Inför V86: Träffprocenten i fokus

| 2019-02-12 12:10

Han är känd som amatörtränare med extremt hög segerprocent.
Sedan årsskiftet bedriver Magnus Träff sin verksamhet professionellt.
- Det har alltid varit en dröm att få träna häst som jobb. Nu ska jag bara hitta en gård att hålla till på, säger 48-åringen från Järvsö som startar Sugar Daddy inom onsdagens V86-spel.

Magnus Träff kan numera titulera sig proffstränare. Foto av Maria Holmén/TR Bild

Magnus Träff kan numera titulera sig proffstränare. Foto av Maria Holmén/TR Bild

Ett litet stall fyllt med segerstaplare.
Det har varit Magnus Träffs signum.
Sedan 2015 har han gjort 263 starter och vunnit 69 av dessa, vilket ger en segerprocent på 26,2.
Tittar man på Sveriges 30 segerrikaste travstall under 2018 är det bara ett som slår den siffran, nämligen Timo Nurmos.
Och det är mot dessa som Magnus Träff hädanefter får jämföra sig då han vid årsskiftet gick från amatör till proffstränare.
- Det har varit en dröm länge att ta det här steget. Och med tanke på att det gått så bra de senaste åren kändes det som nu eller aldrig, berättar Magnus Träff som emellertid fortfarande har kvar sitt ordinarie jobb.
- Ja, min huvudsyssla har varit att driva ett behandlingshem. Det gör jag fortfarande, men siktar på att kunna avyttra det under året.
Vad är det för typ av behandlingshem?
- För barn och ungdomar som hamnat lite på glid. Det är en verksamhet som jag äger själv.
Vad händer med ungdomarna då?
- Tanken är inte att lägga ner utan att sälja det, förhoppningsvis som ett personalkooperativ.

Inga ledbehandlingar
Även när det kommer till fyrbenta har Magnus Träff specialiserat sig på att ta hand om individer som haft det kämpigt under unga år. Samtliga åtta hästar på träningslistan har gemensamt att de kommit till stallet mer eller mindre skadade. Dessutom är alla valacker. De flesta är uppfödda på Menhammar Stuteri och har ägts av Travkompaniet.
- Många har varit hingstar när de kommit, men eftersom de inte lyckats under unghäståren på grund av sina skador så har deras potential som avelshingstar varit borta. Jag har lärt mig att de läker ut bättre som valacker, därför har vi valt att göra så. Jag skulle absolut inte ha något emot att träna hingstar eller ston.
Vad är hemligheten med att få tillbaka ”trashankar” på tävlingsbanan?
- Jag tror att den främsta orsaken är att vi ger varje häst väldigt mycket tid. Vi är många i stallet, fyra stycken med pappa, brorsan och sambon. Det gör att vi kan köra hästarna mycket och köra väldigt långa turer.
Veterinären måste vara viktig också?
- Jag använder mig inte så ofta av veterinär, men desto mer av naprapat, equiterapeut och kiropraktor. Det är något jag har från min egen idrottskarriär. Många gånger när man hittar att en häst är halt på kotan så sprutar man kotan. Men jag ledbehandlade mig inte en enda gång under min aktiva karriär, varför ska jag då ledbehandla mina hästar? Många gånger gäller det att hitta den bakomliggande orsaken till en hälta, exempelvis hästen Utopi som också startar på onsdag. Han hade en mystisk hälta i vänster framknä. Till slut hittade vi att felet istället satt i höger framknä och när vi fick ordning på det blev han mycket bättre. Han har aldrig känts så fin i träningen som han gör nu.
Hur kommer det sig att du lyckats så bra med hästar från just Menhammar?
- Vi har fått väldigt fint förtroende av Travkompaniet, förfrågan om att överta hästar som varit skadade. Det är en jättehärlig chans som vi är otroligt tacksamma för. Dealen är att vi tar över kostnaderna och träningen, mot att de behåller 20 procent av insprungna pengar. Det är väldigt tryggt att få en häst därifrån. Dels vet man att det finns en tanke bakom stamtalvan, att de är uppfödda på bästa sätt, väl hanterade och dessutom utvalda av en stortränare, i detta fall ofta Stefan Hultman.
- Då vet man att grundkapaciteten finns där, lyckas vi bara få bukt med problemen så kommer de att bli bra och springa in fina pengar.

Små stall och få hästar per anställd
En detalj återstår emellertid innan Magnus Träff kan dra igång sin proffskarriär på allvar.
En ny träningsanläggning.
- Det är huvudfokus just nu. Där vi håller till nu är det bara åtta boxar. Skulle någon höra av sig och vilja sätta häst i träning så kan jag lösa ett antal boxar i grannfastigheter, men tanken är att hitta en ny gård så fort som möjligt. Och helst ska den ligga i närområdet så att inte barnen ska behöva byta skola.
Det låter inte så lätt, hur många lämpliga objekt har du att välja på?
- Det finns väldigt mycket fina gårdar häromkring som man med kärlek och kreativitet skulle kunna göra om till fantastiska travanläggningar. Att man inte haft travverksamhet förut gör ingenting, jag vill bygga upp allt från grunden ändå så att jag kan få den småskalighet vi har nu.
Hur menar du med småskalighet?
- Att stallen är små. Det är ur en sundhetsfaktor för att få bort sjukdomar, men framförallt att det blir en lugn och avstressad miljö. Jag har tänkt max sex boxar i varje stall, det ger en annan harmoni.
Hur stor verksamhet planerar du?
- Målsättningen på sikt är 25-30 hästar. Större än så kan vi inte ha om vi ska behålla samma koncept som nu.
Om du ska lägga så mycket tid på varje häst måste du väl anställa många skötare?
- Ja, jag vill inte ha mer än sex hästar per anställd. Annars skulle vi inte hinna köra lika mycket som vi gör nu.
Då måste du ta ut en hög träningsavgift för att det ska gå ihop?
- Förmodligen blir den hög jämfört med andra tränare i närheten. Där kommer det kanske in prestige, jag är inte beredd att ändra koncept bara för att bli proffs, då tror jag att vi tappar alltihop.
Har du fått många förfrågningar om att ta in hästar sedan du blev proffs?
- Nej. Den var en som hörde av sig precis efter årsskiftet, men då hade jag inte möjlighet att ta hästen. Men när vi väl hittat en ny gård hoppas jag att det ska finnas intresse för våra tjänster.

”Pausen har gjort honom gott”
Enligt travfakta.se har du allra högst segerprocent (36) med hästar som inte startat på över 30 dagar, precis som 9 Sugar Daddy (V86-3).
Är han redo att vinna direkt?
- Jag hoppas det. Hästen var allmänt skral i senaste starten och fick en uppfräschning efteråt. Våra hästar brukar vara på tårna efter vila och det gäller även honom. Han har fått ett lugnare banjobb inför det här, annars har vi tränat hemma och de senaste veckorna har han släppt till rejält. Så laddad som han är nu har han inte varit på väldigt länge, den här pausen har gjort honom gott.
Hur ser du på uppgiften?
- Först och främst hoppas jag att banan inte blir för hård eftersom han missgynnas av att tävla med brodd fram. Slipper han det tycker jag att han ska duga långt. Mycket avgörs i var han hamnar från start, sitter han får långt bak blir det svårt, slinker han igenom från bakspåret så borde han kunna slåss om segern. Tidigare var han bäst i ledningen, men numera tycker jag att han är lika effektiv i ryggar. Vi kör med jänkarvagn och stängt huvudlag som vanligt.
Vad har Magnus Träff för mål för sitt första år som proffstränare?
- Att hitta en ny gård och bygga upp en verksamhet där hästar, personal och kunder trivs. Få harmoni och ett avstamp för kommande år.
Och fortsätta vinna mer än var fjärde lopp...?
- Ja, det kämpar vi för. I sig är väl inte segerprocenten viktig, men jag ser den som ett kvitto på att vi vet när vi har hästarna i ordning för att starta.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »