Panne De Moteur i aveln

| 2015-03-12 18:19

Panne De Moteur tränar på inför kommande tävlingssäsong. Nu har han fått ett jobb till, som avelshingst! I år skall han kombinera tävling med avelsarbetet.

Panne De Moteur, den vackre hingsten som vunnit på det fantastiska rekordet, 1.08,9! Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Panne De Moteur, den vackre hingsten som vunnit på det fantastiska rekordet, 1.08,9! Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

I november 2013 avelsvärderades Panne De Moteur där han fick 83 poäng vilket motsvarar ett högt skattat avelsvärde.

Nu som sjuåring är han redo att inleda sin karriär som avelshingst. Planen är att han i år skall kombinera tävling med avel. Han tränar på för att så småningom dra igång årets tävlingssäsong men vid sidan om det har han redan börjat praktisera som avelshingst på Menhammar.
Han behövde lite tid på sig innan han förstod vad han skulle göra. Hingstarna får tidigt lära sig att hålla tillbaka sina drifter för att de överhuvudtaget skall gå att hantera. En fullvuxen hingst kan bli rent livsfarlig om den inte går att hantera och det finns många fall där människor blivit illa skadade, dock är det sällan när det gäller travhästar.
Därför kan det ta lite tid innan hingstarna förstår att de skall plocka fram det som de sedan föl lärt sig att hålla tillbaka.
Hemma på Yttersta är "Panne" inte alls hingstig och bryr sig inte alls om de ston som finns där. Men uppe på stuteriet har han nu lärt sig att hantera sin nya roll som avelshingst.

Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

En otroligt spännande avelshingst

Stefan Hultman tycker att Panne De Moteur är en otroligt spännande avelshingst, han berättar;

- Panne De Moteur är en helt enastående individ. Vi är bortskämda med att ha haft en lång rad med fantastiska hästar i vårt stall men jag har aldrig haft en häst med en så hög lägsta nivå som "Panne". Har han en dålig dag, ja då är han tvåa! Och då skall vi veta att det handlar om tuffast tänkbara motstånd.
Som tävlingshäst är han helt komplett. Han är rent ruskigt startsnabb, travsäker, oöm för positioner, går på alla distanser, stressar och pullar aldrig och är den ärligaste häst men kan tänka sig.
Hans psyke är också något alldeles extra. Han är alltid lugn och lycklig, i hans värld finns det inga måndagar, det är lördag hela veckan lång!
Tittar vi sedan på hans stamtavla så undrar jag om det kan bli så mycket bättre?
Visst har vi många fina hingstar i Sverige men hur många har vi med de egenskaper och stamtavla som "Panne" har?
Jag tycker att han är en otroligt spännande avelshingst som kommer att bli ett riktigt tillskott till svensk avel, avslutar Stefan.

Nu återstår en del provtagningar innan Panne De Moteur kommer att dra igång sitt avelsarbete. Han kommer att, precis som Maharajah har gjort tidigare, åka upp till Menhammar för att betäcka och stå kvar på Yttersta för träning och tävling.
Inom kort kommer vi med mer information vad gäller aveln för Panne De Moteur.

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »