V75: Tredje raka i Norrbottens Stora Pris

| 2018-06-18 08:48

Propulsion trivs i Boden.
Sent på lördagskvällen tog han hem Norrbottens Stora Pris - för tredje året i följd.
- Hästen är ju helt otrolig, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Propulsion tog på lördagskvällen hem Norrbottens Stora Pris för tredje året i rad. Foto av Leif Norberg/TR Bild

Propulsion tog på lördagskvällen hem Norrbottens Stora Pris för tredje året i rad. Foto av Leif Norberg/TR Bild

Elitloppstvåan Propulsion tycks gilla norrlandsluft och midnattssol. När Bodentravet körde sin årliga V75-omgång framför en kvällspigg rekordpublik (11 090 personer) överträffade hästen alla förväntningar. Från ett knepigt tiondespår bakom startbilen hamnade han långt ner i kön och i andra sväng valde körande Örjan Kihlström att sända framåt i tredjespår. Sedan blev det åka av.
- Det blev inte alls passande kört för oss när det blev rena krypcasinot första varvet. Jag var tvungen att köra helt enkelt, även om jag förstod att Ohlsson skulle svara dödens, sa Kihlström.
Utvändigt om ledande Arazi Boko satt Ulf Ohlsson med Nadal Broline och efter rejäl körning gick hästarna ut på slutrundan med Nadal Broline i ledningen och Propulsion som första häst i andraspår. Hemmahoppet Makethemark tassade med i rygg på Propulsion och såg farlig ut genom slutkurvan samtidigt som ledaren tröttnade, men Propulsion stod i en klass för sig och tågade undan till säker seger.
- Jag körde till lite när jag kom fram och det kostar att köra en sådan rökare, men hästen är otroligt stark som går hela vägen till mål ändå. Han är absolut en av världens bästa hästar, sa Kihlström.
Propulsions tränare Daniel Redén var strålande glad efter segern och ville till synes krama hela Norrland.
- Propulsion flyttar nog upp hit och får försöka en fjärde gång nästa år, sa Solvallatränaren.
Makethemark blev tvåa och Arazi Boko kom tillbaka starkt och knep tredjeplatsen. Kilometertiden över de 2 140 meterna skrevs till 1.11,4 och loppets förstapris uppgick till en miljon kronor. Totalt har Propulsion tjänat 16,5 miljoner kronor.

Finsk glädje i vinnarcirkeln
Propulsion var dunderfavorit på V75 men Very Kronos var ännu hårdare spelad i det inledande klass I-försöket. Han stod emellertid inte pall för trycket utan återföll i gamla synder och galopperade bort sig i första sväng. Därmed var Mika Haapakangas-tränade Mr Golden Quick ensam på banan. På den sista bortre långsidan fick han anfallsorder av körande Santtu Raitala och sedan framförvarande ekipage rundats i tredjespår genom slutkurvan seglade hästen ifrån till överlägsen seger. Varpå vinnarcirkeln invaderades av glada ägare.
- Finnar brukar visa när de är glada, sa tränarsonen Veikko Haapakangas och fortsatte:
- Det är en helt otrolig häst. Han visade sin klass på Solvalla näst senast också och nu är det bara att fortsätta.

Trippel till Melander/Lundström
Per Lennartsson har en mycket spännande häst i holländskan Fame Boko. I stoloppet tog hon andra raka segern i andra starten för Solvallatränaren och insatsen var femstjärnig. När hästarna kom upp för varvning vek Per Lennartsson ut i tredjespår och sedan tuggade det sexåriga stoet ner motståndet.
- Det var väldigt otacksamt och ryckigt kört blev det för hennes del, men jag måste säga att hon överraskar mer och mer, sa Lennartsson.
I klass II tog Stefan Melander-tränade favoriten Cargo Door revansch för plattmatchen senast när han vann från positionen utvändigt om ledaren.
- Han imponerade väldigt i några starter. Sedan var han lite sämre senast men i dag var han väldigt bra igen, sa Örjan Kihlström.
Stefan Melander fick även se sin Dice Man (Björn Goop) vinna bronsdivisionen och i silverdivisionen kontrade Qahar Q.C. (Ulf Ohlsson), tränad av Stefan Melanders sambo Catarina Lundström, till seger i en härlig upploppsstrid.
John Mogsets Pave Faks tog hem kallblodsloppet tillsammans med Ove A Lindqvist.
Sju rätt på V75 delade ut 35 518 kronor, sex rätt gav 214 och för fem rätt uppgick belöningen till 26 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »