Foppas häst vann Derbyt

| 2003-09-08 11:54
MALMÖ
Peter Forsberg har upplevt många lyckliga stunder på ishockeyarenan.
Nu har han även gjort det på travbanan efter att "Foppas" häst Tsar d'Inverne vunnit Svenskt Travderby för Robert Bergh.
Jag var fruktansvärt nervös. Men nu känns det otroligt härligt, pustade "Foppa" efteråt.

Det är välkänt att Peter Forsberg har ett stort travintresse och tidigare har ägt framgångsrika hästar. NHL-stjärnan kom till Jägersro några timmar innan Svenskt Travderby skulle köras. Och redan då var pulsen hög hos "Foppa".

Ja, det var nästan mer nervöst innan själva loppet, berättade Forsberg på stallbacken efteråt.

Några minuter tidigare hade Tsar d'Inverne vunnit ett av de finaste lopp man kan vinna inom svensk travsport. Hästen tränas och körs av Robert Bergh som därmed tog sin tredje derbyseger i karriären. Den framgångsrike Bergsåkertränaren signerade också en fräck styrning bakom Tsar d'Inverne. Efter en försiktig inledning i tredje par utvändigt kastade Bergh loss efter ett varv. Tsar d'Inverne överflyglade ledande Fasching och tog över täten med cirka 1500 meter kvar till mål.

Först tänkte jag bara gå fram och lägga mig utvändigt om Fasching och Hans-Owe Sundberg. Men just då sänktes tempot efter en tuff öppning och då chansade jag och körde till, sa Robert Bergh.

Denna fräckis var onekligen ett vinstgivande schackdrag. Med Tsar d'Inverne i ledningen var mycket vunnet och dryga varvet kvar avancerade en av värsta konkurrenterna, Naglo (Örjan Kihlström), fram utvändigt om ledaren. Sedan kom det att handla om en stenhård batalj dessa båda stjärnhästar emellan. I sista kurvan körde båda vad som gick och Naglo pressade utvändigt om Tsar d'Inverne. Upploppet ner kämpade de båda sida vid sida, Naglo kom allt närmare, men när mållinjen passerades var Peter Forsbergs häst först.

Han har ett helt otroligt löphuvud och det ska mycket till för att någon ska ta sig förbi honom, sa Bergh.

Gled in på ett bananskal

Segertiden blev 1.14,4 över distansen 2640 meter med bilstart. Även om segerchecken på 1,6 miljoner kronor är "peanuts" för Peter Forsberg, var det ett känsloladdat ögonblick i vinnarcirkeln efteråt. Tillsammans med pappa Kent kramade han om Robert Bergh och hästens skötare Katarina Ihrsén. Med i vinnarcirkeln var även uppfödarna till Tsar d'Inverne: Alexander Bard och Ulrich Bermsjö.

Innan derbyt var det någon som sa att det skulle vara rättvist om Olle Goop äntligen vann. Men världen är inte rättvis, sa musikern Alexander Bard.

Det här var verkligen jättekul, en härlig känsla och vi får tacka hästens tränare och skötare för ett kanonjobb, fortsatte popartisten och producenten.

Även Peter Forsberg var tagen av stundens allvar. Men att jämföra med någon storseger inom ishockeyn ville han inte göra.

Nej, jag vill inte jämföra hockeyn med hästarna. Självklart är det jättestort att vinna Svenskt Travderby och jag är glad och tacksam över att ha fått varit med om det här.

Jag gled själv mer eller mindre in på ett bananskal när jag och farsan köpte hästen i april. Men det är ju "Robban" och hästen som har gjort jobbet, sa Peter Forsberg.

Han har själv ägt travhästar ett bra tag och tidigare haft framgångar med Orbit Air och Roxette Sund.

Bättre än Remington och Hilda

Forsberg berättade vidare att han egentligen skulle ha varit på plats i Colorado och börjat träningen inför den kommande säsongen. Ett annat alternativ var ett bröllop inom släkten. Allt detta fick dock självklart ge vika för Svenskt Travderby.

Ja, det var tur att jag stannade kvar och fick se hästen vinna. Det var det verkligen värt, sa "Foppa" innan han lämnade Jägersro för vidare färd in till hotellet. På måndagen flyger han över till Colorado för nästa NHL-säsong. Men innan dess väntade segermiddag och firande med Robert Bergh inne i centrala Malmö.

Vi smyger undan lite grann. Fast det blir lugnt, för jag flyger tillbaka till Sundsvall klockan nio, sa Robert Bergh med ett leende.

Bergsåkertränaren har tidigare visat sig vara en mästare på att plocka fram unghästar. Det här var alltså hans tredje derbyvinnare. De tidigare två är Remington Crown och Hilda Zonett.

Jag tycker att "Tsaren" är bättre som fyraåring än både Remington Crown och Hilda Zonett. Sedan får vi se hur han fortsätter att utvecklas, sa Bergh.

I och med derbysegern har Tsar d'Inverne passerat tre miljoner kronor i intjänade pengar.

Tvåa i mål blev alltså Naglo och trea bra spurtande Ebbes Arnie L.J. (Stig H Johansson).

Olle Goop lyckades heller inte den här gången att ta sin eftertraktade derbyseger. Hans häst Smashing Victory fick nöja sig med en sjätteplats efter att ha fått fått en tuff inledning.

Michael Carlsson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »