Han är av de bästa hästar som Conrad Lugauer har tränat.

| 2018-08-17 09:05

Han är av de bästa hästar som Conrad Lugauer har tränat.
Nu gör skadedrabbade stjärnan Spartan Kronos en ny comeback – och det sker i Grand Slam 75 i Tingsryd på söndag.
- Vi tycker att han är fältets bästa häst. Är han bara 80 procent borde han vinna, säger Marc Elias i stall Lugauer.

Foto; ALN

Foto; ALN

Grand Slam 75 är tillbaka igen och på söndag äger miljonspelet rum på milebanan i Tingsryd. Där sker en mycket intressant comeback av en stjärnhäst som har varit skadedrabbad i karriären. Det är Spartan Kronos som nu gör första starten sedan juldagen i fjol. Den sjuårige hingsten, med 2,4 miljoner på kontot, har gjort blott fyra starter de senaste två åren. Senast han vann var i Paris 2016 och den hösten var han mycket framgångsrik på Vincennes och tog tre segrar. En av dessa var på tiden 1.10,6 över medeldistans med bilstart.
Tränaren Conrad Lugauer befinns sig på semester utomlands och kommer hem på söndag för att köra sin ögonsten. Sonen Marc Elias, som jobbar i stallet, har full koll på dagsläget.
- Spartan Kronos (GS75-6) håller farsan väldigt högt och som en av de bästa hästar han har tränat. Tyvärr har han varit ömtålig i sina ben men nu senast var det ingen riktig gaffelbandsskada utan mer än ansträngning i ett gaffelband. Hästen har fått gott om tid på sig och har varit fräsch och fin en längre tid. Men den här gången har vi tänkt att bygga upp honom långsiktigt, säger Marc Elias.

”Är mycket tränad men inte hårt”

Hur har träningen varit den senaste tiden och vad är det snabbaste som hästen har sprungit i jobben?
- Vi körde 1.22 över 2000 meter inne på Jägersro tre veckor före Hugo Åbergs. Det var i samma jobb som Breidabliks Nubbe och den hästen sprang 1.10,4 direkt i sin comeback under Åbergs-kvällen. Efter det har Spartan tränat på som vanligt och vi har varit snälla och försiktiga med hans kropp. Vi hoppas att han håller nu för när han är fräsch har han kapacitet att tävla mot de allra bästa. Kanske i Frankrike framöver.
- Vi körde sista jobbet i dag (torsdag) inför söndagen och han rörde sig bra. Som sagt, han är mycket tränad men inte så hårt.

”Trivs med stora banor – Tingsryd passar perfekt”
Spartan Kronos startar i den sjätte avdelningen i Grand Slam 75 och har spår två bakom bilen över distansen 1609 meter. Marc Elias tror på bra vinstchans, men lägger även in en brasklapp att hästen inte är toppad på något vis.
- Man kan inte förvänta sig att hästen är i toppform direkt efter ett så långt uppehåll. Det här loppet är inte det viktigaste för honom och det viktigaste är att han kommer igång och tar loppet rätt och är fräsch efteråt så att han kan börja tävla kontinuerligt igen.
- Men han kan absolut vinna på sin höga kapacitet och jag tycker att han är fältets bästa häst. Men det kan vara så att form slår klass den här gången. Fast är han bara i 80 procent så borde han vinna men det är inte hela världen om han inte gör det, säger Marc Elias.
- De allra bästa prestationerna han har gjort har varit i Frankrike där han har sprungit 1.10-tider och han trivs med de stora banorna där. Tingsryds milebana passar honom därför perfekt med stora svängar. Det blir skor runt om, öppet huvudlag och den vanliga Custom-sulkyn, säger Marc Elias.

”Toddler är tillfixad – kan absolut vinna”
Jägersro-lärlingen sitter själv upp bakom Toddler i GS75, vilken han är ordinarie kusk på. Toddler övertygade i tre raka segrar tidigare i sommar och gick två 1.10-tider i rad. Han gav även Marc Elias sin största seger när duon vann under elitloppshelgen. Senast blev Toddler fyra i V75 efter en tuff inledning i spåren och nu kommer han åter efter ett litet uppehåll. Han har spår sex bakom bilen över den engelska milen.
- Toddler (GS75-1) var vi nöjda med även senast och jag vet att han har en växel till när han får fritt fram men han kom inte ut i sista sväng. Han är alltid lite försiktig när han springer i ryggar. Annars kanske han hade varit tvåa, trea om han fått fritt i tid, säger Marc Elias.
- Efter det har han varit hos veterinären och blivit åtgärdad för lite småsaker och det är tillfixat nu. Han är fräsch och känns bra i träningen men precis som Spartan Kronos är han inte vässad på något sätt. Han har bara tränat hemma och har inte varit inne på Jägersro och gått något banjobb.
Vad säger du om uppgiften och segerchansen här?
- Han är bra förberedd, men som sagt inte toppad, så det vore en överraskning om han skulle prestera jättebra direkt. Men samtidigt tycker jag inte att motståndarna är lika tuffa som i de senaste starterna. Vår häst har varit kanonbra tidigare och jag tycker nog att han är bästa hästen i fältet.
- Han har fått snabba pengar på sig och har nu 800 000 kronor. Då brukar hästarna skilja sig åt, antingen om de bär pengarna eller om en del inte orkar att göra det. Även om inte det här är årets viktigaste lopp så kan han absolut vinna, trots att han inte är toppad.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Det blir skor runt om och jänkarvagn som vanligt. Men däremot kanske vi sätter på ett helstängt huvudlag för att han ska öppna bättre och vara med i matchen direkt. Men jag vill avvakta värmningen och se hur han är där först innan vi bestämmer oss. Han har gått med öppet huvudlag på slutet då han kan bli lite vass från början med helstängt, men nu när det är de här förutsättningarna i Tingsryd och 1609 meter så kan det passa med helstängt.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »