Inför V75: Ett utropstecken redan i comebacken?

| 2019-06-20 09:36

I vintras var han ett utropstecken i V75. 
På söndag är han tillbaka i hetluften. 
Men är Exclamation Mark redo att på nytt leva upp till sitt namn direkt i comebacken? 
- Han är väl förberedd, försäkrar hästens tränare Reijo Liljendahl inför midsommarhelgens V75-omgång, där han även har Policy Of Truth till start från ett perfekt utgångsläge i gulddivisionen.

Exclamation Mark kommer med två V75-segrar bakom sig, men han har inte tävlat sedan januari. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Exclamation Mark kommer med två V75-segrar bakom sig, men han har inte tävlat sedan januari. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

I början av året levde Exclamation Mark (V75-1) verkligen upp till sitt namn. I imponerande stil tog han två raka segrar i bronsdivisionen. Men någon medverkan i bronsfinalen i februari blev det inte och när hästen nu kastar sig ut i V75-cirkusen igen är det hans första tävlingsframträdande på fem månader.
- Uppehållet var inte planerat. Han gjorde sig illa i en framkota i senaste starten på Solvalla och det tog lite tid att få igång honom igen, berättar Reijo Liljendahl.
Någon allvarlig skada var det emellertid inte och det är en vältränad häst som nu återkommer på banan.
- Han har tränat för fullt senan april, eller ännu lite tidigare. Han har tränat ordentligt!
Hur vässad är han?
- Han är inte vässad, det kan jag kan inte säga, men han är väl förberedd. Jag körde 1.21 med honom här hemma i måndags morse på en lite seg bana och han kändes bra på det. Framför allt känns han fräsch, pigg och gåvillig.

Potential att gå upp i gulddivisionen
Reijo Liljendahl planerar att låta Exclamation Mark tävla barfota runt om på Kalmartravet, som traditionsenligt står värd för V75-omgången. När hästen tävlade utan skor i fjol tog han bland annat två raka V75-segrar. Med andra ord kan det gå undan över upploppet om det löser sig med positionerna från bakspåret. 
- Man måste gå på andras villkor och ta vad man får därifrån, men jag hoppas att han kommer vettigt på det och att det blir hyggligt tryck på loppet. Då kommer han säkert att leverera. Jag har tidigare sagt att jag tycker att han snarare är bättre bakifrån än i ledningen, men det gäller som sagt att ha lite tur med fart och positioner.
Han är fem år, har vunnit 9 av 24 lopp och snart tjänat en miljon kronor. Vad förväntar du dig av honom framöver?  
- Får han var hel och frisk har han potential att utvecklas och kliva in i gulddivisionen. Han är startsnabb, rejäl och går ända hem.

”Klivit fram ytterligare ett steg”
Exclamation Marks ett år äldre stallkompis Policy Of Truth (V75-3) är med över fem miljoner kronor på vinstkontot uppe i gulddivisionen sedan länge. Han tillhörde kulltoppen som tre- och fyraåring och tampades i fjol med elithästar som Makethemark och Milligan’s School innan en skada satte stopp. Nu har han gjort två starter efter närmare tio månaders uppehåll. I årsdebuten spurtade han in som trea och senast blev han tvåa. Men borde han inte ha vunnit?
- Som det blev borde han kanske ha gjort det, men han hade inte riktigt den rätta formen och fick gå en lång bit i tredjespår på en lite lös bana som inte var gynnsam för honom. Erik (Adielsson) var fullt nöjd med hästen och jag tycker att det var en bra insats, minst lika bra som gången innan.
Hur bedömer du formen nu?
- Han är en äldre häst som behöver lopp i sig och nu har han gjort två starter efter lång vila. Han var fin i måndagsjobbet och jag tycker att han har klivit fram ytterligare ett steg efter senast. 
Vad tänkte du när du såg att han fick spår ett bakom startbilen?
- Perfekt! Bästa tänkbara för hans del. Loppet ser intressant ut, framför allt på grund av hur hästen känns, och även om motståndet är hårdare än senast hoppas jag att han kan vara med långt framme. Han kommer troligtvis gå med skor fram och barfota bak som tidigare. Det har funkat bra.

En sillbit hinns med
Danne Edel (V75-6) hänger också med till Kalmar. Han slutade senast oplacerad i loppet där Policy Of Truth blev tvåa. Nu startar han från dubbla tillägg i kraftprovet Kalmarsundsstayern.
- Han mötte bra hästar senast och räckte inte till. Men han gick ändå en 12-tid och gången innan var han bra efter ett invändigt lopp hemma på Solvalla mot lite klenare motstånd. Nu är det tre varv och han får ta dem på utmattning. Han är en diesel och ingen speedkula. Han tränar bra och har normal form. Han ska gå barfota runt om som vanligt och i vanlig vagn nu när det är voltstart.
Reijo Liljendahl har en spännande söndag att se fram emot. Och lördag. Och måndag. Som travtränare hinner man sällan fira årets högtider riktigt på samma sätt som de flesta andra.
- Vi får fira midsommar i Rättvik på lördag, i Kalmar på söndag och sedan med Stosprinterkvalen i Halmstad på måndag. På midsommarafton ska jag träna hästar på förmiddagen. Men naturligtvis ska jag hinna med en fiskbit till middagen.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »