”Villiam bara leker med dom – finns två växlar kvar”

| 2018-10-18 09:06

I fredags vann Villiam Europaderbyt i oerhört imponerande stil.
Dagen efter lekte Readly Express hem Svenskt Mästerskap.
Totalt sprang hästarna in 2,5 miljoner kronor och tränaren Timo Nurmos hade en superhelg.
- Villiam har minst två växlar kvar i sig och bara leker med dom. Readly Express vann okörd och nu börjar förberedelserna inför Prix d’Amerique, säger Nurmos.

Villiam i sin hage tillsammans med skötare Fredrica Sandberg och tränaren Timo Nurmos. Foto: Maria Holmén, TR Bild Foto av Maria Holmén, TR Bild

Villiam i sin hage tillsammans med skötare Fredrica Sandberg och tränaren Timo Nurmos. Foto: Maria Holmén, TR Bild Foto av Maria Holmén, TR Bild

Solvalla-tränaren är förstås oerhört nöjd med sina stjärnor efter den gångna helgens storloppstriumfer. Först med Villiam som dundrade runt Vincennes illa bana i fredags och vann Europaderbyt. Segertiden 1.11,3/2100a och förstapriset nästan två miljoner kronor.
Knappt ett dygn senare försvarade Readly Express sin SM-titel när han lekande lätt vann för Björn Goop. Segertiden där 1.11,/2640a och förstapriset 500 000 kronor.
- Det var en mycket bra helg. Hästarna var otroligt fina. Men det visste jag innan för de hade tränat jättebra, säger Timo Nurmos.

”Blev hovöm – hade puls i hovarna”
Om vi börjar med Villiam så hade han spår åtta bakom startbilen i Paris. Det är normalt ett iskallt läge men ännu sämre på den lilla banan på Vincennes. Han hamnade sist utvändigt men blåste ändå runt konkurrenterna i vida spår under slutvarvet. Över upploppet blev Villiam utmanad av Mellby Free men sträckte på sig i ärlig stil.
- Den franske journalisten Forni berättade att han jobbat i 30 år på Vincennes men aldrig sett en häst göra en sådan insats på den lilla banan. Villiam var helt otroligt bra. Jag visste att han skulle få ett tufft lopp från spår åtta eftersom det är en rund bana och ingen dosering. Han var jättetrög under vägen. Men när Jorma begärde lite så bara ökade han för varje gång. Han bara leker med de andra och har minst två växlar kvar i sig, säger Nurmos.
- Det var ingen som trodde mig men jag berättade innan att hästen hade puls i hovarna efter loppet på Solvalla näst senast. Jag kände att han hade en jäkla puls i hovarna. Hästen blev hovöm när hovslagaren bytte skor på honom under fredagen från mjuka träningsskor till vanliga skor. Han skulle värmas i dessa innan det blev barfota till loppet. Men hovslagaren slog sömmarna för nära blodet så att Villiam blev öm i båda framhovarna.

”Var inte trött i mål – blåste ingenting efter loppet”

Vad kan du berätta mer om loppet?
- Han gick först i andraspår och fick sedan runda alla ute i tredje- och fjärdespår hela loppet. Trots det var han inte trött i mål och blåste ingenting efteråt. Näsan rörde sig ingenting. Det var samma efter att han slagit världsrekord i Kriteriet.
- Ni journalister skrev att årets treåringskull var den bästa genom tiderna i Sverige. Självklart är det jättebra hästar men Villiam är av en helt annan klass. Jag vet, för vi vann Kriteriet i år med Inti Boko.
- Villiam vann Kriteriet i fjol på nya världsrekordet 1.12,0 och jag tror att det kommer att ta lång tid innan någon häst slår den tiden. Det är en otrolig tid för en treåring att springa så snabbt i början av oktober över 2600 meter. Men så bra som Villiam var den dagen tror jag att han hade kunnat springa 1.11,5, säger Nurmos.

”Kan bli start i Paris igen – dagen innan julafton”

Hur ser planerna ut nu för Villiam framöver?
- Jag ska prata med Menhammar och jag tror att vi börjar att frysa in sperma till betäckningssäsongen nästa år. Jag har redan nu i veckan fått många förfrågningar om hur det blir med honom i aveln nästa år.
- Han kom hem till gården i söndags och ser ut att må bra. Det kan vara aktuellt med en start till i år och det är i så fall i Criterium Continental i Paris den 23:e december. Det körs på Vincennes stora bana och det är en stor fördel för hästen. Det är längre uppförsbackar och klart bättre än den lilla banan. Vinnaren i det loppet är direktkvalificerad till Prix d’Amerique men det står vi över nästa år i fall han vinner. Det kommer för tidigt och det får vi sikta på till året därpå, säger Timo Nurmos.

”Readly Express helt okörd – mot Prix d’Amerique”
Apropå Prix d’Amerique så var årets vinnare Readly Express tillbaka i vinnarcirkeln när han vann Svenskt Mästerskap i lördags på Åby i mycket imponerande stil.
- Björn Goop sa att hästen var helt okörd och kändes jäkligt fin. Björn sa också att hade han haft framspår så hade Readly tagit spets på en gång. Hästen har varit fin hela tiden men fick ett omöjligt lopp i Östersund gången innan och var otroligt bra då.
Hur ser närmaste planerna ut för Readly Express?
- Nu börjar förberedelserna inför Prix d’Amerique. Vi får se vilken typ av vinter det blir och helst vill jag ha honom kvar här hemma och träna så länge som det går. Men om det blir en hård vinter tidigt så får vi tänka om och skicka ner hästen tidigare. I fjol åkte vi en vecka innan det första loppet han startade i där, annars var det meningen att gå direkt till Prix Tenor de Baune.
- Det kommer att bli ett eller max två lopp i Paris innan Prix d’Amerique. Antingen i ett av B-loppen som körs på Nyårsafton eller Prix de Belgique i mitten av januari, säger Nurmos.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »