V75: Tredje raka för Antonio Tabac

| 2018-09-17 09:15

Sagan fortsätter.
Förvandlingsnumret Antonio Tabac motsvarade alla förväntningar under Hagmyrens V75-omgång.
- Jag vet inte varför han är såhär, han är bara helt otrolig, sade en tårögd Oskar Kylin-Blom efter tredje raka V75-segern med sin reklamhäst.

Foto av TR Bild

Foto av TR Bild

Någon gratisledning blev det inte.
Det spelade ingen roll.
Antonio Tabac motsvarade alla förväntningar trots att han i vanlig ordning fick göra jobbet själv på vägen.
- Det är häftigt. Idag trodde jag faktiskt att Rauno skulle släppa, men det ville han inte. Sedan fick vi en jättebra rygg, men det var ju bara i 400 meter innan var tvungna att gå ut i tredjespår, så beskrev Oskar Kylin-Blom själv resan som enligt många förhandsspekulationer skulle bli en vilsam tripp i ledningen.
Nu fick Antonio Tabac trava loppet i andra- och tredjespår – detta efter att ha blivit utsvarad i en 1.07-öppning.
Rauno heter Pöllänen i efternamn och tränade faktiskt upp Antonio Tabac som unghäst.
Men det verkade inte spela in när han bestämt svarade ut storfavoriten med sin startkatapult Västerbo Grosbois som tvingades varva på svettiga 1.10,5 sedan Moni Viking avancerats till utvändig position.
Kylin-Bloms val att släppa ner en konkurrent framför sig var inget han verkade nöjd med efteråt:
- Det är små marginaler att man förlorar ett lopp och jag trodde att jag hade gjort det när de stöter från kön redan varvet kvar och jag måste gå ut. Men han bara gör det, sade Kylin-Blom om hästen som gett honom en katapultstart på sitt första år som professionell tränare.
- Jag tycker att det är så otroligt roligt det här, det går inte att beskriva. Den här hästen ger så mycket glädje. Han är ganska krävande att ha att göra med, är väldigt egen och har egna idéer. Men jag har sagt till Andreas (Söderström, skötare) att hästen får göra som han vill. Det jobbet Andreas gör, det är därför vi står här, förklarade en tagen komettränare.

”Extra roligt att vinna”
Stor segerglädje utstrålade även 26-åriga lärlingen Sofia Frilén som var ensam tjej att få kuskförtroende i Stig H:s lopp för ston och såg till att sätta proffsgubbarna på plats.
Spurtspecialisten Ellieann bjöds idealisk ryggresa från dubbla tillägg och hade avgjort redan vid ingången av Hagmyrens korta upplopp.
- Det var verkligen häftigt. Hon är helt fantastisk. Det går inte att beskriva hur det känns. Otroligt att jag får chansen av Ingemar att köra en så fin häst, jublade Frilén med en passning till sin arbetsgivare Ingemar Söderberg.
Apropå korta upplopp så sägs ju dessa gynna spetshästar, men av lördagens ledare var det bara Charrua Forlan som orkade hela vägen.
Hans-Owe Sundbergs hederhäst var hårt ansatt i såväl första- som sista sväng, men när sista rakan tog vid plockades krigarinstinkten fram varpå såväl uppvaktande Volstead som vasst spurtande Heavy Sound avfärdades.
- Han är inte lätt att ta sig förbi. En åttaåring som i princip bara blir bättre och bättre, konstaterade Sundberg som var extra glad att få sin första inteckning i anrika E.J.:s Guldsko.
För den i travets historia icke så bevandrade så var E.J. (Ernst Gösta) Nordin far till den inom svensk travsport legendariska brödratrion Gunnar, Gösta och Sören Nordin – vilka Sundberg arbetade för under början av sin långa karriär.
- För mig är det här ett lopp som är extra roligt att vinna. Sören, Gunnar och Gösta var alltid väldigt tillmötesgående, de hade alltid tid att hjälpa till när man hade några frågor. Härliga människor, var och en på sitt sätt, mindes Hans-Owe Sundberg.

Påminner om pappa
Örjan Kihlström tog en kuskdubbel då han först reglerade fältet utvändigt ledaren med Susanne Richter-tränade Ural, som dundrade undan i imponerande stil.
- Så himla roligt med den här hästen. Det har alltid varit problem, infektioner och dåliga testiklar som gjort att han inte travar. Men det är verkligen en rejäl häst, sade en lycklig segertränare.
Urals pappa Jaded blev på sin tid historiens snabbaste svenskfödda travare på svensk mark just efter en resa utanpå ledaren och Kihlström drog sig inte för en jämförelse.
- Han påminner lite om pappan, han tyckte också om att tuffa på i sitt eget tempo och brydde sig inte om att ha så mycket ryggar. De är lite lika, förklarade Kihlström som följde upp med att sätt dit norske kallblodet Hövding Jaros efter en betydligt vilsammare resa i tredje par invändigt.
Thomas Lönn-tränade Hungarian Hotwax avgjorde via en övertygande långspurt för Kaj Widell, inte olikt den resa som Jorma Kontio serverade Timo Numos Volocity de Vie i V75-epilogen.
Det resulterade i en relativt lättfunnen V75-rad där sju rätt betalade 3 436 kronor och femrättspotten vandrar vidare årets kvarvarande speciellt utsedda jackpotomgångar.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »