Vi summerar 2014

| 2015-01-15 17:06

Vi har lagt ännu ett år bakom oss som för Travkompaniets stall framförallt innehöll något av det allra största man kan vara med om i vår kära travsport, seger i Prix D´Amerique!!!!


2014, året då vi vann Prix d´Amerique! Foto, C.Kärrstrand

2014, året då vi vann Prix d´Amerique! Foto, C.Kärrstrand

Året inleddes på absolut bästa sätt för vårt stall. Redan några timmar efter tolvslaget slog Queasy till på nyårsdagen med en härlig spurtseger på hemmabanan Solvalla.
Här var många av spelarna inte med i matchen för han gav hela 10,47 gånger pengarna på toton vilket är ett högt odds när det gäller vinnare från vårt stall.
Vi får backa så långt tillbaka som till midsommarhelgen 2012 för att hitta ett högre vinnarodds på en Travkompanivinnare.
Då vann Nantucket ett silverdivisionsförsök på Kalmartravet till det glada oddset 11,70. En av hästarna i det slagna fältet då var lördagens gulddivsionsvinnare Harry Haythrow!

Nantucket blev för övrigt förra årets andra vinnare. Johnny Takter fick för första gången segerdefilera i vår dress efter en resolut styrning med hästen på Åby.
Två månader efter den segern såldes Nantucket och tävlar nu för sin nya ägare med framgång i Frankrike.

Vår trettonde miljonär och Örjans 250:e

Queasy hade förra året sin bästa säsong på tävlingsbanan. Han var vår flitigaste starthäst med 22 starter med 4 segrar och sprang in 676 500 kronor. I mars vann han ett V75-försök tillsammans med Örjan Kihlström som samtidigt var ett litet jubileum. Det var nämligen kuskens seger nummer 250 med Travkompaniets hästar!
I somras passerade Queasy sin första miljon och blev därmed medlem nummer 13 i vår egen miljonklubb.

En dröm blev sann, Stefan äntligen som segrare på podiet efter Prix d´Amerique!!! Foto, C.Kärrstrand

En dröm blev sann, Stefan äntligen som segrare på podiet efter Prix d´Amerique!!! Foto, C.Kärrstrand

Inget bra genrep

Stallets kung Maharajah travade in i 2014 med full fokus på ett fjärde försök i världens tuffaste travlopp, Prix D´Amerique.
Genrepet gick sådär. Tre veckor före PDA blev han "bara" fyra i ett gulddivisionsförsök på hemmabanan Solvalla. Visserligen var det för honom en svårbemästrad snöig och moddig bana, men ändå, något bra formbesked var det inte!

Prix d´Amerique eller inte?

Naturligtvis var det ett genrep som ställde till mycket bryderier för vår sportchef Stefan Hultman. Vi gissar att det kostade mycket på hans nattsömn de där två veckorna innan beslutet skulle tas om det skulle bli Prix d´Amerique eller inte. Han fick sannerligen plocka fram all sin yrkesskicklighet och erfarenhet för att analysera "Marres" insats i genrepet och för att ta beslutet att åka till Paris eller inte.
Vi åkte, och ett gigantiskt STORT tack till Stefan för det!

Fjärde gången gillt!

I sista stund anmäldes "Marre" till loppet och tillsammans med Lisa gjorde de sin fjärde långresa ner till Paris. Vad som sedan hände där, ja det är idag grymt fantastisk, underbar travhistoria!
Den här gången var "Marre" lite bortglömd och den hårdbevakning från media som varit de tidigare tre åren på Vincennes, var borta. Jovisst kom det journalister och något enstaka filmteam men inte alls som de gånger när Lisa nästan varit tvungen att slå sig fram med "Marre" när de gått till och från banan.

Panne De Moteur vinner årsdebuten och Kentucky Fibbers lopp. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Panne De Moteur vinner årsdebuten och Kentucky Fibbers lopp. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

ÄNTLIGEN, drömmen blev sann!

I början av tävlingsdagen började det att regna. Oron för hur banunderlaget skulle bli tilltog i takt med att regnet öste ner. Alla vet hur beroende "Marre" är av ett rejält fäste och oron för banan blandade sig tillsammans med den nästan sjukliga nervositeten inför ett lopp av den här kalibern.
Men, oron var gudskelov helt obefogad för den här dagen stämde Ä-N-T-L-I-G-E-N allt!
"Marre" var i toppform och perfekt förberedd inför uppgiften, Örjan körde som en gud och när han gav en galopperande Ready Casch en mild knuff på upploppet var det klart!

"Marre" spurtade enkelt om Up And Quick och den synen när vårt ekipage passerade mål som SEGRARE I PRIX D´AMERIQUE, var nästan ofattbar och fortfarande svår att förstå trots att det snart har gått ett år.

Det var vårt fjärde försök i världens tuffaste travlopp och åtminstone undertecknad hade lite svårt att tro att vi någonsin skulle lyckas vinna, men vi gjorde det! Drömmen blev sann!

Här kan ni se ATG´s årskrönika där Stefan och Örjan 5:23 in i krönikan berättar om segern.

Här kan ni se en annan film från Prix d´Ameriquedagen med mycket glädje, STOR glädje! Ici l´ecrie l´historie

Panne De Moteur sluggar sig förbi Raja Mirchi, precis före mål i Elitloppsförsöket. Foto; ALN

Panne De Moteur sluggar sig förbi Raja Mirchi, precis före mål i Elitloppsförsöket. Foto; ALN

Panne De Moteur inledde med en Solvallatrippel

På hemmaplan laddade vår svarte blixt, Panne De Moteur inför Elitloppet. Årsdebuten gjordes under riktigt dåliga förhållanden i full snöstorm, man vad gjorde väl det?
"Panne" vann Kentucky Fibbers lopp och fortsatte sedan med segrar i The Onions och Meadow Roads lopp. Efter den snygga trippeln blev han inbjuden till Elitloppet.

Vår åttonde Elitloppsinbjudan

Inbjudan blev därmed vår åttonde i Elitloppet. Men antal starter är sju då som bekant, Maharajah ströks ur loppet 2012.
För tio år sedan hade vi vår första Elitloppshäst, Calvin Capar som dessvärre galopperade bort sig i försöket.
2007 och 2008 var fine Jocose med men inte heller han nådde finalen.
2009 kom vi för första gången med i finalen där den mäktige Jaded var knappt slagen som tvåa.
2012 missade Orecchietti finalplatsen med någon ynka decimeter.
2013 hade vi, åtminstone i programmet, en häst i varje heat Panne De Moteur och Maharajah, som ju inte kom till start och den först nämde inte kom till final.

Timoko vinner Elitloppsfinalen 2014 tätt följd av vår hjälte, Panne De Moteur. Foto; ALN

Timoko vinner Elitloppsfinalen 2014 tätt följd av vår hjälte, Panne De Moteur. Foto; ALN

Panne De Moteur, snabbast i Sverige!

I Elitloppsförsök visade "Panne" prov på sin startsnabbhet när han enkelt tog hand om ledningen som han senare överlämnade till Raja Mirchi som sedan drog hårt i täten.
"Panne" tassade med i rygg där Örjan gav hästen marschorder in på upploppet. Men i sidflyttningen tappade vår häst rytmen för ett kort ögonblick där det var VÄLDIGT nära galopp. Men återigen visade vår svarte blixt vilken helt enastående inställning han har.
Med benägen hjälp av Örjan, höll han sig i trav trots det ursinniga tempot som hölls, hämtade in markförlusten som blev när han rumplade till och dessutom lyckades slugga sig förbi ledaren och vinna loppet med en noslängd!
Han noterade sig för ett nytt snyggt rekord, 1.08,9 vilket är detsamma som tangerat svenskt rekord! Vilken hjälte!

Ny hjälteinsats

I Elitloppsfinalen svarade "Panne" för ännu en hjälteinsats. Under malören i försöket slog han på sig på ett framknä som svullnade upp efter loppet och starten i finalen var i fara. Hästen var inte halt eller trycköm och visade på inga sätt några tecken på att allt inte var som det skulle. Inför finalen fick dock Örjan order om att köra hem om hästen inte skulle kännas bra i provstarten inför finalen. Men han körde inte hem för "Panne" såg strålande fin ut och svarade för ännu en äkta hjälteinsats. Löpningsförloppet blev det samma som i försöket men den här gången var det Timoko som tog över ledningen. "Panne" fick chansen in på upploppet men den franske tuffing som härdats under flera år i eliten, gick inte att slå den här dagen. 
Men andra platsen var absolut inget att skämmas för, tvärtom.  "Panne" var den klart bästa svenska hästen i loppet och visade att han är en av världens bästa över sprinterdistans.

Här kan ni se Elitloppsförsöket igen

Här kan ni se Elitloppsfinalen

Här ser ni ATG´s årskrönika om Elitloppet

Orecchietti slog Solvato i Gulddivisionen på Halmstad i juli. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Orecchietti slog Solvato i Gulddivisionen på Halmstad i juli. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

En värsta sortens häst

Första halva delen av året hade gått innan vi fick se Orecchietti på tävlingsbanan 2014. Han visade direkt i comebacken att, som Örjan sa efter segern, att han absolut är en värsta sortens häst, en undantagshäst!
I årets andra start blev det seger igen där han höll undan för Solvato i ett gulddivisionslopp.
Efter det blev det bara tre starter till för den högkapable eleganten som inte gav någon utdelning.

Inledde strålande

En annan högkapabel hingst som inledde året på allra bästa sätt är Ruhuna Tea. I årsdebuten stod han för en mäktig spurt som gav honom seger i ett försök i Solvallas fyraåringsserie.
Efter det tog han två spurtsegrar till där han imponerade rejält och vi började lite till mans drömma om både Sprintermästaren och Derbyt. Men av det blev det inget. Resten av året för den snygge Viking kronos-sonen blev tyvärr problemfylld där han inte alls löpte upp till sitt normala höga kunnande.

En bra comeback

I april gjorde Quality Questioned comeback efter nästan ett års frånvaro. Han var väl värd att vänta på för under året sprang han in 417 000 kronor och vann bland annat ett V75-försök. Segern kom på Hagmyren med Kenneth Haugstad i sulkyn som därmed för första gången fick segerdefilera i vår grön/vita dress. I slutet av året svarade han för några ruskigt tuffa insatser men utan att få vinna. 
Efter de loppen tycker vi att en av Mowglis repliker i filmen Djungelboken passar bra, "Jag är tuffare än vad somliga tror"!

Queasy inledde året med seger redan på nyårsdagen. Foto; ALN

Queasy inledde året med seger redan på nyårsdagen. Foto; ALN

Ett tungt andra halvår

Även om det fanns glädjeämnen blev det andra halvåret dessvärre rätt tungt. Våra stjärnhästar fick på grund av småskador och infektioner ställas av tidigt på året. De treåriga hästarna misslyckades totalt och det var nästan lika illa med våra fyraåringar.
Så trots att vi inledde året med en Prix D´Ameriqueseger och följde sedan upp med en andraplats i Elitloppet, så blev det sammantaget ett rätt tungt år.

Fjärde bästa

Men tittar vi tillbaka på Travkompanihistorien så var 2014 inte så dåligt. Årets totala prissumma, 7 516 370 kr är det fjärde bästa året, de åren som ligger före är;
2013 -10 974 917 kr
2011 - 9 110 343 kr
2008 - 9 050 144 kr
2014 - 7 516 370 kr

Ett bra snitt

Även när det gäller snitt per start ligger året bra till som det tredje bästa.
Så här ser tre i topp ut;

2011 - 105 934 kr per start
2009 -   90 435 kr per start
2014 -   75 164 kr per start

Sämre segerstatistik

Det blev "bara" 19 segrar under året vilket är en låg siffra för vårt stall. Genom åren har vi blivit riktigt bortskämda och sett våra hästar vinna "i parti och minut". Segerstatistiken låg också bland de lägre genom åren på 19% vilket ändå inte är dåligt på något sätt. Här får vi inte glömma att våra hästar oftast tävlar mot tuffast tänkbara motstånd. De tävlar i huvudsak på nationalarenan Solvalla, travets elitserie V75, årgångslopp och storlopp. Därför tycker vi att 19% fortfarande är en väldigt bra segerprocent.
Totalt sett, om man ser på alla år så ligger segerprocenten på 24, med andra ord seger i nästan var fjärde start! 

Skall vi så slutligen sammanfatta 2014 så blev det, trots Prix d´Ameriquesegern och andraplatsen i Elitloppet, lite av ett mellanår. Men, så är det i vår kära travbransch, det går upp och det går ner, ibland mer av det första, ibland mer av det andra.
Men hur 2014 totalt sett ut spelar igen roll för det här året kommer för alltid vara det vi kommer ihåg som det då vi vann,
PRIX D´AMERIQUE!!!!!

Quality Questioned tillsammans med Kenneth Haugstad när de vinner V75-försök på Hagmyren. Foto; ALN

Quality Questioned tillsammans med Kenneth Haugstad när de vinner V75-försök på Hagmyren. Foto; ALN

Total tävlingsstatistik för 2014

Antal starter; 100 st
Antat segrar; 19 st

Segerprocent; 19
Platsprocent; 43

Prissumma; 7 516 370 kr
Snitt per start; 75 164 kr

Stallets tävlingshästar 2014;

Namn/starter/segrar/prissumma

Maharajah,           3/1/ 4 126 970 kr
Panne De Moteur,  5/4/ 1 550 000 kr
Queasy                 22/4/  676 000 kr
Quality Questioned 15/3   417 000 kr
Ruhuna Tea           9/3     260 000 kr
Orecchietti             5/2     250 000 kr
Stronghold             7/0      65 800 kr
Oolong                   5/0      57 200 kr
Random Shot          6/1      42 700 kr
Nantucket               1/1      35 000 kr
Repairman               5/0     14 000 kr
Smoke Detector       3/0       8 200 kr
Scotch Whisky          5/0      5 700 kr
Pink Elephant           4/0      5 200 kr
Rockabilly                3/0      2 100 kr
Rolling Stones          2/0            0 kr



Sålda hästar 2014;
Nantucket (285 000 kr ex moms)
Rockabilly (105 000 kr ex. moms)
Repairman (55 000 kr ex moms)
Sugar Daddy (50 000 kr ex moms)
Tax Shelter (87 500 kr ex moms)
Poobong (mot 20% i eventuella framtida intäkter)
Soprano (mot 20 % i eventuella framtida intäkter)

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »