Inför V86: Från ponnytävlande till Solvallasegrar

| 2018-12-11 09:17

Under ponnytiden höll hon nästan jämna steg med sin bror.
Nu är lillebror stjärnkusken medan Ruth J Andersson slutat köra och bara tränar hästar.
På onsdag kan det bli en större seger igen för syskonen Andersson i V86 på Solvalla med Je t'Aime Explosiv som vann ett försök i V75 i den senaste starten.

Ruth J Andersson med sin favoritponny Säby's Allan Cross efter en seger 2007. Infälld Ruth i dag. Foto: Urban Kihlman, Kihlmans foto Foto av Urban Kihlman, Kihlmans foto

Ruth J Andersson med sin favoritponny Säby's Allan Cross efter en seger 2007. Infälld Ruth i dag. Foto: Urban Kihlman, Kihlmans foto Foto av Urban Kihlman, Kihlmans foto

Pappa Jan sysslade med hästar på amatörbasis i Åmål när syskonen växte upp.
28-åriga Ruth J Andersson hade egna ponnys och vann en del lopp i tonåren.
Hon är proffs sedan några år och brodern Oskar J Andersson laddar för att bli egen tränare i vår efter några mycket framgångsrika år som anställd hos Jörgen Westholm.
Oskar J toppar alla lärlingsligor och har i år kört in 8,5 miljoner kronor och tagit 76 segrar som kusk.
- Själv har jag kört 13 lopp men nu är det jättelänge sedan och jag har valt att inte köra mer, det är inte min grej helt enkelt, säger Ruth J Andersson.
Då blev det desto fler lopp med ponnys för henne. Gotlandsrusset Säby's Allan Cross var favoriten trots att han inte vann så många lopp.
- Jag har ingen koll alls på statistiken men kanske vann jag 15-20 lopp. Oskar var inte långt före mig då. Säby's Allan Cross var min lilla favorit i alla fall. Jag hade alltid önskat mig en grå ponny. Och trots att han var den muppigaste och bråkigaste ponny jag har varit med om så klarade vi att köra in honom och han blev snäll till slut, säger Rommetränaren.
Efter segrar i försök till Diamantstoet och ett i stodivisionen under året kom Ruths största seger som tränare i den senaste starten. Oskar satt bakom nyförvärvet Je t'Aime Explosiv i ett klass II-försök ingående i Grand Slam 75 i Karlstad och visste vad han gjorde när han drog i högertömmen tidigt i loppet.
Efter 500 meter satt Je t'Aime Explosiv utvändigt ledaren. Oskar hade sedan inga problem med att sticka undan med vad som behövdes.
- Han har ju visat sig stark men upplägget är inte riktigt spikat den här gången. Men med sådana hästar gäller det att passa sig lite också och inte köra offensivt varje gång, det är få hästar som tål det i längden, säger hon.
Je t'Aime Explosiv startar i V86-6 på Solvalla. Ett lopp med spårtrappa och 15 hästar bakom bilen. En positiv sak med att stå i det bakre ledet är att valacken varit rädd för bilen. Negativt är att det brukar vara fullt framför när man ska fram menar Ruth.

”Inte riktigt lika vass”
Syskonen Andersson är klara för V75-finalen på Solvalla annandag jul på Solvalla med den femårige valacken.
- Han har inte riktigt samma form som senast, nu när det blivit lite längre mellan loppen. Han känns jättefin, så det är inget så, men han är nog inte riktigt lika vass. Då kommer formen att vara ytterligare spetsad för finalen i stället med det här loppet på vägen.
- Jag har pratat med Oskar och han säger att vi nog får ta det lite på dagsform och känsla den här gången och set hur det löser sig från start. Hur det än är så kommer vi att köra för seger. Han är ju bra hästen. Oskar kommer kanske inte att braka fram till dödens i den här starten, utan det blir att visa styrkan och försöka ta dem i spåren i stället i det här stora fältet, säger Ruth J Andersson.

”Kan göra en del själv”
Vännen Philip di Luca Wahlström äger hästen och överlät träningen av den i höstas när han åkte till Australien för att jobba. Tre starter sedan dess har slutat med två segrar och en sjundeplats.
- Hästen var i väldigt fint skick när den kom. Det är en väldigt trevlig och rejäl häst. Inte storleksmässigt en gigant kanske men han är stark och kan verkligen göra en del själv. Philip håller kontakten och är engagerad i allt det hästen gör, säger Ruth.

Pluggar till lärare
Föräldrarna har köpt en gård utanför Sala där Ruth håller till. Pappan är allt i allon som bygger hagar och körvägar och tränar hästar. Mamman utfodrar enligt Ruth både människor och djur på gården dit det är meningen Oskar också ska flytta med sin sambo Paula Pettersson.
Ponnykusken som blev professionell travtränare pluggar till lärare och blir klar till sommaren.
- Jag vet inte än hur det utvecklar sig. Vi får se vad som händer sedan, jag har ingen spikad plan så för hur mitt kommer att se ut, om jag förblir proffs eller fortsätter som amatör. Hästarna kommer alltid att vara med i alla fall. Oskar har i alla fall börjat smyga igång och för varje dag som går blir det lite mer samarbete oss emellan, säger Ruth.
Travsyskonen med J i namnen i datasystemen. J för Jannica i Ruths fall och J för Jan för Oskars.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »