Inför V75: Världsrekordhästen tillbaka efter skada – ”bra chans”

| 2018-11-13 09:19

I fjol slog Ferrari B.R. världsrekord över medeldistans.
Nu är den norske stjärntravaren tillbaka efter ett skadeuppehåll och efter seger i comebacken blir han favorit i V75.
- Hästen har ingen toppform ännu men har bra chans ändå, säger tränaren Per Oleg Midtfjeld.

Foto; Malin Andersson

Foto; Malin Andersson

Bjerke travbana i Oslo är värd för lördagens V75-omgång. Där startar två av Norges stjärnhästar, Ferrari B.R. i V75-1 och Lionel, som var knappt slagen tvåa i VM, i V75-3.
När det gäller Ferrari B.R. så är det hästen som slog världsrekord i fjol över medeldistans, 1.09,9. Han vann med halva upploppet och slog igenom på allvar. Hästen tog elva segrar på 13 starter men i år har det blivit sparsamt tävlande, och ”bara” tre segrar på fyra starter. Ferrari B.R. var en av förhandsfavoriterna tillsammans med Cyber Lane i Copenhagen Cup i våras. Men en startgalopp spolierade chanserna och stjärnan tvingades till ett långt uppehåll.
- Ferrari B.R. (V75-1) fick en liten skada i en framkota som tog tid att läka ut. Hästen fick gott om tid på sig att bli bra och sedan har vi tränat upp honom igen. Det var något som inte stod rätt till i Köpenhamn och han kände troligen av framkotan eftersom han galopperade, säger Per Oleg Midtfjeld som befinner sig på Kanarieöarna på semester när intervjuen görs på måndagen.
- Det är varmt och skönt här, 22, 23 grader och sol. Jag kommer hem på torsdag kväll, säger han.

”Rytmisk och fin i comebacken med krafter kvar”
Efter drygt fem månader gjorde Ferrari B.R. comeback i Bergen den 27 oktober. Det slutade med en lätt seger efter att han forcerats till ledningen efter femhundra meter.
- Han fick öppna väldigt tufft, 1.10 första femhundra men sedan var det lugnt. Han vann med det norska huvudlaget oryckt och propparna kvar i öronen. Hästen kändes rytmisk och fin och jag var väldigt nöjd med honom, säger Midtfjeld.
- Han går säkert framåt med det loppet i kroppen och har känts fin i träningen efteråt. Allt ser bra ut med kotan också så han tog loppet på rätt sätt. Men han behöver två, tre lopp till i sig för att komma i toppform.

”Har en grym kapacitet och inställning”
Per Oleg Midtfjeld har tidigare tränat en av Norges bästa hästar genom tiderna, Steinlager, som vann Elitloppet och tjänade över 30 miljoner kronor. Trots att Ferrari B.R. har vunnit 18 lopp på 22 starter och tjänat 1,6 miljoner kronor har han en bra bit till Steinlagers nivå.
- Steinlager var en fruktansvärd häst och 2005 hade han ett jäkla år. Han vann alla stora lopp han startade i, Oslo Grand Prix, Elitloppet, Copenhagen Cup och Forus Open.
- Ferrari B.R. har en grym kapacitet och en väldigt bra inställning. Det är en riktig vinnarhäst och när han slog världsrekordet var han fantastisk. Då bara åkte han ifrån de andra och vann med 60, 70 meter. Men han måste gå ett par lopp till mot de bästa och bli härdad så får vi se om han kan ta steget in i eliten, säger Midtfjeld som är tränare på Momarken och driver ett mindre stall med 14 hästar i träning.

”Läget perfekt och snabb från start”
I V75-inledningen på lördag blir Ferrari B.R. favorit från spår tre bakom startbilen. Det är ett försök i Silverdivisionen och tränare Midtfjeld är optimist och tror på seger.
- Läget är perfekt och normalt sett är han snabb från start. Men han är inte beroende av något speciellt lopp och går lika bra bakifrån som i ledningen. Trots att hästen inte har någon toppform tror jag på bra chans. Han kommer att tävla optimalt med barfota runt om, norskt huvudlag och jänkarvagn. Senast gick han med skor bak, säger Per Oleg Midtfjeld.

Du har även med Kamperhaugs Dina i Axel Jensens Minneslopp för ston (V75-5). Chanserna där?
- Kamperhaugs Dina (V75-5) har vunnit fyra lopp på tio starter i år och är inte alls någon tokig häst. Men hon var lite under pari senast på Momarken då det blev galopp. Nu möter hon också bra hästar och har själv ett dåligt läge med spår sju bakom bilen. Hon är väldigt beroende av att få ett bra lopp för då har hon en bra speed till slut. Det måste klaffa men normalt blir det svårt därifrån och jag är nöjd med en premie.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »