Sagan om Maharajah, del 4

Mäktig, musklad och mullig!

| 2015-06-09 15:02

I vår berättelse om Maharajah har vi nu kommit fram till då han som tvååring gjorde sitt första besök på Solvalla. Han flyttade också upp till de stora grabbarna och tjejerna i tävlingsstallet och fick en egen skötare.

Stefan gjorde segertecknet bakom Maharajah redan efter dennes första Solvallabesök. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Stefan gjorde segertecknet bakom Maharajah redan efter dennes första Solvallabesök. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Som vi läste om i förra delen så skötte Maharajah inkörningen och uppträningsperioden på bästa sätt. Han avverkade runt fyra mil varje vecka på träningsbanan så det var en rejält musklad unghingst som på vårkanten kom fram ur den tjocka vinterpälsen.
Men, de långa träningspassen till trots, han var också fortfarande rätt rund om magen. Han kunde då bäst beskrivas med tre ord, mäktig, musklad och mullig!

Den bästa unghäst jag kört

I april började 2-åringarna växla mängdträningen med lite fartträning på rakbanan på Yttersta. Det var då Stefan för första gången satte sig upp bakom Maharajah, och han minns det väldigt, väldigt väl;

- Jag hade förstås hela tiden full koll på 2-åringarna, inte minst "Marre" som redan från början såg ut som en champion. Jag kommer så väl ihåg när jag körde honom för första gången och jag får nästan gåshud bara jag tänker på den gången! Alltså, när man smackade till på honom var det ett sådant sug och en sådan kraft i honom så det var helt otroligt. Men han hade lite problem med tekniken där han sprang och stack med ett bakben. Men det kändes ändå att det här var något alldeles, alldeles extra. Jag minns att jag bara skrek rakt ut, "det här är den bästa unghäst jag kört!", minns Stefan och det riktigt syns hur stort intryck det var.

Och tänk så rätt han hade den gode Hultman!

Mäktig, musklad och mullig Maharajah vid sitt första besök på Solvalla. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Mäktig, musklad och mullig Maharajah vid sitt första besök på Solvalla. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Första Solvallabesöket

Efter ett par månaders tempoträning på rakbanan på Yttersta, var det dags för Maharajahs första besök på Solvalla. Hingsten åkte den korta resan från Ekerö in till tävlingsstallet och det första besöket på en rundbana.
Hingsten agerade som om han aldrig hade gjort annat än tränat på Solvalla. Han tittade sig bara nyfiket omkring och såg ut att stortrivas på sin hemmabana.

Stefan satt själv upp bakom Maharajah och trots ett par galopper under vägen, var det en tränare som strålade efter träningheatet;

- Ojojoj, vilken häst! Visst, han har lite problem med tekniken men, det är ett sånt otroligt driv i honom så när den här killen så småningom hittar tekniken, för det är jag övertygad om att han kommer att göra, ja då kommer det här bli riktigt bra. Jag skulle kunna balansera upp honom så att han skulle kunna springa riktigt snabbt redan nu och ja, även starta honom som 2-åring. Men, för att han skall kunna nå upp till sin fulla potential så vill jag inte forcera honom utan låta honom hitta tekniken själv. Då tror jag att den här kommer att bli bra, riktigt bra!, sa Stefan då och log sitt allra bredaste Hultmanleende.

En stor omställning

I augusti skulle det så göras plats i Ytterstas unghästavdelning för de nya ettåringarna som väntade ute på betet. Då var det dags för 2-åringarna att flytta upp till de stora grabbarna och tjejerna i tävlingsstallet.
Därmed blev det en stor omställning i Maharajahs liv.
För första gången, sedan han var ett litet föl, stod han nu i en box på nätterna. Han fick också gå i en mindre hage utan sällskap på dagarna och dessutom, fick han en egen skötare, nu hade han blivit en stor kille!

I augusti 2007 blev det "Marre" och Malin. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

I augusti 2007 blev det "Marre" och Malin. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Mahaha, vadå?

Flytten och det nya livet klarade Maharajah utan några problem, som allt annat han hittills hade upplevt i sitt drygt tvååriga liv.
Malin Wrigmar var tjejen som fick det stora förtroende att sköta om vår blivande stjärna, hon berättar hur det gick till;

- Jag hade jobbat som hästskötare hos Stefan i ett halvår när vi var iväg och startade Loggia, ett treårssto som jag skötte. Då sa Stefan att han hade sett att jag la väldigt mycket tid på mina passhästar och sa att han ville att jag skulle sköta om Maharajah. Jag hade då ingen koll på vad det var för häst, kunde inte ens uttala hans namn, så jag svarade Stefan "Mahaha, va då?", minns Malin och fnissar lite vid minnet.

Vad är det för speciellt med honom?

- Jag hade ju bara jobbat ett halvår på Yttersta så jag hade ingen koll på unghästarna. De står ju i en egen avdelning skilt från tävlingsstallet så ja, jag hade dålig koll. Men, jag visste ju att Stefan höll den där "Mahaha" väldigt högt för varenda gång vi körde förbi så skrek han alltid "Kolla vilken häst".
Jag tyckte ändå, jovisst är det en fin häst, för han stack verkligen ut bland unghästarna, men vad är det för speciellt med honom?, undrade Malin.

Malin kliar Maharajah, något som fortfarande är bland det bästa han vet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Malin kliar Maharajah, något som fortfarande är bland det bästa han vet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

En svårflörtad kille

Någon kärlek vid första ögonblicket var det dock inte mellan Maharajah och Malin, faktum är att han var ganska svårflörtad, hon berättar vidare;

- Det var förstås väldigt spännande att få ett sådant stort förtroende att få ta hand om "Marre". Det är klart att det var ett stort ansvar men det hade jag inga problem med, det var bara positivt. Han var dock ganska svårflörtad och höll lite distans till mig. Han var snäll och tyckte om när jag pysslade om honom, men hela tiden på hans villkor. Det tog nog 4-5 månader innan jag kände att vi fick den där riktiga kontakten, men de mesta var fortfarande på hans villkor. Han älskade att gå ut och äta gräs på våren men det var "Marre" som var ute och gick med Malin, så visst, lite bortskämd blev han allt, erkänner Malin och skrattar.

 

Maharajah utvändigt med klippande öron i premieloppet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah utvändigt med klippande öron i premieloppet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Ett fint premielopp

Den 26 september som 2-åring fick Maharajah i premielopp för första gången prova på att springa tillsammans med ett helt fält med hästar, det var dags för premielopp. I sulkyn fick han Emil Magnusson. De startade från spår tolv men var ganska snart framme utvändigt om ledaren, en position som Maharajah redan då såg ut att trivas med.
Han såg verkligen mäktig ut och vann på tiden 1.29,9 på ett väldigt fint sätt.
Emil var nöjd efter premieloppet;

- "Marre" kändes jättefin hela vägen och visst känns det här som något extra, konstaterade Emil som hade en annan häst ur kullen som han tyckte bäst om.

Milliondollarbaby som ni kanske kommer ihåg som Maharajahs bästis när de var i Kentucky, var den häst som var Emils favorit. Det var ju han och Inger Karlsson som hade hand om mamman, Dedicated som tävlade så framgångsrikt. Då är det lätt att förstå att Emil hade ett särskilt gott öga till den kapable men ack så ängslige Milliondollarbaby.

Maharajahs premielopp innehöll för övrigt fler riktigt fina hästar. Travkompaniets Merriment, som ett år senare blev en av de tolv kriteriefinalisterna. Stallkamraten Manna som så när blev miljonär.
En annan som fanns med i premieloppet var Herr Ratzeputs som tjänat närmare två miljoner och som fortfarande är igång och tävlar.
I premieloppet fick han för första gången stryk av Maharajah och det fortsatte han att få när det sedan kom till skarpt läge. Vid ett enda tillfälle var Herr Ratzeputz före Maharajah i mål, det var då vår häst för ovanlighetens skull galopperade bort sina chanser i semifinalen i Breeders Crown som fyraåring.
Herr Ratzeputz är dock inte ensam om att ha minusstatistik på vår häst för det fick de allra flesta som kom att möta vår muskliga, mäktige och mullige Maharajah!

Har ni missat de tidigare delarna i sagan om Maharajah, hittar ni dem här.

Sagan om Maharajah, del 1

Sagan om Maharajah, del 2

Sagan om Maharajah, del 3

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »