljer, lite finlir. Grejen är att hästen nu har utvecklat sin teknik, vilket jag märkte redan i höstas. Det här med barfotakörning, det har vi testat i träningsjobb flera gånger, typ en gång om året, men han har inte varit färdig för det förrän nu. Det har varit en långsiktig och väl medveten matchning för att få honom dit han är nu, förklarar Stefan. 

Två säsonger till 

- Maharajah var på mycket god väg att utveckla tekniken redan förra året men då stoppades han ju av en skada i Prix D´Amerique och fick stå över hela sommaren. Nu, först nu är han där jag trodde på att han skulle komma till då när han var två år gammal. Innan han Mantorpsstarten sa jag att han har två tävlingssäsonger till kvar, och det finns ingen anledning till att ändra på det, säger Stefan.

Segerdefilering med Lisa i sulkyn. Foto; C. Kärrstrand
Segerdefilering med Lisa i sulkyn. Foto; C. Kärrstrand

Semester och avelsarbete, sedan får vi se

- Maharajah verkar ha tagit loppet på ett väldigt bra sätt och är pigg och glad. Nu får han några dagars semester och så har vi förstås ett ansvar för de stoägare som har bokat in sina ston för betäckning hos honom. Han måste sköta även den biten och det fungerar väldigt bra även om vi måste planera in allt så att det hela tiden passar hästen. Sedan får han börja träna på igen och så får vi se vad nästa lopp blir för honom. Det finns ju både Oslo och förstås Elitloppet dit han fått en inbjudan, men vi har ännu inte bestämt något. Nu gläds vi åt den här fantastiska segern, att han fick visa hur bra han är, det var så fantastiskt underbart roligt, avslutar Stefan och ser så otroligt nöjd ut och det skall han verkligen göra!   

Vi står förstås också i hyllningskören, längst fram står vi och bugar och tackar den store konungen Maharajah för den fantastiska uppvisningen. 

Nu är han där han hör hemma, högst upp på den svenska travtronen där han haft god hjälp av sitt superproffsiga hov, hans skötare Lisa, kusk Örjan och så förstås Stefan Hultman.

Resultat;

ÅBY LÖRDAG 20 APRIL 2013
Lopp 7
. V75-3,
8OLYMPIATRAVET, Final (Gr. I, Int. - UET Masters Series).
2140 m. Autostart. 10 startande.
Pris: 1.500.000-700.000-325.000-150.000-75.000-(30.000) kr.
Transportbidrag enligt V75-lopp.
Hederspris till segrande hästs ägare, tränare/körsven, uppfödare och hästskötare. Hederstäcke till segrande häst.

PlacHästDistansSkorOddsPlatsTid
1,4 MAHARAJAHKihlström Ö (Hultman S) 4/2140 2,80 1,36 11,0a
2,3 ROXANA DE BARBRAY* (FR)Locq D (Don R) 3/2140(106) 1,91 11,7a
3,8 SEBASTIAN K.Svanstedt Åke 8/2140(30) 1,46 11,8a
4,7 SAVE THE QUICK* (FR)Jansson T (Leblanc F) 7/2140(237) 11,9a
5,5 BAGLEY* (DE)Lugauer Conrad5/2140(334) 12,1a

0,10 MONSTER DRIVEAdielsson E (Svanstedt Å) 9/2140(448) 12,3a
0,1 BECKMANKontio Jorma (Svanstedt Å) 1/2140(83) 13,1a
0,2 RAJA MIRCHIKolgjini Lutfi2/2140(45) 13,2ag
d,6 G.H.NEMOWestholm Jörgen (Karlsson M C) 6/2140(282) 9ag

Strukna:9PERSOS SEAMAN (hälta, startförbud 130420-130430) Startförbud:6G.H.NEMO (startförbud 130420-130510 + friskintyg (övrig)

Tempo:första 500 1.12.3 (2 Raja Mirchi), 1000 1.11.5 (2 Raja Mirchi)
sista 500 1.10.5

Segermarginal:många längder
Banförhållande:Lätt bana

 Bestraffningar:Locqueneux Dominik, 15000 kr, avstängning 130504-130506, felaktigt bruk av körspö.
Dopningsprov:MAHARAJAH (V75-lopp) , ROXANA DE BARBRAY* (FR) (Hög prissumma) , SEBASTIAN K. (Hög prissumma)
Segrare:MAHARAJAH 8 br. h e VIKING KRONOS (IT)- CHILI KHAN e GIANT CHILL (US)Ägare:Travkompaniets Stall AB (publ), Ekerö Uppfödare:Menhammar Stuteri AB, Ekerö

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »