Inför V75/superjackpot: Hoppas på ny blinkning före start

| 2018-08-17 09:08

På lördag kan hon ta plats bredvid storheter som Giant Diablo och Tamla Celeber i historieböckerna.
Då kan Zara Kronos vinna sin andra E3-final.
- Det är så stort så det vågar jag knappt tänka på, säger hästens skötare Jonas Oscarsson.

Foto; TR Bild/Lars Jacobsson

Foto; TR Bild/Lars Jacobsson

Gladast på Färjestadstravet efter de långa E3-finalerna i juni var en 18-åring från Mölndal. Killen som skippat gymnasiet för att jobba med travhästar hade fått se sin gunstling skrällvinna stofinalen och glädjen visste inga gränser.
- Det var ju helt fantastiskt hela dagen där. Det glömmer man aldrig, säger ynglingen.
Jonas Oscarsson fick jobb hos Joakim Lövgren efter att ha skickat ett sms och hos Jägersrotränaren fick han ansvar för hästen som har blivit hans ögonsten.
- Redan första gången jag såg Zara Kronos (V75-6) kände jag att det är något speciellt med henne och sedan har det bara blivit mer och mer hela tiden. Hon betyder väldigt mycket för mig.
Som utåtriktad och kunnig hästskötare intervjuas Jonas Oscarsson ofta i travsändningarna där han upplyser tittarna om dagsstatusen på stall Lövgrens hästar. Det går inte att ta miste på att han stortrivs med travet och hästarna.
- Till exempel den där känslan några minuter innan start i ett stort lopp, som E3-finalen senast, den är svår att beskriva även för folk som håller på med trav men som inte har fått uppleva den. Alla som håller på med trav borde verkligen få känna den någon gång.
- Sedan får man så klart känslor för hästarna. Man är med dem i princip dygnet runt och när man får uppleva sådana saker (som E3-vinsten) blir det att de betyder ännu mer, även om jag hade tyckt om henne precis lika mycket även om hon inte hade vunnit, svarar Jonas Oscarsson på frågan vad som gör att han tycker att travsporten är så fantastisk.

”Har aldrig varit smidigare”
Lördagens E3-finaler är de korta upplagorna över 1 640 meter. Zara Kronos vann sitt uttagningslopp enkelt sedan hon kommit till ledningen efter 300 meter.
- Hon var klockren tycker jag och såg finare ut än någonsin tidigare. Allt är bra efter det också. Hon gick sista snabbjobbet i tisdags och hon har aldrig varit smidigare. Man börjar nästan bli nervös redan eftersom allt känns så jäkla bra, säger Jonas Oscarsson och skrattar.
Det är första gången som hans passhäst har innerspår bakom startbilens vingar men det är inget som oroar honom.
- Hon är så jäkla klok hästen plus att hon är startsnabb. Jocke har aldrig riktigt tryckt av henne från start tidigare men det får han väl göra nu och då tror jag att hon spetsar. Det är väl Indiana Boko emot i startrusningen vad jag har sett hittills men jag tror som sagt på ledningen för vår del.
Ett par intressanta utrustningsändringar kan också tala till Zara Kronos fördel.
- Hon blir utrustad med rycktussar för första gången. Vi har provat det i träningen för att kolla att hon inte blev rädd för dem och det var inga problem. Så fort vi drog dem fällde hon fram öronen och tyckte att det var kul.
- Sedan är det nästan spikat att det blir barfota bak som i förra E3-finalen och det blir nog vanlig vagn istället för jänkarvagn den här gången. Jocke tror att hon kan öppna lite snabbare från innerspåret med vanlig vagn.
Vad tror du om hennes möjligheter att vinna loppet?
- Om hon håller upp ledningen och första varvet går på 1.12 eller långsammare har jag svårt att se någon gå förbi henne.

Blinket som lugnar nerverna
Som sig bör när stora lopp ska avgöras kommer det vara många nervösa hästägare, tränare och skötare runt Gävletravets oval på lördag. Däribland Jonas Oscarsson, som hoppas på en blinkning som lugnar nerverna.
- Konstigt nog är det bara när Zara startar som jag blir riktigt nervös. Visst finns det alltid en spänning i kroppen när hästarna tävlar men när Zara startar är det nervöst. Men innan finalen senast gjorde Jocke en jäkla fin provstart med henne på bortre långsidan och sedan körde han förbi innan startbilen och blinkade till mig. Då släppte allt och jag tänkte att nu jäklar kör vi!

Fotnot:
Det är superjackpot på V75 och alla extramiljoner i potten gör att en eventuell ensam vinnare med sju rätt kan håva in hisnande 63 miljoner kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »