Pelles unghästar tittar fram

| 2003-05-20 11:51
STOCKHOLM
Det har varit ganska tyst om Per Eriksson sedan han återvände till Sverige.
Men nu kommer hans treåringar på bred front.
Jag har flera med potential att vara med i stora loppen, säger hemvändaren.
Per Erikssons unghästsatsning är nu på väg att bära frukt. Segrarna trillar in på löpande band och på onsdag startar obesegrade Ima Super Crown på V65.Foto: Thomas Blomqvist.

Per Erikssons unghästsatsning är nu på väg att bära frukt. Segrarna trillar in på löpande band och på onsdag startar obesegrade Ima Super Crown på V65.

Foto: Thomas Blomqvist.

Det är ungefär 1,5 år sedan han återvände till Sverige efter 20 år i USA. Här hemma är han fortfarande lite av en doldis, men på andra sidan Atlanten kan Pelle blicka tillbaka på en fantastisk karriär. 42-årige Eriksson har bland annat tränat fram tre(!) Hambletonianvinnare (Prakas, Giant Victory och Alf Palema), och vunnit så gott som alla stora lopp under sin tid i USA.

Året 1992 tilldelades han också den finaste utmärkelsen man kan få inom travbranschen i USA. Per Eriksson valdes då till Årets Travtränare.

Efter en lite trevande inledning börjar också resultaten att märkas i Sverige, där Pelles unghästsatsning nu är på väg att bära frukt. På onsdag gästar han Solvalla med två klassiga treåringar. I den tredje V65-avdelningen startar obesegrade Ima Super Crown. Hästen har varit mycket rejäl och vunnit sina senaste segrar trots tunga resor utvändigt om ledaren.

Han är en av mina bättre treåringar. Om han är bäst är för tidigt att säga, men det känns som att hästen har potential att utvecklas för att vara med i storloppen i höst. Jag har överlag tagit mina treåringar lugnt för att kunna vara med och tävla om de stora pengarna längre fram, säger Per Eriksson.

Ima Super Crown har framförallt styrkan som sitt främsta vapen. I de senaste två starterna har han avslutat runt 1.13,5 sista varvet och avgjort den tunga vägen. Jag tror att hästen går en låg 1.16-tid på onsdag.

Vinstchansen?

Man är livrädd varje gång man startar på Solvalla. Loppen är stentuffa och ibland kan det vara rejäla öppningar vilket gör att hästarna måste prestera ruskiga tider. Det gäller att ha en bra häst om man ska åka dit och det tycker jag att Ima Super Crown är. Jag tror att han är bland de tre främsta på onsdag, säger Pelle.

Utanför V65 startar Miss American Pie i lopp tio. Ett treårigt sto som har två raka segrar.

En riktigt bra märr som har fått ett perfekt läge i spår ett. Hon kan vara lite hästrädd men jag hoppas att hon leder från start till mål.

Per Eriksson tränar drygt 30 hästar på sin träningscamp Högstorp, åtta kilometer från Mantorp. Stallet består nästan uteslutande av unghästar och förutom elva treåringar finns det 16 tvååringar i boxarna.

Jag provade på att ta in äldre hästar i början men det gick inte så bra. Det är inte lätt att försöka få till halvtrasiga hästar som andra har misslyckats med. Därför har jag nästan uteslutande riktat in mig på unghästar. De som är tre år nu är min första kull med unghästar som jag började jobba med när jag flyttade tillbaka till Sverige, säger han.

Gillar inte voltstart

Om man berättar kortfattat om Per Erikssons bakgrund kan följande sägas: 1981 flyttade han till USA för att jobba som hästskötare i Sören Nordins stall. Tre år senare inledde Pelle sin tränarkarriär och totalt tjänade Per Erikssons hästar cirka 160 miljoner kronor under tiden i USA.

Men sedan 1,5 år är han alltså hemma igen och tar nu upp kampen med övriga travsverige.

Vad tycker du har förändrats under tiden du varit borta?

Jag är positivt överraskad av unghästarna. Jag trodde inte att treåringarna var så här långt komna vid den här tidpunkten på året. Sedan har utvecklingen varit fantastisk när det gäller exponeringen i media. Utrymmet som vi får i TV och tidningar är helt enormt om man jämför mot USA, säger Pelle.

Något negativt?

Jag tycker att själva tävlingsbiten i sig inte har utvecklat sig under de här 20 åren. Den har stått stilla. Voltstartsystemet är för gammalmodigt och det gillar jag inte alls. Det är olika bredd på banorna vilket gör att startmomenten blir annorlunda. Jag förordar bilstart i alla lopp, det blir betydligt mer rättvist med jämna starter.

Pelle fortsätter med en del synpunkter.

Många av travloppen är tyvärr för tråkiga att titta på. Det händer väldigt ofta att den som tar ledningen pullar upp kraftigt och sedan blir det bara körning sista halvvarvet. Sitter du då en bit bak är det omöjligt att hinna fram.

I USA är det förbjudet att göra en hastig temposänkning om du har kört hårt för att få ledningen. Öppnar du i 1.12-tempo måste du fortsätta köra i 1.14-tempo. Annars blir du avstängd direkt. Något som jag också förespråkar är open rail, det vill säga att man har ett extra spår där hästarna kan komma fram invändigt över upploppet.

Men du längtar inte tillbaka till USA?

Det är klart att man kalla vinterdagar tänkte en del på soliga Florida. Men på det stora hela så trivs jag och min familj bra i Sverige, säger Per Eriksson.

Michael Carlsson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »