Foppas häst vann Breeders Crown

| 2003-11-02 14:50
KALMAR
Peter "Foppa" Forsbergs stjärntravare Tsar d'Inverne fick ännu en fullträff med en imponerande seger i Breeders' Crown-finalen i Kalmar.
- Han hade vunnit gulddivisionen i dag, lätt! Nu åker vi till Frankrike och kör ifrån dom, sade överlycklige uppfödaren Alexander Bard.
"Kändishästen" kan vara Sveriges nya världsstjärna.

Breeders' Crown-finalen för fyraåriga hingstar och valacker blev ett rafflande lopp, trots att favoriten Naglo blev hängande i tredjespår ganska omgående för att sedan galoppera.

I stället blev det en förstklassig duell mellan ledaren Smashing Victory (Olle Goop) och utvändige Tsar d'Inverne, som tränas av Bergsåkers Robert Bergh.

Tsar d'Inverne har redan vunnit fyraåringarnas största lopp, derbyt på Jägersro, och spås en lysande framtid av sin tränare. Innan lördagens lopp hade han tjänat drygt tre miljoner kronor. Snart ska hästen ner till Frankrike och tävla i det franska vintermeetinget, och på Kalmar visade han att han redan är mogen bästa tänkbara motstånd. Trots ett tufft lopp utvändigt om Smashing Victory slog Tsar d'Inverne klorna i denne redan i början på uploppet. Tsar d'Inverne vann till slut med en säker längd.

- Det här är en häst utöver det vanliga, konstaterade kusken Robert Bergh i vinnarcirkeln.

Hockeystjärnan Peter "Foppa" Forsberg, som deläger hästen tillsammans med Robert Bergh och sin pappa Kent, kunde inte komma till Kalmars V75-tävlingar eftersom hans hockeylag Colorado Avalanche har fullt upp med den pågående NHL-säsongen i Nordamerika. Men Tsar d'Invernes uppfödare Ulrich Bermsjö och Alexander Bard fanns på plats, den sistnämnde var nog den ende på kylslagna Kalmar i kortbyxor! Alexander strödde lovord över Tsar d'Inverne och hade fog för det, vinnartiden blev 1.13,6 över 2140 meter med bilstart, ett nytt banrekord.

En halv miljon kronor var förstapriset.

Countess Tomali fick sin fullträff

Stonas Breeders' Crown-final vanns av fyraåringarnas spurtdrottning, Roger Walmanns fina Countess Tomali. Kullens speedigaste tjej serverades ett smörlopp i ryggar av sin kusk Örjan Kihlström, och när hästarna kom in på upploppet var det hon som hade i särklass torrast spurtkrut. Vinnartiden blev 1.14,9 över 2140 meter med bilstart.

Favoriten Princess Ride kördes till ledningen i en tuff öppning, men gav sig helt till slut.

Förstapriset, en halv miljon kronor, värmde säkert. Men ännu viktigare för tränaren Walmann var kanske att Countess Tomali, som under säsongen tävlat lite i skuggan av Stig H Johanssons Je t'Aime Dream, nu lär få ett riktigt erkännande.

Vi hade marginalerna på vår sida, sade Kihlström om sin lite chansartade styrning, även om den var väldigt typisk för just honom.

Framgångarna är mycket tack vare Örjan, berömde Walmann.

Adielsson gånger fyra

Dagens gulddivision vanns säkert av favoriten Human Behaviour och Erik Adielsson, även om Tag The Devil (Åke Svanstedt) kämpade ettrigt utvändigt och försökte bjuda strid.

Ändå var Human Behaviour lite för lugn i dag. Han var inte sådär äckligt bra som han kan vara ibland, sade Erik i vinnarcirkeln.

Erik Adielsson var annars utan konkurrens som kusk på V75 denna dag han vann ytterligare två lopp!

Dagens bästa V75-prestation, klass för klass, var i tuff konkurrens Veijo Heiskanen-tränade Ville Brolines urladdning i Klass I. Thomas Uhrberg, som vikarierade som kusk för dagen, körde resolut till ledningen och sedan var loppet faktiskt över. Ville Broline gjorde slarvsylta av konkurrenterna, var ensam på upploppet och vann på strålande 1.14,0 över 2140 meter med bilstart. Tiden i sig hade räckt till seger i gulddivisionen (Human Behaviour vann på samma tid), och till en fjärdeplats i Breeders' Crown-finalen (där galopperande favoriten Naglo noterade 1.14,0 som fyra efter sin omöjliga resa).

Övriga lopp på en favoritbetonad V75:a vanns av:

Kari Lähdekorpi-tränade Defi's Hope, som hade allt under kontroll i klass III när Erik Adielsson väl hade lotsat honom till ledningen.

Patrik Södervall-tränade Red Chili Pirat som kördes av Erik Adielsson förstås imponerade när han trots ett tufft lopp utvändigt om ledaren Moltas kunde knäcka denne i god tid.

Dick Robertsson-tränade Mr Sander som visade stort mod när han till slut lyckades kämpa ner ledaren Flambe F.H. (Olle Goop). En underhållande duell i silverdivisionen som slutade med ett målfoto.

Vinnartiden var också nytt banrekord: 1.14,7 över 2640 meter med bilstart.

Robert Okpu

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »