Inför V86: Nybygge och nya mål

| 2019-01-15 14:07

Två dagar före julafton brann stallet hemma på gården ner.
Dagen efter julafton brände han med sin första V75-favorit.
Nu har Robert Dunder laddat för 2019.
- Jag tror att vi kan starta året med en seger, säger succétränare som vann var fjärde lopp han ställde upp i under fjolåret.

Robert Dunder hoppas få inleda 2019 med en V86-seger. Foto av Mikael Wikner, TR Bild

Robert Dunder hoppas få inleda 2019 med en V86-seger. Foto av Mikael Wikner, TR Bild

V75-tävlingarna hemma på Umåker på juldagen skulle bli finalen på karriärens hittills bästa år som tränare.
Robert Dunder hade anmält tre hästar inom riksspelet vilka alla var hårt betrodda.
Pleasure for Cash slutade till och med som omgångens största favorit.
Men tre dagar innan slog dramatiken till hemma på gården i Sävar då den kombinerade garage- och stallbyggnaden fattade eld.
- Jag såg att det kom rök från garagetaket och gick dit. Då upptäckte jag att det brann i taket, det var väldigt obehagligt, berättar Dunder vars instinkt var att försöka släcka själv.
- Jag sprang och hämtade vatten och brandsläckare, men det var lönlöst. En timme senare hade hela stallet brunnit ner.
De sju hästarna befann sig vid tillfället ute i sina hagar och var aldrig i någon akut fara, istället fick man koncentrera sig på att få ut kaniner och höns.
Inga liv gick till spillo, men de materiella skadorna blev förstås stora.
Drygt två veckor senare är spåren efter branden nästan borta.
- Det finns ingenting kvar, allt är bortstädat. Försäkringsbolaget ska komma med något beslut i veckan och det ser ut att lösa sig på vettigt sätt, säger Robert Dunder som därmed bedriver hela sin träningsverksamhet inne på Umåker.
- Planen är att bygga ett nytt stall och ha det klart till sommaren. Men de flesta hästarna stod på Umåker redan innan så för mitt arbete har det inte betytt någon större förändring. Det är mest att man inte har något stall att gå till på morgon och kvällar.

Äldsta hästen är fem år
De tre V75-hästarna på juldagen slutade tvåa- trea respektive fyra.
Ett gott resultat kan tyckas, men ändå en missräkning.
- Efteråt kändes det som en halvdålig dag på jobbet. Our Soleado gjorde ett topplopp som tvåa, men Pleasure for Cash var inte som bäst. Han blev alldeles för hetsig och pullade bort sina krafter. Hade hästen uppträtt normalt så hade han vunnit, så det var en klar besvikelse. På det hela taget blev det väl ingen vidare avslutning på året.
Men i det stora hela var stall Dunders 2018 en succé.
24 i segerprocent är det ytterst få tränare som når upp till och 2,2 miljoner är mesta hittills under 33-åringens fyra år som proffstränare.
- Året var väldigt bra, det bästa vi har haft. Vi vann mycket lopp och körde in bra med pengar per start. Mycket tack vare att hästarna fick vara friska, året innan hade vi många småförkylningar.
Vad är målet för 2019?
- Att köra in ännu mer pengar och vinna ännu fler lopp. Vi har fina hästar och bra ägare bakom oss, nu måste vi göra vårt jobb.
Och spräcka nollan på V75?
- Ja, självklart. De äldsta hästarna vi har i stallet är fem år, som Our Soleado. Det innebär att vi inte får så många chanser att vara med i V75. Det gjorde att det kändes tungt att bränna på juldagen. Men vi kommer igen och hoppas att det vänder till stolpe in på V75 också.

Inte lika offensiv
På onsdagen är det inte V75 utan V86 som står på tapeten.
Our Soleado drog spår 12 i V86-5, men lär ändå tillhöra de mest betrodda efter sina mersmakande prestationer på sistone.
- Jag har varit väldigt nöjd med hästen i de två senaste starterna, men inte lika nöjd med resultaten. Han har stått på Umåker hela tiden så branden innebar inget miljöombyte för hans del. Han imponerar aldrig i träningen, men det finns inget hemma som säger att han skulle ha tappat något i form. Dessutom planerar jag att lätta honom i balansen den här gången.
Kan du precisera lättningen i balansen?
- Vi byter från en smal järnsko fram till päronskor av aluminium. Jag ska sko om honom ikväll (måndag) och testa i en lätt intervall imorgon. Funkar det som jag tror får han gå så, det blir första gången han tävlar med så lätt balans.
Inga ändringar i övrigt?
- Nej. Det finns flera växlar att ta av då han fortfarande går med öppet huvudlag, vanlig vagn och fast bomull, men det väntar vi med.
Du körde väldigt offensivt senast, blir det samma upplägg nu?
- Nej. Jag var väldigt inne på att vi kunde göra upp om segern senast och hade bestämt mig för det upplägget. I och för sig är jag inte främmande för att han kan vinna nu också, men den här gången vill jag ge honom ett lopp i ryggar. Det innebär förstås att vi blir beroende av hur loppet utvecklas. Skulle de andra köra hårt så är han bra nog att vinna, men vi behöver lite hjälp på vägen, säger Robert Dunder som tror sig ha en ännu bättre vinstchans i stallets första starthäst för 2019, debutanten Lupin Håleryd i lopp 1 på Bergsåker innan V86-spelet.
- Ja, jag tror att vi kan starta året med en seger. Det är en väldigt fin häst kom hit för en månad sedan och har jobbat starkt. Det verkar finnas mycket kapacitet i henne. Är hon som hon ska vara och klarar av resan utan att bli för nervös så tror jag att hon vinner.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »