Elitloppshelgen, vi blickar tillbaka på årets travfest!

| 2019-05-29 15:21

Elitloppshelgen över och vi blickar tillbaka på en fantastisk travfest som hade alla ingredienser. Glädje, besvikelser, dramatik, överraskningar, regn, sol, stjärnor som tändes och, en stjärna som tackade för sig.

Vi blickar tillbaka på helgens stora travfest på Solvalla. Foto; A.Lindblom

Vi blickar tillbaka på helgens stora travfest på Solvalla. Foto; A.Lindblom

Elitloppshelg blev en fantastisk travfest med tävlingar i dagarna tre med totalt 36 väldigt spännande lopp.

Vi var totalt 41 446 personer på plats som fick uppleva tre dagar fyllda med toppenprestationer av fantastiska hästar och kuskar. 
Själva Elitloppsfinalen föregicks av stor dramatik. Efter att ha övertygat med seger i försöket, var Readly Express halt i provstarten inför finalen och tvingades därför lämna walk over.
Därmed var hans fantastiska tävlingskarriär över.

Men, innan hästen togs av banan, tackades han av inför den stora publiken. Kusken Björn Goop hade tårarna rinnande över kinderna och det blev en riktigt känslosam stund och ett fint avslut.

Fantastiske Readly Express gjorde karriärens sista start. Foto; A.Lindblom

Fantastiske Readly Express gjorde karriärens sista start. Foto; A.Lindblom

Passgång, eller inte passgång?

Finalen vanns sedan av den franske överraskningen Dijon med sin unge tränare och kusk, Romain Derieux. Men, de som kom ihåg upploppsfighten från Grand Criterium de Vitesse i Nice, kanske inte var lika förvånade över att de vann. Då var de ytterst nära att hålla undan för spurtande Readly Express.
Men, det dröjde länge innan resultatet ropades ut. Dijon tappade travet på upploppet och frågan var om hästen passerade mållinjen i passgång?

Domarna valde att fria och låta Dijon behålla segern och bli 2019-års  Elitloppsvinnare.

Hade domarna rätt eller fel? Svaret på den frågan är faktiskt omöjlig att svara på. På bilder och filmer som man kan se på målgången, är det omöjligt att se om det var ren passgång, eller för den delen, rent trav.
Därmed gjorde domarna rätt som friade och gav Dijon, Romain Derieux, och Frankrike segern, grattis!

Men, det var inte slut med dramatik i Elitloppsfinalen. 

Diskning eller inte diskning?

Ekipaget som var trea i mål, Aubrion Du Gers med belgaren "Jos", Joseph Verbeeck i sulkyn, hur kom de ut varvet från mål?
Från sitt innerspår, hade de ingen chans att hålla ledningen och hamnade därför i instängt läge bakom ledaren Dijon.
Det var dock inget som bekymrade "Jos" han styrde helt sonika ut i andraspår, trots att det inte fanns tillräckligt med plats. Dessbättre hände det ingen olycka men var det en diskningssituation?
Även här friade domarna och därmed blev det dubbelt franskt i finalen. Men, "Jos" klarade sig inte helt utan straff för sin vårdslösa styrning, det blev två dagars avstängning och 10 000 kr i böter.

Festen är över, nu är det 363 dagar till nästa. Foto; A.Lindblom

Festen är över, nu är det 363 dagar till nästa. Foto; A.Lindblom

Krafter kvar i Elitloppsfinalen

Trea i Elitloppsfinalen var Maharajahsonen Makethemark som därmed blev bästa svenskfödda och svensktränade ekipage. Det var en riktigt bra prestation men, hästen fick aldrig riktigt fritt och kom i mål med krafter kvar!

Med en andraplats i försöket och tredjeplatsen i finalen, blev dagsförtjänsten för Makethemark fina 875 000 kronor. Därmed är han nu Maharajahs vinstrikaste avkomma när han precis klev över 6 miljoner i total startprissumma. Mer lär komma från den här lille tappra krigaren som sannerligen ser ut att vara i absoluta toppform.

Björn Goop blev Elitloppshelgens segerrikaste kusk. Foto; A.Lindblom

Björn Goop blev Elitloppshelgens segerrikaste kusk. Foto; A.Lindblom

Övrigt vi noterade under Elitloppshelgen;

- Lördagens absolut gladaste vinnare var nog Magnus Träff och hela hans team då Queer Fish överraskade med att spurta ner allt motstånd i Sweden Cupfinalen. Den före detta Travkompanihästen är nu 10 år gammal men ser bättre ut än någonsin. Om vi bortser från söndagens speedrace som endast är 640 meter, var det Queer Fish som noterade sig för helgens snabbaste segertid, 1.09,7!

- Anrika Harper Hanoverslopp fick också en överraskande vinnare i Eelis och den unge finske kusken, Olli Koivunen.

- Det blev nytt svenskt rekord för utländska fyraåriga hingstar då den Italienskfödde Maharajahsonen Zaire Wise AS vann lördagens sista lopp på topptiden 1.10,9 över medeldistans. 

- 1989 vann Kenneth Karlsson Elitkampen med Svinten. Nu, 30 år senare upprepade  sonen Björn den bedriften med läckra Tangen Haap

- Björn Goop blev helgens segerrikaste kusk med fem segrar.

- Timo Nurmos blev segerrikaste tränare med tre segrar.

- Solvalla var banan som fick flest tränarsegrar med nio vinnare.

- Av de utländska tränare var det de italienska som var bäst med fyra segrar.

- Aetos Kronos vann treåringseliten på nytt världsrekord, 1.11,9 över 2 140 meter.

- Totalt under helgen kom det 41 446 personer till Solvalla vilket var en minskning mot förra året. Kanske var det vädret som skrämde bort "marginalpubliken"?

- Vinnarna av de 36 loppen som helgen bjöd på, var det 22 hästar som var svenskfödda. Övriga länder, Italien 4 hästar, Frankrike och USA 3 hästar, Norge 2 hästar samt Finland och Nederländerna en var.

- Av de 36 vinnarna, var det endast fyra som hade svenskfödda fäder. Elithingstarna Maharajah och Raja Mirchi, Zola Boko och Enjoy Lavec.

- Att, då det är Skottår 2020, är 363 dagar till nästa Elitlopp!

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »