Paus för stallets hästar

| 2019-02-20 11:06

Året började bra för stallet med seger för debuterande Activist. Men, sedan har det varit tunt med starter och anledningen till det berättar Pasi Aikio mer om nedan.

Lugn träning är det som gäller för stallets hästar just nu. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Lugn träning är det som gäller för stallets hästar just nu. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Just nu kommer det många oroande rapporter om smittspridning mellan sjuka hästar både i Sverige och Europa.
Det handlar om utbrott av den fruktade infektionssjukdomen kvarka samt viruset EHV-1, eller abortvirus som det också kallas.  

Dessbättre har dessa sjukdomar inte drabbat våra hästar som just nu har en tävlingspaus, Pasi Aikio berättar varför;

- Det är förstås oroande rapporter om sjuka hästar just nu. Hos oss är vi nu extra observanta och noggranna med besök där vi inte tar emot någon som varit i ett annat stall innan de kommer hit, säger Pasi och fortsätter.

- Vi gör redan allt vi kan för att hästarna skall hålla sig frisk och förhindra smittspridning. Hästarna går ute väldigt mycket, vi har flera stallar där luften är väldigt bra med öppningsbara tak. Vi är väldigt noga med alla de små detaljer som är extra betydelsefulla i smittotider. Vi har egna transporter som tvättas och hålls rena så därmed åker våra hästar inte ihop med hästar från andra stall. I dagarna kommer vi också att investera i luftrenare i stallen för att ytterligare minska risken för smittor, berättar Pasi. 

Hästarna får mycket tid i hagen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Hästarna får mycket tid i hagen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Is i magen

- Trots att vi redan gör allt vi kan för att undvika att hästarna drabbas av olika smittor, så hjälper inte det. När man är ute och tävlar finns alltid risken att hästarna smittas. I stallarna, i duschar och inte minst i loppen. Om till exempel hästen i ledningen är nedsatt av en infektion, ja då hinner den i värsta fall smitta ner hela startfältet när de springer i det molnet med smitta som den lämnar bakom sig. Så, det är inte lätt att helt undvika att hästarna får infektioner, förklarar Pasi.

- Sedan någon månad har vi haft lite bekymmer med infektioner på våra hästar. Dessbättre handlar det inte om någon av de allvarliga sjukdomar som drabbat en del stall utan mer en "normal" infektion. Några av hästarna har haft lite feber, en del har haft lite dåliga blodvärden men, det är inga som varit sjuka som hosta och snuva. Men, de är trots allt nedsatta och har därför fått en liten paus både från träning och tävling för att deras immunförsvar skall få en chans att jobba med infektionen. Sådana här gånger gäller det att ha is i magen och låta hästarna vara i fred för då blir de friska snabbare, säger Pasi.

- Det känns ändå som om de flesta hästar är på bättringsvägen nu. Blodproven börjar se bra ut och temparna har stabiliserat sig. Normalt skall de inte tappa så mycket på det här uppehållet. När vi börjar köra igen så kommer de att behöva några träningsjobb där vi får se att de ligger rätt i puls och ha bra spänst, då är de redo igen. Men som sagt, det är bara att vänta och ha is i magen, avslutar Pasi.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Vi äger travhästar av högsta klass. Några av våra största segrar är; Prix d'Amerique, Derbyt, Europaderbyt, Kriteriet, Sprintermästaren, Jubileumspokalen, Stochampionatet, Drottning Silvias pokal och E3-finaler.

I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie, häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »