Trehundra gånger Örjan Kihlström

| 2019-07-18 13:38

På Sundbyholm i onsdagskväll, vann Örjan Kihlström med Who's Who vilket samtidigt var hans TREHUNDRADE seger med en häst från Travkompaniets stall!
Det började onsdagen den 27 februari 2002 med Calvin Capar.....

Så här är vi inte vana att se Örjan Kihlström för det är som kusk han nu har tagit 300 segrar med hästar från Travkompaniets stall. Foto; A.Lindblom

Så här är vi inte vana att se Örjan Kihlström för det är som kusk han nu har tagit 300 segrar med hästar från Travkompaniets stall. Foto; A.Lindblom

Det började en snöig onsdag

Onsdagen den 27 februari 2002 gjorde Calvin Capar karriärens andra start. På ett snöigt Solvalla vann vår treåriga italienare med 1,5 längd ner till tvåan i mål. I sulkyn satt Örjan Kihlström som därmed startade segerraden som idag är hela trehundra!

Den 6;e maj samma år vann Örjan vår första dubbel när Calvin Capar och Gendarme vann sina lopp på Solvalla.

Fram till 2005 tickade det sedan på för Örjan med 28 segrar bakom Travkompaniets hästar men, så kom J-kullen!

Så här började det. Travkompaniets allra första seger, Calvin Capar och Örjan Kihlström den 27 februari 2002.

Så här började det. Travkompaniets allra första seger, Calvin Capar och Örjan Kihlström den 27 februari 2002.

J-kullen, en riktig segerkull

2005 var J-kullen tre år och bidrog starkt till att Örjan det året vann hela 24 lopp iklädd Travkompaniets grön/vita tävlingsdress.
Det var också det året som han för första gången vann större lopp med våra hästar.
Rikitikitavi, Active Bowlers lopp, Slaget vi Axevalla Hed med Jazzman,
Sören Nordins lopp och Big Noon-pokalen med Jocose.
Och, framförallt det största loppet för de treåriga hästarna, uttagning och finalen i Kriteriet med Jaded.

Kriteriesegern med Jaded blev också Örjans 50;e Travkompaniseger.

När Jaded vann karriärens sista lopp, Silverhästen på Solvalla annandagen 2010, var det också sista gången Örjan satt bakom en häst ur vår J-kull.
Det blev verkligen ett vackert slut där det totalt blev hela 46 segrar med hästarna; 
Jaded, Jocose, Jazzman, Jampacked och Jeroboam.

Jaded och Örjan vinner Kriteriet 2008. Foto; ALN

Jaded och Örjan vinner Kriteriet 2008. Foto; ALN

Vacker, vackrare, vackrast!

Genom åren har vi haft väldigt många fantastiska och vackra hästar i vårt stall där vi alla har våra egna speciella favoriter. Men, den allra vackraste är det mörka supereleganta stoet, Lie Detector.

2007 började hon som treåring sin tävlingskarriär då Örjan verkligen visade sitt kunnande att skola en unghäst till att bli en fullfjädrad stjärna. I det tre första loppen fick Lie Detector trava på i olika positioner, avsluta med full spänst  och komma i mål utan att vara trött med fina placeringar men inga segrar. Med hjälp av Örjan jobbade det då lite veka stoet upp sin lust att tävla och att vara först.

Efter "inskolningsloppen" tog Lie Detector fyra segrar i rad, en av dem E3-final för ston. I uttagningsloppet till E3 satt hon dessutom svenskt rekord för 3-åriga ston över medeldistans.

Som fyraåring vann Lie Detector både Drottningens pokal och det största loppet för de fyraåriga stona, Stochampionatet
I stoets sista start var hon knappt slagen tvåa i Sto-SM. Totalt gjorde hon blott 30 starter med 13 segrar, alla med Örjan i sulkyn.

Lie Detector och Örjan vann tre årgångslopp. Foto; C.Kärrstrand

Lie Detector och Örjan vann tre årgångslopp. Foto; C.Kärrstrand

2008, den store konugens ankomst

Samma år som Lie Detctor vann årgångsloppen, Drottningens och Stochampionatet, 2008 kom han, Maharajah.
Som för många av våra hästar, blev det inte seger i debuten men snart skulle travvärlden få veta vem som var den store konungen!

I juni 2008 vann Maharajah E3-finalen på Bergsåker på ett sätt som golvade alla konkurrenter och, alla som tittade på. Även hans kusk Örjan Kihlström för efter det loppet var det första gången vi sett honom gråta av rörelse och upplevelsen att få sitta bakom en sådan häst.

Maharajah var sedan helt överlägsen i sin kull, vann Kriteriet och Derbyt, båda loppen på nya svenska rekord.
Segern i uttagningsloppet till Kriteriet, var för övrigt Örjans 100;e bakom en Travkompanihäst.
Som fyraåring vann "Marre" och Örjan även Europaderbyt.

Som äldre vann "Marre" och Örjan många stora lopp tillsammans framförallt, världens tuffaste travlopp, Prix d' Amerique!
I det fjärde försöket i loppet, 2014 stämde det hela vägen för "Marre" och Örjan och de fick äntligen passera mållinjen på Vincennes som etta!

När en skada till slut gjorde att "Marre" tvingades avsluta karriären hade han tillsammans med Örjan vunnit 30 lopp! "Marre" är den av våra hästar som Örjan vunnit överlägset flest lopp med. 
Han var också den häst som Örjan vann både seger nummer 100 (Kriteriekval 2008) och 200 (på Bergsåker 28 december 2012) med en av våra hästar.

Hela listan på Örjans segerhästar från vårt stall hittar ni längst ner i artikeln.

Travkompaniets M-kullen var en stark kull som inte bara innehöll Maharajah. Örjan vann också med; Milliondollarbaby, Merriment, Manna och Marvellous

Oooo, en sådan O-kull

2010 fick vi åter en riktigt stark kull, O-kullen. Det är den kull som Örjan så här långt har vunnit flest segrar med, 48 stycken.

One Too Many visade tidigt att han var något alldeles extra. Som treåring vann han, med Örjan som kusk, 8 lopp och blev segerrikast häst på Solvalla. Den största segern kom i Breeders Crownfinalen.
Tyvärr drabbades den högkapable hingsten av tarmvred som krävde operation och efter det kom han aldrig tillbaka på samma höga nivå  

Kullbrodern Orecchietti kom igång lite senare men, han visade snabbt på härlig segervilja. Samtidigt som kullbrodern One Too Many kämpade för sitt liv efter operationen, vann han finalen i Sprintermästaren och därmed vår andra seger i det anrika årgångsloppet. Som äldre vann han bland annat Årjängs stora sprinterpris
Den mörke läckre hingsten vann totalt 19 lopp, alla med Örjan i sulkyn.

En annan segerrik häst från O-kullen var Oolong. Han var en riktig kämpe som inte hade någon teknik för att trava och hade stora problem med sina ben. Men, han hade en helt otrolig inställning och ville vinna vilket han gjorde 11 gången på blott 30 starter. Fyra segrar kom i V75, tre försök och en final.

O-kullen blev också historisk då vi den 22 november 2010 för första gången fick en trippel. På hemmabanan Solvalla satt Örjan bakom våra segerhästar, Ostron, Oleander och One Too Many.

Örjan och Maharajah tog tillsammans 30 segrar, bl.a världens tuffaste lopp, Prix d' Amerique. Foto, A.Lindblom

Örjan och Maharajah tog tillsammans 30 segrar, bl.a världens tuffaste lopp, Prix d' Amerique. Foto, A.Lindblom

Den svarte blixten

Panne De Moteur var förste reserv till Kriterieuttagningen så han kom inte med där. Samma dag som finalen kördes, vann den svarte eleganten sitt första lopp och sedan lossnade det ordentligt. 
Som fyraåring vann han, tillsammans med Örjan, Fyraåringseliten på Solvalla. Som äldre vann han bland annat Jubileumspokalen och endast tio dagar efter den segern, Sundsvall Open Trot. Den segern togs efter en mycket sen lucka då Örjan styrde ut "Panne" i sidled, vilket var den snabbaste skänkelvikning någon har sett, och så flög de fram till seger!

2014 vann "Panne" och Örjan ett uttagningslopp till Elitloppet då de noterade 1.08,9 vilket var tangering av Commander Crowes svenska rekord, ett rekord som fortfarande står sig.

Panne De Moteur vann totalt 19 lopp i karriären med Örjan som dirigent bakom dem alla. 

Ännu ett svenskt rekord

En annan häst ur P-kullen är Pink Elephant som idag går som glad pensionär och extra pappa i lösdriften hos 2-årshingstarna på Yttersta.
Den 20 augusti 2011 tog han sin första seger. Öjan satt i sulkyn och de noterade sig för tiden 1.17,7 över 3 140 meter voltstart vilket var och fortfarande är, svenskt rekord för treåringar över distansen.

Det blev tre segrar till för duon, den största i V75-final under Elitloppshelgen 2013.

Örjans 300;e seger med en häst från vårt stall, Who's Who. Foto; Viksjö Foto

Örjans 300;e seger med en häst från vårt stall, Who's Who. Foto; Viksjö Foto

2013 rockade fett

2013 kom vår R-kull ut på banan. En riktigt stark kull som från början rockade fett men, som senare drabbades hårt av skador.
Supertalangenn Rolling Stones inledde sin karriär med hela åtta segrar, bland annat E3-final med Örjan i sulkyn.
Tyvärr drabbades hästen senare av stora problem med halsen vilket stoppade hans utstakade väg mot stjärnorna.

För Örjan rockade det sannerligen fett med Travkompaniets hästar det här året. Han avslutade vårt tävlingsår 2013 på annandagen på Solvalla med att vinna V75-finalen med Maharajah.

Därmed blev det hela 47 seger med hästar från vårt stall under 2013.

Pappas pojke

För två år sedan fick Örjan för första gången sitta bakom Who's Who, men det började inget vidare. I kvalloppet blev det galopp på upploppet och därmed blev Who's inte godkänd.
I första starten gick det bättre, det blev en mycket enkel seger för den härliga hästen som då visade alla HUR lik pappa han är på banan.

Det har blivit flera segrar för duon sedan hästens debut, inte minst förra höstens Derbyfinal. Då visade "Who's" att han ÄR pappas pojke för även han vann loppet på nytt världsrekord. 

Who's Who blev den häst som Örjan tog sin seger nummer 300 för vårt stall, en väldigt fin sammanträffande.
Maharajahs son tog vid där pappa slutade!

Världens bästa kusk!

Örjan Kihlström har varit och fortfarande är, en mycket viktigt del i vårt stalls framgångar.
Hans sätt att forma och skola in de unga hästarna att få en positiv upplevelse och känna lusten till tävling, är helt fantastisk.
Hans sätt att med mycket små medel gjuta mod i hästarna att ge sitt allra yttersta, är i det närmaste unikt.
Hans sätt att alltid tänka på hästarnas bästa, att aldrig begära mer än vad den klarar av för dagen, är rent underbart att se.

Det är bland annat därför som Örjan Kihlström ÄR världens bästa kusk!

Från alla oss i Travkompaniet och framförallt, från våra älskade hästar, ett trehundrafaldigt tack till Örjan för de här första trehundra segrarna, STORT tack!

Rolling Stones tog åtta raka segrar från debuten, i sulkyn Örjan Kihlström. Foto; C.Kärrstrand

Rolling Stones tog åtta raka segrar från debuten, i sulkyn Örjan Kihlström. Foto; C.Kärrstrand

Lite statistik över Örjan 300 Travkompanisegrar

Örjan har vunnit på 26 olika banor och 54 hästar från vårt stall. 
De flesta segrarna har han tagit på hemmabanan Solvalla, hela 170 stycken.

Här är listan på samtliga hästar Örjan vunnit med.

Häst/Antal segrar

Maharajah 30 
Jaded 24
Orecchietti  och Panne De Moteur 19 segrar
Jocose, Lie Detector och Who's Who 13
Nantucket och Oolong 11 segrar
One Too Many och Quality Questioned 10 segrar
Queasy 9
Rolling Stones 8
Random Shot 6
Calvin Capar 5
Hemlock, Jampacked, Jazzman, Merriment, Sharky Boko och Undies 4 segrar
Gendarme, Manna, Milliondollarbaby, Nettles, No Big Deal, Odd Fellow, Oleander, Tentacles, Tied Togehter och Troy Boko, 3 segrar
Alone, Half Volley, Information Center, Ostron, Quantillus, Rockabilly, Scott Boko, Toreador, Tycoon Boko och Uret, 2 segrar
Hesitate, High Speed, Hiking, Jeroboam, Kippis, Laughing Stock, Marvellous, Pasha, Shergar Boko och Tarzan Boko, 1 seger.

Panne De Moteur och Örjan efter segern i Jubileumspokalen. Foto; C.Kärrstrand

Panne De Moteur och Örjan efter segern i Jubileumspokalen. Foto; C.Kärrstrand

Största lopp

Örjan har vunnit 13 årgångsfinaler med våra hästar;

2005 - Kriteriet med Jaded

2007 - E3 final med Lie Detector
2008 - Drottning Silvias pokal med Lie Detector
2008 - E3 final med Maharajah
2008 - Stochampionatet med Lie Detector
2008 - Kriteriet med Maharajah

2009 - Derbyt med Maharajah
2009 - Europaderbyt med Maharajah

2010 - Breeders Crownfinal med One Too Many

2011 - Sprintermästaren med Orecchietti

2013 - E3 final med Rolling Stones
2013 - Jubileumspokalen med Panne De Moteur

2018 - Derbyt med Who's Who

Lopp med över 1 miljon i förstapris

2014 - Prix d´Amerique, Maharajah, 4 061 970 kr
2018 - Derbyt, Who's Who,  4 000 000 kr
2009 - Europaderbyt, Maharajah, 2 498 950 kr
2005 - Kriteriet, Jaded, 1 600 000 kr
2008 - Kriteriet, Maharajah, 1 600 000 kr
2009 - Derbyt, Maharajah, 1 600 000 kr
2011 - Prix De Paris, Maharajah, 1 588 965 kr
2013 - Olympiatravet, Maharajah , 1 500 000 kr
2008 - Stochampionatet, Lie Detector, 1 000 000 kr
2013 - Jubileumspokalen, Panne De Moteur, 1 000 000 kr
2013 - Sundsvall Open Trot, Panne De Moteur, 1 000 000 kr

One Too Many och Örjan efter Breeders Crownsegern. Foto; A.Lindblom

One Too Many och Örjan efter Breeders Crownsegern. Foto; A.Lindblom

Högsta och lägsta oddsen

Att Örjan varit påpassad på toton när han kört en häst från vårt stall visar statistiken tydligt.

Hela 48% av alla segrarna, 145 stycken, har vinnaroddset legat under 2,00. Vid 8 av segrarna, har oddset varit 1,00!

Vid endast fyra segrar har oddset legat över 10 gånger insatsen. Högsta vinnaroddset är från 26 juni 2015 då Tied Together gav 19,18.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »