| 2019-01-04 09:48

Under året som gått, fick Travkompaniets stall den 50;e starten i en årgångsfinal!
Nedan kan ni läsa mer om stallets historia i årgångsloppen och följa med på en fantastisk resa.

Who's Who var vår 50;e årgångshäst i Breeders Crownfinalen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

I år blir Travkompaniet myndigt, stallet fyller 18 år. Målet och siktet var redan från början, och har hela tiden varit att vara med i de största årgångsloppen. Det är förstås lättare sagt än gjort men, när vi tittar på den följande statistiken, kan vi nöjt konstatera att vi har lyckats bra, riktigt bra.

Två år till första

När Travkompaniet startades i april 2001 var det endast en häst som var i startbar ålder, Coktail Iron som dessvärre aldrig kom till start.
Men, vi hade då en trio 2-åringar där två av dem kom att bli bra tävlingshästar, Gendarme och inte minst Calvin Capar som kom att utvecklas till en riktigt stjärnhäst.

Det var dock den förstnämnde, Gendarme som blev vår första årgångsfinalist. I maj 2003, nästa exakt 2 år efter att Travkompaniet startades, var han med i Kungapokalsfinalen där han dessvärre blev utan placering.

Senare samma år kom första segern. Underbare Calvin Capar ledde Sprintermästaren från start till mål och skrev för alltid in sig i travhistorien.

Under hösten fick vi finalister i de största loppen för 3-åringar, Shergar Boko i Kriteriet och Half Volley i TravOaks. Båda fick med sig hedersamma fjärdeplatser.

Gendarme blev vår första årgångsfinalist. Foto; A.Lindblom

Så kom J-kullen

2005 gjorde J-kullen debut på tävlingsbanan och bidrog starkt till att vi det här året hade hela 10 platser i årgångsfinaler!
I E3-finalen över 2 140 meter, hade vi hela fyra hästar med! Kvartetten Jaded, Jampacked, Jocose och Jazzman gjorde att vi hade lika många bussar fyllda med andelsägare till finalen på Rommetravet.
Tyvärr fick våra hästar inte så mycket med i finalen. Jaded klarade en tredjeplats efter att ha blivit alldeles för het i ledningen.

I den korta E3-finalen fick vi med bästa kompisarna Jocose och Jaded som var femma och sexa. Jazzman hade också kvalificerat sig till finalen men, tvingades stå över på grund av en skada.

Jaded fick revansch i Kriteriet då han äntligen var reglerbar tillräckligt för att ha krafterna kvar hela vägen in i mål och då blev det seger! Det blev nästan full pott för stallet i finalen då Jocose blev trea.

Det här årets tionde årgångsfinalist var stoet Information Center som kom med till Stosprinterfinalen men blev utan placering.

Jocose, en riktig hederskille. Foto; A.Lindblom

Hederskillen Jocose

2006 var våra fantastiska Jaded och Jocose fyra år och fortsatte att skörda framgångar i årgångsloppen. Hederskillen nummer ett, Jocose klarade av den tuffa bedriften att ta sig till finalerna i de största loppen, Kungapokalen, Sprintermästaren, Derbyt och Europaderbyt!
Resultatraden var också imponerande, 3-2-2-1. Men, två veckor efter Europaderbyt, diskades han för otillåten medicinering. Det var förstås ett riktigt hårt slag för oss alla runt den här underbara hästen som sannerligen var värd en seger.

Jaded löpte inte riktigt upp till sitt kunnande som fyraåring men, tog sig till final i Sprintermästaren, då han galopperade bort sina chanser i första kurvan, och Breeders Crownfinal där han blev oplacerad.

Den svarta och undersköna, Lie Detector. Foto; A.Lindblom

Den undersköna Lie Detector

2007 gjorde Lie Detector debut på tävlingsbanan och, som hon gjorde det! Hon vann långa E3-finalen och var tvåa i både TravOaks och Breeders Crownfinalerna.

Även om hon var bra som treåring, så utvecklades hon ytterligare som fyraåring. Redan i finalen av Drottning Silvias pokal satte hon kullsystrarna på plats och vann. Det gjorde hon sedan även i Stochampionatet och fick sedan ladda om mot Derbyt. Hon tog sig till finalen där hon var ensamt sto mot grabbarna och gjorde det fantastiskt bra som trea.

Hon tog sig sedan till finalen i Breeders Crown men ströks ur loppet på grund av en infektion.

Den store konungen

2008 var också året då den store konungen gjorde debut, Maharajah! Han fick sitt genombrott med seger i E3-finalen då han var i det närmaste osannolikt bra. Då fick vi för första gången se coole Örjan Kihlström gråta i vinnarcirkeln.

Maharajah blev stor favorit i Kriteriet som han vann, på nytt världsrekord! Det här årets Kriteriefinal blev otroligt stor för oss då vi hade två hästar till, Merriment och Milliondollarbaby. Den förstnämde tröttnade efter ett tungt lopp och den sistnämde, ja han kom aldrig med i loppet då han vägrade vända upp mot startbilen när starten gick.

Maharajah skulle ha avslutat året i Breeders Crownfinalen men, han tvingades stå över på grund av en infektion.

Tyvärr blev det samma sak när han skulle börja sin fyraåringssäsong. Han tog sig till finalen till Kungapokalen men, tvingades stå över på grund av infektion.

Han tog dock rejäl revansch senare då han vann både Derbyt, på nytt världsrekord och Europaderbyt i Tammerfors i Finland.

Maharajah var kullens kung. Foto; A.Lindblom

Oo, vilka hästar!

Vår O-kull blev en av våra bästa med två riktiga toppar, One Too Many och Orecchietti.

One Too Many var tvåa i Kriteriet och vann Breeders Crownfinalen som treåring.

Orecchietti kom igång lite senare men tog sig till finalen i Breeders Crown där han blev sexa.
Som fyraåring såg han till att vi fick vår andra silverstatyett som är det vackra hederspriset i Sprintermästaren.

Den svarte blixten

Den svarte Panne De Moteur var lite sen men, som fyraåring blommande han ut ordentligt. Han tog sig till final i Kungapokalen där han blev tvåa, en kort nos från segern.
Att den här hästen var allround, visade han först i Sprintermästaren och senare i Derbyt då det blev andraplatser i båda finalerna.

"Panne" fick sin välförtjänta seger i ett årgångslopp som femåring då han vann Jubileumspokalen. Men, det loppet är det inget uttagningslopp till så det räknar vi inte med i vår statistik.

Den bedårande, Adorable Lady. Foto; A.Lindblom

Rock and roll

2013 fick vi vår fjärde E3-seger. Läckre Rolling Stones inledde karriären med åtta raka segrar och rockade med konkurrenterna i E3-finalen.
Tyvärr galopperade han senare bort sina chanser i finalen till korta E3.

Kullbrodern Ruhuna Tea tog sig det här året till Kriteriefinalen men fick inte med sig någon placering.

Vem är egentligen vem?

Det blev ett hopp på fem år innan vi 2018 åter fick det stora nöjet att få med hästar i de stora årgångsfinalerna.

Pappas pojke Who´s Who utvecklades till en av kullens bästa. Så otroligt lik sin pappa Maharajah på banan, tog han sig till sin första årgångsfinal i Kungapokalen där han var tapper som fyra.
Hans nästa final var Derbyt då han gjorde som pappa och, morfar From Above vann årets största lopp för fyraåringar. Dessutom gjorde han precis som pappa, vann på nytt världsrekord.

Under hösten fick vi se vårt fjärde sto i en årgångsfinal. Bedårande Adorable Lady var med i TravOaks där hon spurtade sylvasst till en tredjeplats.

Who's Who tog sig till finalen i Europaderbyt på Vincennes. Han fick ett tungt lopp men, krigade ändå till sig en fjärdeplats.

Så är vi framme vid vår 50;e årgångsfinalsplats. Who's Who avslutade året i finalen i Breeders Crown men var då tyvärr nedsatt av en infektion och blev för första gången i ett felfritt lopp, oplacerad.

Det har verkligen varit en helt fantastisk resa med en samling helt underbara hästar.
Att vi fått vinna Derbyt två gånger med far och son, ja det är nästan osannolikt!

Nu laddar vi om med siktet mot nya årgångslopp och varför inte 100 finalplatser?