Vad är väl en Prix d´Ameriqueseger?

| 2014-01-31 17:25

Prix d´Amerique, bara att säga det är magiskt för alla oss som älskar travsport.
Men vad är väl då en seger i Prix d´Amerique?
Jo, alldeles, alldeles UNDERBAR!!!!!!

Örjan jublar efter att mästerligt ha lotsat Maharajah till seger i PRIX D´AMERIQUE. Foto; C.Kärrstrand

Örjan jublar efter att mästerligt ha lotsat Maharajah till seger i PRIX D´AMERIQUE. Foto; C.Kärrstrand

Morgonen på Grosbois utanför Paris i söndags var riktigt fin. Mycket bättre än vad väderprognosen hade sagt dagen innan då det skulle vara grått och regn. Visserligen skulle vi få mycket av den varan senare på dagen, men det visste vi inte då. På Grosbois rådde rena söndagsfriden trots att man i flera av borgarna på den mäktiga anläggningen som bäst förberedde sig inför årets största travlopp, Prix d´Amerique.  

Det var något i luften 

Det kan låta som en efterhandskonstruktion men runt Maharajah var det något alldeles speciellt den här morgonen. Det var liksom något i luften något som det inte hade varit tidigare år.  
Hingsten hade som vanligt börjat morgonen med ett par timmar i hagen efter frukosten. Efter det började förberedelserna inför dagens stora drabbning. Något som han hade full koll på, nu var det dags för tävling. Normalt står vår kung lugnt och bara mumsar på sitt hö när Lisa pysslar om honom. Den här förmiddagen var han ruggigt taggad, slängde otåligt med sitt huvud, nafsade irriterat efter Lisa och tog ett varv runt i boxen med ojämna mellanrum. Samtidigt som han såg taggad ut och var lite otålig, riktigt lyste det av harmoni om honom.

I år är det er tur 

Innan vi kom iväg till Vincennes kom Jörgen Westholm förbi borgen där Maharajah var uppstallad.
Han sa något som vi alla innerligt hoppades skulle stämma;

- Förra året sa jag före loppet att Royal Dream skulle vinna, och han vann. I år säger jag grattis till er redan nu!  I år vinner ni, i år är det Maharajahs tur! 

Och tänk så rätt han fick!

Lisa såg helnöjd ut bakom Maharajah i värmningen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Lisa såg helnöjd ut bakom Maharajah i värmningen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Bredaste leendet på Vincennes 

En till som var taggad var Lisa. Hon hade fått besked från Stefan att hon, att HON skulle få värma ”Marre”!
När vi så var på plats Vincennes, lagom till dess att första loppet skulle köras, var det hon som var nervös. ”Marre” han var lika fokuserad som alltid när han är på tävlingsbanan, han stod bara och laddade ”turbon”.
Efter dagens fjärde lopp satte sig Lisa upp bakom sin skyddsling för att köra två lugna bakvarv på Vincennes mäktiga bana.
Vi lovar att hon hade det bredaste leendet den söndagen på Vincennes, eller kanske var det till och med det bredaste leendet som någonsin skådats på den franska ovalen? 

Och regnet det bara öste ner 

Leendet var kvar även när hon kom in i stallet, där hon på sitt vanliga stillsamma sätt konstaterade att; ”Han känns ruggigt fin”!
Under den nervösa väntan fram till loppet kom det där regnet som prognoserna hade lovat. I takt med regnet kom oron krypande runt alla oss kring Maharajah, hur skulle banan bli?

Oavsett hur banan skulle bli åkte skorna av Maharajah inför loppet, precis som det var anmält. I Frankrike måste man redan vid definitivanmälan till loppet anmäla om man skall köra barfota eller med skor.
Om man sedan inte kör med den balans man anmält, ja då måste hästen strykas ur loppet!

Det fick helt enkelt bära eller brista, men det bar! 

Kaos och krig 

Så var det dags för att köra ut till paraden inför loppet. Örjan kom precis i tid så att han hann sätta på sig vår grön/vita tävlingsdress och så, var det dags att leta sig fram genom de trånga stallgångarna upp till den svarta, och vid den tidpunkten rejält smetiga kolstybben.
Det var som vanligt ett smärre kaos på banan före paraden, fullt med funktionärer som skrek och pekade åt olika håll. Då var det skönt att vi hade vår supercoola trio, Lisa, Örjan och Maharajah på banan.

Om paraden var ett kaos så var uppsamlingen före starten rena kriget. Tidigare har Örjan berättat att det ser inte bara ut som om det är krig innan starten släpps, det är krig. För de svenska hästarna kan den franska startmetoden bli problem. Det är inte lätt för de här laddade hästarna att just när de skall göra sig beredda på att sticka iväg, kanske helt plötsligt måste stå helt still! En som fick problem var Yarrah Boko som reste sig på bakbenen och så när fick sin kusk, Pierre Vercrysse att ramla ur sulkyn. Mitt i röran av stressade hästar skrittade en vacker blank häst lugnt runt, Maharajah!
Lugn var han däremot inte när väl starten kom iväg men det var ändå inte helt utan dramatik. Just när hästarna släpptes iväg blev det en trång situation tillsammans med Ready Cash som galopperade kort, Maharajah travade och han gjorde det snabbt.
Så snabbt så att han kom fram till ledningen och resten, ja resten är redan travhistoria.

Hultman höjer det dyrbara Prix d´Ameriquepriset. Foto; C.Kärrstrand

Hultman höjer det dyrbara Prix d´Ameriquepriset. Foto; C.Kärrstrand

ÄNTLIGEN! 

Maharajah bjöds av Örjan på ett helt perfekt lopp där han bara kunde tassa med i ryggen på en av favoriterna Up And Quick. In i sista kurvan kom Ready Cash upp utvändigt om Maharajah men redan in mot det långa upploppet syntes det att ”Cashen” var trött. Han tappade travet mer och mer och galoppen kom som ett brev på posten.
Men Franck Nivard tog inte ut sin häst utan försökte in i det längsta hålla kvar Maharajah i instängt läge bakom den alltmer tröttnande ledarhästen.

” Ja jag vet inte vad Franck höll på med. Jag skrek åt honom men tillslut fick jag börja flytta lite försiktigt åt sidan ändå och tillslut löste det sig” berättad Örjan efter loppet om den situationen.

När Örjan väl fått ut Maharajah satt han bara helt lugn i sulkyn och litade på att hästen skulle göra jobbet, och det gjorde han. Meter för meter plockades snabbt in och det var inget annat än en ren fröjd att se upploppstriden in mot mål. Bazire bakom Up And Quick som drev med både händer och fötter, eller förresten hela kroppen!

Örjan han rörde aldrig sin häst, inte en enda gång!
Han drog inte ens urryckarna ur öronen på Maharajah.

”Äh, dem sparar vi tills hästen blir äldre” sa Örjan efter loppet! 

Det var Maharajahs fjärde försök i Prix d´Amerique och äntligen, äntligen fick det stämma, hela vägen!

Det var förresten det första Örjan sa efter loppet, ”ÄNTLIGEN” 

Kalabaliken på Vincennes 

I paraden var det kaos, i starten krig, efter loppet utbröt rena kalabaliken! Det var fullt med överlyckliga människor på banan och vi kramandes grät och skrattade och de flesta av oss trodde inte att det var sant.
Tänk att det ÄNTLIGEN gick vägen, att Maharajah ÄNTLIGEN fick vinna!

Där det hade samlats flest människor var förstås runt Stefan Hultman. Han levde sin pojkdröm och bjöd på stor och härlig glädjeshow som bara han kan.
Den som såg mest oberörd ut var Maharajah. Tillsammans med Lisa skrittade han lugnt med sitt nya röda segertäcke på sig, synbart helt oberörd av loppet och den efterföljande kalabaliken.  

En stor, stor, stor champion 

Gratulationerna efter loppet var många och de var hjärtliga, även från fransmännen. Bazire som var tvåa med Up And Quick, var stor i nederlaget och konstaterade att bästa hästen och kusken vann.

Philippe Allaire som är delägare i Ready Cash sa bland annat,

”Maharajah är en stor, stor, stor champion. Jag kan inte sluta tänka på hur roligt den här segern är för Maharajah”

En samlad fransk media har dagarna efter loppet varit eniga;  
”Maharajah är en mycket värdig vinnare! Maharajah är en crack, en stor, stor, stor champion!” 

Så vad är då en seger i Prix d´Amerique?

Jo, alldeles, alldeles UNDERBAR!!!!

Prix d´Amerique blev en skrattmatch för Maharajah. Foto; A.Lindblom

Prix d´Amerique blev en skrattmatch för Maharajah. Foto; A.Lindblom

Här ser ni paraden inför loppet 

Här ser ni loppet igen

Här en liten inblick hur det såg ut efter segern

 

 

Resultat; 

Vincennes, söndag 26 januari 2014
Lopp 6, Grand Prix d'Amerique
European Trotting Masters Series 2014 Groupe I Course Internationale
1: pris 450.000 Euro, 2 700 meter

1, MAHARAJAH/ O. KIHLSTROM, 13,3
2, UP AND QUICK/ J.M. BAZIRE: 1'13"4
3, YARRAH BOKO/ P. VERCRUYSSE 1'13"8
4, ROXANE GRIFF /E. RAFFIN: 1'13"8
5, TIMOKO /J. VERBEECK 1'13"9
6, UHLAN DU VAL /C. MEGISSIER 1'14"0
7, ROYAL DREAM/ J.PH. DUBOIS 1'14"1
8, QUINOA DU GER/SM. ABRIVARD 1'14"2
9, TIEGO D'ETANG/CH. BIGEON 1'14"3

Non placéTRIODE DE FELLIERE/ A. BARRIER
Non placéVANIKA DU RUEL/F. ANNE
Non placéNESTA EFFE/ R. VECCHIONE
Non placéREVE DE BEYLEV/ D. LOCQUENEUX
Non placéMACK GRACE SM/ R. ANDREGHETTI
Non placéTHE BEST MADRIK /J.ET. DUBOIS
DisqualifiéREADY CASH /F. NIVARD
DisqualifiéSAVE THE QUICK /F. OUVRIE
DisqualifiéSOLEIL DU FOSSE /TH. DUVALDESTIN  

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »