2015-års betäckningssiffror

| 2015-10-14 16:13

För någon månad sedan presenterade ST (Svensk Travsport) de första betäckningssiffrorna för 2015. Det är än så länge preliminära siffror men som visar på att de ligger på ungefär samma siffror som förra året.
Nedan tittar vi lite närmare på siffrorna och vilka hingstar som varit populärast, inte minst våra egna avelshingstar, Maharajah, One Too Many och Panne De Moteur.

Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Betäckningssiffror är alltid väldigt intressanta att studera. Någonstans i årets siffror döljer sig 2019-års Kriterievinnare och 2020-års Derbyvinnare, frågan är bara var?

Siffrorna är i högsta grad ett hopp om framtiden och då är det glädjande att se att årets siffror håller sig på samma nivå som de två tidigare åren.
I de ännu lite osäkra siffrorna som ST (Svensk Travsport) presenterat, har 3 833 ston betäckts under 2015, endast 41 ston färre än 2014. Årets siffror kommer att öka lite så med andra ord kommer siffrorna att hamna ungefär som förra året.

En stenhård konkurrens

Vi som främst håller på med tävlingshästar tycker att konkurrensen på travbanorna är stenhård, men den är lika tuff inom aveln.
I svensk avel 2015, tjänstgjorde inte mindre än 206 avelshingstar vilket är en ökning med 8 hingstar jämfört med förra året.
Skulle man slå ut de betäckta stona på de här hingstarna skulle de i genomsnitt betäcka 18 ston var, men så ser inte verkligheten ut. Långt därifrån!

Muscle Hill. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Muscle Hill. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

En med full bok

I år var det bara Zola Boko som blev fullbokad med maximalt antal ston 150 stycken. Totalt fem hingstar betäckte över 100 ston;
Zola Boko (150 ston), S.J´s Caviar (149 ston), Pastor Stephen (137 ston), Love You (110 ston) och nykomlingen Brad de Veluwe (103 ston).
Förra året var det endast tre hingstar som noterades sig för över 100 betäckta ston.

Av de 206 hingstar som tjänstgjorde under 2015 i Sverige var det endast 24 av dem, eller 6 % som betäckte fler än 50 ston. Bland dessa hittar vi vår avelshingst Maharajah som i år betäckte 67 ston.

58% av alla alla avelshingstar, 118 st betäckte under 10 ston var!

Nedan den totala fördelningen;

100 betäckta ston eller mer = 5 hingstar
99 - 50 ston = 19 hingstar
49 - 30 ston = 13 hingstar
29 - 10 ston = 51 hingstar
9 - 1 ston = 118 hingstar
Totalt;  206 hingstar

Tre Travkompanihingstar

Under året hade vi fyra avelshingstar från vårt stall där Calvin Capar, som står uppstallad på Bornholm inte tjänstgjorde i Sverige.
Maharajah betäckte 67 ston, One Too Many betäckte 30 ston och Panne De Moteur som i år endast var öppen för ägare av betäckningsrätter, betäckte 28 ston.
Totalt betäcktes 125 ston av våra hingstar.

Tufft för de svenskfödda

För övrigt är det tufft på hingstmarknaden för de svenskfödda hingstarna. Av 206 hingstar är 79 stycken svenskfödda.
Visserligen är Zola Boko svenskfödd men tittar man på den lista med hingstar som betäckt 30 ston och uppåt är runt 30 % svenskfödda.

Procentsatsen är högre på den nedre delen av listan, 29 ston och färre, för våra svenskfödda hingstar som där ligger på straxt över 40 %.
Av de hingstar som har betäckt färre än fem ston är de svenskfödda över 50%.

Listhingstarnas andel ökar

Utomlandsstationerade hingstar som tjänstgör på den svenska marknaden med transportsperma, kallas för listhingstar. De betäckte i år 688 ston vilket är en ökning från förra årets 530 betäckningar.
På plus 50 stonlistan hittar vi fyra listhingstar; Love You (110 ston), Broadway Hall (62 ston), Muscle Hill (62 ston) samt förra årets Hambetonianvinnare, Trixton (61 ston).

Zola Boko. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Zola Boko. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Det amerikanska blodet dominerar

De flesta svenskfödda hästar har en stor majoritet amerikansk blod i sina ådror. Det kommer det att göra även nästa år för de amerikanskfödda hingstara dominerar i betäckningssiffrorna.

Visserligen är det flest svenskfödda hingstar på listan men de hittar vi främst på den nedre halvan och därmed har de totalt betäckt färre ston. De svenska hingstarna har betäckt lite mer än 30% av alla ston men de amerikansfödda över 40 %.
De franska hingstarna har betäckt ungefär 10 % och de övriga som är födda i Italien, Finland, Canada, Norge och Holland, står för de resterande 20 procenten.

Blodsmässigt så dominerar det amerikanska blodet i de flesta av hingstarna oavsett var de är födda, utom de franskfödda hingstarna där de amerikanska generna är betydligt färre.

Yarrah Boko. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Yarrah Boko. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Högt skattat avelsvärde

Enligt Travrondens siffror så dalar de så kallade lågpoänghingstarna i betäckningsstatistiken. Det är hingstar som i avelsvärderingen fått 70 poäng eller mindre och som inte skulle ha blivit godkända i det gamla premieringssystemet.
Det kan också handla om hingstar som blivit avkommebedömda och där de fått värdebokstaven C vilket betyder att deras avkommor inte uppnår rasens genomsnitt och därmed i det gamla systemet, blivit fråntagna sitt betäckningstillstånd.

På den övre delen av statistiken, med över 50 betäckta ston finns det endast två lågpoänghingstar, Andover Andover (58 ston) som endast fick 34 poäng och mycket lågt förväntat avelsvärde när han avelsvärderades, samt Caballion (57 ston) som fick 66 poäng och ett medelmåttigt avelsvärde.

För övrigt är det högt skattat avelsvärde, mycket högt (som Maharajah) eller hedersepitetet Elithingst på listan av de hingstar som betäckt flest ston.

22 nya hingstar tjänstgjorde i Sverige 2015 där fyra finns med på den övre delen, Yarrah Boko (93 ston), Pojke Kronos (64 ston), Trixton (61 ston) och Caballion 57 ston).
Den förstnämnde har samma mamma som fullbokade Zola Boko!

Det finns mycket mer roliga fakta att hitta på den här listan men vi nöjer oss där. De som vill fortsätta "grotta" in sig i mer fakta och siffror hittar länken till listan nertill.

Så småningom kommer vi också att gå igenom våra avelshingstars språngrullor, Maharajah, Panne De Moteur och One Too Many.

Vi vill också tillägg att de ston som transporteras utomlands för betäckning, redovisas inte på de svenska språngrullorna, de tillkommer senare. Därmed ingår de inte i ovanstående siffor.

Källor;
ST´s redovisning från 2015 års betäckningssiffror + Travronden nummer 75/2015.
Här hittar ni hela listan på årets betäckningar.

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »