Maharajah ÄR den store konungen

| 2013-12-17 15:13
Maharajah betyder den store konungen på det indoariska språket sanskrit. Vår fantastiska häst Maharajah, som är uppe på tio-i-topp listan på Sveriges genom tiderna vinstrikaste hästar, kunde inte ha fått ett mer passade namn!
Maharajah med full spänst in i mål i lördagens start. Foto; ALN
Maharajah med full spänst in i mål i lördagens start. Foto; ALN

Att Maharajah ÄR en bra häst, en av de allra bästa, ja det råder det inga som helst tvivel om. I lördags passerade den fantastiske hingsten 19 miljoner i total prissumma på blott 55 starter vilket talar sitt tydliga språk.
Inte nog med att han är en kung på tävlingsbanan, dessutom agerar han stallet som, just det en stor konung.

Blir som förbytt

Den som har träffat Maharajah någon gång vet att han är en väldigt stillsam och snäll kille, ja nästan lite mesig skulle man kanske till och med drista sig till att säga. Han är trots allt en hingst som dessutom har brukats i aveln i ett par år vilket brukar sätta lite extra fart på hormonerna och inte minst attityden. Men den biten plockar Maharajah bara fram när han åker iväg i Ytterstas lilla hästbuss och den svänger höger i stället för mot stora vägen rakt fram, då vet han vad som är på gång. Plöstligt blir då den så stillsamma killen en vildsint hingst som sparkar hårt i väggarna på transporten samtidigt som han skriker, närmast vrålar ut sin ankomst.
På stuteriet gäller det sedan att passa sig om man är i härheten för han kan slå ut med sina kraftiga bakben så det bara viner i luften och är man i vägen då, ja då är det rent ut sagt livsfarligt!

Lädergrimman på, full fokus på tävling

Men i lördagsmorse var det helt andra saker som vår store konung fokuserade på. I vardagen har han alltid sin gröna vardagsgrimma i nylon. Tidigt i lördagsmorse när Lisa satte på honom den nyputsade lädergrimman, ja då visste han vad som väntade, tävling. Han gick in i sin egen "tävlingsbubbla" där han bara såg ut att helt koncentrera sig inför den kommande urladdningen på tävlingsbanan.

Maharajah väntar lugnt och tålmodigt på sin tur. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Maharajah väntar lugnt och tålmodigt på sin tur. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Do I look like I care?

Resan från Yttersta på Ekerö till Åby gick utan några problem. Maharajah stod mest och tittade ut genom fönstret och tog sig då och då någon tugga hö. Väl framme på banan, klev han lungt och försiktigt ut ur bussen, tittade sig lite nyfiket omkring sig innan han lufsade efter Lisa in i stallet och boxen.
I boxen, kissade han först och så tog han ett varv och ställde sig tillrätta i det högra hörnet för att tävlingsladda som han alltid gör. Han sänkte ner huvudet, hade öronen lite lätt tillbakadragna och förberedde sig inför dagens lopp.

På andra sidan stallgången stod en av hans konkurrenter, den vackre svettfuxen Juggle Face. Denne hade fullt sjå att berätta om att han var störst, bäst och vackrast. Han skrek och sparkade i väggarna i sin box så fort någon annan häst gick förbi. När han så småningom selades för vagnen skrek han och sparkade med frambenen så att det krävdes två personer för att hålla honom.
I sin box bara ett par meter bort stod han där, vår store konung, Maharajah och rörde sig inte ur fläcken. Han ägnade inte Juggle en blick och förmodligen inte ens en tanke, eller kanske förresten. I det ögonblicket tänkte jag på en t-shirt min son hade en gång, det var en bild på Katten Gustaf med en nonchalant blick och texten " Do I look like I care?
Det var precis det som jag tror att Maharajah tänkte just då, Do I look like I care?

Maharajah i sin 29;e segerfotografering. Foto; ALN
Maharajah i sin 29;e segerfotografering. Foto; ALN

Från ett lamm till en tiger

När det så var dags för Maharajah att få på sig vagnen, ja då behövdes det inte två som höll i honom. Faktum var att det inte behövdes någon som höll i för han bara stod där Lisa hade ställt honom med tömmarna löst hängandes utmed sidorna!
Det var först när hon tog tömmarna och smackade på honom som han rörde sig och på banan, ja då genomgick han ännu en förvandling.
Från att vara snäll som ett lamm i stallet, blev han den tävlingstiger som konkurrenterna lärt sig att frukta.

Kändes lugnt i tredje spår

Maharajah startade från åttondespåret bakom bilen och det blev som det brukar från det här läget, en riktigt tuff inledning. Första kurvan inledde han ute i femtespår för att så småningom om komma ner i tredjespår.
Efter loppet kommenterade Örjan lite lugnt den tuffa inledningen av loppet, "Det kändes lugnt när vi kom ner i tredjespår".

Det blev också lugnt för in på första långsidan svepte Maharajah fältet och tog sig fram till ledande Obi Wang och Flemming Jenssen som klokt nog släppte täten till vår häst. Här drog sedan Maharajah på i sitt eget tempo bitvis ett par längder före de övriga. In mot sista kurvan fick han snackhästen Solvato utvändigt och alla såg fram emot en härlig upploppsduell, men av den blev det intet. För in på upploppet, rörde Örjan lite på tömmarna och Maharajah fattade vinken direkt och höll ett lagom stort avstånd till de övriga in i mål med en kusk som hade spöet vilande på axeln.

Maharajah såg rejält laddad ut varvet till mål. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Maharajah såg rejält laddad ut varvet till mål. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Över 19 miljoner

Det var Maharajahs 29:e seger i karriären och samtidigt kom han över 19 miljoner i total prissumma. Just nu ligger han tia på listan över Sveriges genom tiderna vinstrikaste hästar, en lista där han har goda chanser att avancera. Före honom är det bara Commander Crowe som fortfarande är aktiv, om han nu är det.

En fruktansvärt bra häst

Efter loppet i lördags myste Örjan och sa bland annat;

- Det är alltid en fröjd att köra Maharajah. Han hade bra kontroll in mot mål men nej, på topp är han inte men hygglig tycker jag, sa Örjan och log.

Stefan såg nog mest lättad ut över att vår konung var tillbaka i vinnarcirkeln igen. Genom glädjetårar och regnet som skoningslöst piskade alla oss som var på plats, konstaterade han att;

- Nu är vi på banan igen. "Marre" är en fruktansvärt bra häst.

En fruktansvärt bra häst, ja det är han våran "Marre", på tävlingsbanan och i stallet är han en stor konung!

Resultat;

ÅBY LÖRDAG 14 DECEMBER 2013
Lopp 7. V75-3
, V5-1, Tvilling.
Gulddivisionen, Försök 5
3-åriga och äldre lägst 400.001 kr.
2140 m. Autostart.
Pris: 150.000-66.000-33.500-19.000-12.500-(8.000) kr.
Transportbidrag enligt V75-lopp.
Minnespris till segrande hästs ägare och hästskötare.
PlacHästDistansOddsPlatsTid

1,8 MAHARAJAHKihlström Ö (Hultman S) 8/2140 1,81 1,38 12,8a
2 9 OASIS BI (IT)Svensson C(Pettersson S P) 9/2140 (206) 3,16 12,9a
3 12 POLITIKEN* (DK) Friis Morten (Friis J) 12/2140 (267) 3,7212,9a
4 1 OBI WAN* (DK) Jensen Flemming 1/2140 (59) 13,0a
5 2 SOLVATO (US)Heiskanen Veijo2/2140 (45) 13,2a
6 10 J.T.'S CROWN* (NO)Ingves P (Persson GH) 10/2140 (847) 13,3a

0 5 CAPELLO BOBPersson Stefan5/2140 (316) 13,3a
0 11 PERFECTLY ENOUGHAdielsson E (Johan SH) 11/2140 (125) 13,4a
0 7 DAVID SISUOhlsson Ulf (Salmela Petri) 7/2140 (773) 13,4a
0 4 RAKASLennartsson Per4/2140 (506) 13,4a
0 3 YANANTIN BOKOAlsén Olle3/2140 (929) 13,5a
d 6 JUGGLE FACETakter Johnny (Kolgjini Lutfi) 6/2140 (168) 12ag

Tempo: första 500 12.4 (1 Obi Wan*), 1000 13.3 (8 Maharajah)
sista 500 11.9
Segermarginal: 1 längd
Banförhållande: Lätt bana
Bestraffningar: Friis Morten, 2000 kr, övrig felaktig drivning.
Dopningsprov: MAHARAJAH (V75-lopp)
Segrare:MAHARAJAH 8 br. h e VIKING KRONOS (IT)- CHILI KHAN e GIANT CHILL (US)Ägare: Travkompaniets Stall AB (publ), Ekerö Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »