Erik Adielsson efter 5 000 segrar: travet roligare än någonsin

| 2019-06-20 09:48

Onsdagens tävlingar på Solvalla kröntes av ett guldkantat jubileum. 
När Erik Adielsson styrde Mellby Eye Catcher över mållinjen tog han samtidigt sin 5 000:e seger i karriären. 
Erik gör det som den nionde kusken i den svenska travhistorien.

- När man ser vilka kuskar som finns med i den klubben kan man inte annat än att känna sig hedrad och ödmjuk. Det är inte helt enkelt att ta 5 000 segrar, säger Erik Adielsson som snart kört 30 000 lopp i sin karriär och nu ser framåt:
- Travet är roligare än någonsin. Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb. Jag trivs med livet och får chansen att köra bra hästar. Den svenska travsporten håller hög klass med en stor bredd med skickliga kuskar, inte minst många unga, och förstås väldigt, väldigt bra hästar.

Fenomenala resultat
Erik Adielsson började köra som 18-åring 1992 och kan se tillbaka på fenomenala resultat med segrar i så gott som alla svenska storlopp kryddat med många internationella höjdare. Segerparaden i de största unghästslagen innehåller Derbyt, Kriteriet, Uppfödningslöpningen, Stochampionatet, Oaks, Sprintermästaren, Gustaf V:s Pokal, Drottning Silvias Pokal, Breeders´ Crown, E3, Derbystoet och italienska Gran Premio Orsi Mangelli.
Segerlistan för äldre hästar är lika imponerande: Olympiatravet, Hugo Åbergs Memorial, Sundsvall Open Trot, Jubileumspokalen, Oslo Grand Prix, Norrbottens Stora Pris, Copenhagen Cup, EM för ston, Grosser Preis von Deutschland och Suur-Hollola-loppet.
Lägg till det tre allsvenska kuskchampionat, 21 banchampionat, tre gånger utsedd till Årets Kusk, två segrar i Lärlings-EM och landets tredje segerrikaste kusk i V75/STL genom tiderna.

Citation och Joke Face Eriks toppar

Vilka storsegrar har betytt extra mycket?
– Citations seger i Hugo Åbergs Memorial 2006 värdesätter jag mycket högt. Jag hade börjat mitt samarbete med Stig H Johansson och att då få vinna Åbergs på min hemmabana Jägersro var något mycket speciellt. På samma nivå ligger förstås segern i Svensk Travderby 2010 med Joke Face. Det var ett lopp jag ”jagat” och väldigt gärna ville vinna, säger Erik Adielsson.

På senare tid håller Erik Adielsson förstås vinsterna med Conlight Ås i Derbyt, Deimos Racing i Kriteriet, samt Coin Perdus och Global Welcome i Svensk Uppfödningslöpning väldigt högt. Körningen med Quid Pro Quo vid skrällsegern i Sundsvall Open Trot vill han också lyfta fram i ljuset. De är alla frukterna av samarbetet med Svante Båth.
- En aktuell topphäst är Attraversiamo som vann E3 i fjol och som jag håller mycket högt. Det inser alla som såg hans insats i Kungapokalen, säger Erik.

Ett lopp Erik Adielsson ännu inte lyckats att vinna är Elitloppet. Är det ett mål?
- Självklart ett det drömlopp att få vinna. Jag har ännu inte haft den där riktigt stora superchansen även om Citation vann ett försök. Men skulle jag sluta karriären utan elitloppsvinst kommer jag inte gräma mig över det. Jag har haft ett fantastiskt liv med travsporten.

Erik Adielsson jubileumssegrar till 5 000
1 Mirandas Pride, Jägersro, 29 december 1992
1.000 Golan Tabac, Lindesberg, 17 juni 2001
2.000 Pinekiller, Solvalla, 3 mars 2005
3.000 Jean Dobel, Solvalla, 1 oktober 2008
4.000 Macho Look, Jägersro, 23 mars 2013
5.000 Mellby Eye Catcher, Solvalla, 19 juni 2019
Tidigare svenska kuskar som passerat 5 000 segrar: Jorma Kontio, Olle Goop, Stig H Johansson, Jim Frick, Åke Svanstedt, Örjan Kihlström, Björn Goop och Ulf Ohlsson.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »