Inför Grand Slam 75: "E3-kungen" har flera superlöften

| 2018-06-15 09:06

I fjol tog han tre E3-segrar och totalt har Svante Båth bärgat elva titlar i det stora treåringsloppet.
”E3-kungen” har flera superlöften även i år och startar sex hästar i söndagens uttagningslopp.
- Om man jämför Attraversiamo med Global Welcome så var Welcome en lite mer ordningsman i skolan i fjol medan den andra tjuvrökte och hade trasiga jeans, säger Svante Båth.

Foto av Foto: Thomas Blomqvist TR Media

Foto av Foto: Thomas Blomqvist TR Media

Solvalla-tränaren har firat väldigt stora framgångar i unghästloppen genom åren och plockar ständigt fram nya stjärnor som tillhör kulltoppen. För ett antal år sedan radade han upp E3-segrar genom topphästar som Malabar Circle Ås, Staro Showbiz, Luxury Ås, Kung Lavec och Labero Broline. I fjol blev det ytterligare tre E3-segrar genom Coin Perdu, Capitol Hill och Calamara’s Girl. Totalt har Svante Båth vunnit hela elva E3-finaler som tränare.
– Mitt koncept är uppbyggt på unghästar och är det något jag är bra på så är det att handla rätt hästar. Jag har säkert en del svagheter som tränare men just med de unga hästarna har vi lyckats riktigt bra. Det är såklart jättekul och stimulerande att vi har lyckats så bra i E3, har Svante Båth sagt i en tidigare intervju med Kanal 75.
- Jag är förhoppningsfull och spänd inför den här säongen. Det är det här man jobbar för hela vintern men lik förbannat är man väldigt nervös när det drar igång, menar Båth.

Även många andra stora segrar
Tränare Båth har även skördat stora framgångar i andra årgångslopp också. För två år sedan vann Deimos Racing Svenskt Travkriterium och det största loppet för landets treåringar har han även vunnit tidigare med Malabar Circle Ås. Båth har även vunnit Svenskt Travderby med Poochai och Conlight Ås 2014 och 2015. 
När det gäller Sveriges största lopp för tvååriga hästar, Svensk Uppfödningslöpning har Svante Båth vunnit det fyra gånger som tränare. Först med Luxury Ås och Even Who 2002 och 2003, samt de två senaste åren med Coin Perdu och Global Welcome. Frågan är om den sistnämnde går i samma hovspår som Coin Perdu och även tar hem E3-finalen.

”De är tre toppindivider”
På söndag körs uttagningsloppen till E3 i Eskilstuna och Svante Båth har sex hästar med i kvalen. Två av topphästarna, Global Welcome och Global Withdrawl har placerats utanför Grand Slam 75, medan Attraversiamo, som var tvåa i svensk Uppfödningslöpning i fjol, blir klar favorit på miljonspelet. Alla de här tre hästarna har radat upp segrar och passerat miljonen kronor i insprungna pengar. Global Welcome har till och med tjänat två miljoner kronor.
- Det har varit två helt skilda upplägg med de här tre hästarna. Global Welcome och Attraversiamo kändes det som att de två var snäppet över de andra i vintras vilket de var också. Tack vare förnuftig ägare så matchade vi Global Withdrawl över vintern och han har haft toppform på slutet. Hästen har utvecklats jättebra och jag kan inte sära på de här tre vem som är bäst just nu. De har alla tre visat att de är toppindivider, säger Svante Båth.
- Utan att klanka ner på någon så visade ju Global Welcome och Attraversiamo redan i fjol att de hade riktigt bra kvaliteter. När det gäller Global Withdrawl så har han kämpat sig till den utmärkelsen i år, om vi nu ska prata om toppindivider.
- Jag kan inte annat än vara jättenöjd med alla tre. Vi toppade Withdrawl till elitloppshelgen då jag kände att vi hade form på grejerna och att det var stora pengar att köra om, 400 000 kronor i förstapris. Det visade sig relevant och han var otroligt bra vid segern. Alla tre har tillhört kulltoppen så här långt men av erfarenhet vet man att det kommer många bra underifrån. Nu är det upp till bevis och storloppssäsongen kan börja, fortsätter Båth.

”Tjuvrökte i fjol och hade trasiga jeans”
När det gäller det gäller de tre hästarna som Svante Båth har med inom Grand Slam 75 råder det ingen tvekan om vem som är bästa chansen. Attraversiamo har tagit fyra segrar och ett andrapris på sex starter. Han blir nu favorit i den tredje avdelningen från spår fem bakom bilen med Erik Adielsson i sulkyn.
- Attraversiamo (GS-3) har alltid varit en väldigt tidig och utmärkande häst. En mysig travare och fin häst, även om han var lite flamsig i fjol. Om man jämför honom med Global Welcome så var Welcome en lite mer ordningsman i skolan medan den andra tjuvrökte och hade trasiga jeans på sig.
- Nu har han vunnit på två 1.13-tider i år och i den första starten fick till och med jag lite gåshud och blev lite överraskad. Det var jäkligt kul och skönt att se. Jag håller tummarna och hoppas att han sköter sig men det blir ingen walk in the park. Jag är i alla fall väldigt nöjd med hästen och det är min klart bästa chans på Grand Slam 75.
- Det blir fortsatt skor runt om och bomull i öronen. Det enda som kan tänkas ändras är att vi kanske ska värma honom i en jänkarvagn för att se om han är bekväm i den, tills att vi någon dag ska nyttja den, säger Svante Båth.

”Norskt huvudlag för första gången”
Vad säger du om de andra två stona som du har med inom Grand Slam 75?
- Global Wilderness (GS-4)
går jämnt och bra och har ett vettigt läge med innerspår. Med hjälp av det är det inte omöjligt att hon kan ta sig vidare till finalen. Vi ska prova ett norskt huvudlag på henne för första gången och hoppas att det kanske ger en liten kick upploppet ner. Annars inga ändringar och skor runt om.
- No Matter (GS-6) var det väldigt kul att se att hon var så fin senast, eftersom det har strulat en del på vårkanten. Jag visste inte riktigt var jag hade henne inför senaste starten och var lite osäker på om vi skulle prova E3-kvalen. Men hon rätade ut ett frågetecken till ett utropstecken. Hon är lite missgynnad av bakspåret eftersom hon är så startsnabb och lättplacerad. Hon kan mycket väl dyka upp på en plats och det blir inga ändringar, säger Båth.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »