Inför V75 Multijackpot/lördag: Pydin på tronen i kallblodens SM?

| 2019-08-21 08:28

Järvsöfaks och Månprinsen A.M. 
Svenskt Mästerskap för kallblod brukar vara vikt för dominanterna. 
Tronskiften sker då och då och 2019 kan vara året Pydin tar över i kallblodskungen Månprinsen A.M:s frånvaro.

Hagmyrentränaren Niclas Torstemo med SM-favoriten Pydin. Foto: Privat Foto av Privat

Hagmyrentränaren Niclas Torstemo med SM-favoriten Pydin. Foto: Privat Foto av Privat

Bergsåker i Sundsvall bjuder på ett matigt program på lördagen med flera stora lopp på V75-kupongen. 
Sundsvall Open Trot med en miljon i förstapris rundar av omgången som på spelet stärks med en Multijackpot där det enligt kalkylerna kan rulla ut 100 miljoner (!) till en ensam vinnare med sju rätt. 
V75-2 är SM för kallblod där lille Hagmyrentränaren Niclas Torstemos sjuåring Pydin blir favorit. 
Torstemo står inför något som kan bli en höjdpunkt på karriären. Ett SM-tecken och en segercheck på en kvarts miljon är inom räckhåll med formdjuret Pydin.
- Nu när Månprinsen är skadad och ute ur bilden tycker jag väl att han ska ha en bra chans. Jag har absolut en häst som har kapacitet att vinna. Men det har också hänt förr att inte bästa hästen vinner, säger Niclas Torstemo som spikar sin egen häst i tipset Fem Tippar V75.
Pydin hade tre raka segrar då segerraden bröts i den senaste starten. Sjuåringen är ingen renodlad sprinter och i Bollnäs blev det förlust över kort distans mot Odd Herakles, Norges för dagen bästa kallblod.
Även Roli Eld hann före i mål, en annan nork häst.
- Det var några som var alldeles för bra den dagen. Pydin blev också hängande i tredjespår mest hela tiden första 800 meterna och fick sedan gå i dödens. Hästen vart trött helt enkelt och det var han ursäktad för, säger Niclas Torstemo.

Kan bli hyfsad resa
2640 meter i lördagens SM passar bättre. Ove A Lindqvist kör som vanligt men sinkas av ett sjundepår bakom bilens vinge. 
Pydin är inte heller någon startkatapult. Torstemo hoppas att Pydin slipper slita allt för mycket i spåren på lördag som senast. 
- Ove har två och ett halvt varv på sig att göra något åt det där spåret. Det bästa vore om han inte fick allt för vida spår utan kommer ner i mitten någonstans och får sitta där lämpligt länge. Han är ju inte beroende av någon ledning utan går lika bra i ryggar.

Tuffast på lördag?
Alla de bästa svenskfödda är med på lördag. Torstemo får det till att det egentligen bara är Månprinsen som saknas.
Tuffa motståndare men han tror sig träna den tuffaste hästen.
- Pydin är väl den här som varit med och mött de allra bästa hela tiden. Även de bästa norrmännen. Många av de som är med på lördag är jättebra och vinner mycket lopp men de har ju inte härdats mot eliten än riktigt.

Downperiod i fjol

Pydin har varit med i SM på Bergsåker två gånger tidigare utan större framgång. I loppet i augusti i fjol sågs hästen i dödspositionen och slutade sjua. Sjuåringen är stark men mer än en sjundeplats efter den resan var inte att begära. Särskilt inte som Pydin var "sämre" den dagen.
- Vi hittade inget fel på honom men just i SM och i några starter under hösten var inte i närheten av kapaciteten han har.  Så vi ställde av honom i början av december och efter några månader kom han igång och började starta igen. Peppar, peppar så har han bara gjort bra lopp hittills i år.

Extraväxlar för framtiden
Hagmyrentränaren tror att Pydin har nära nog toppform och hoppas att den håller i sig över lördagen. Balansen blir barfota bak igen och även i övrigt samma utrustning som på slutet. 
- Han tränades inte för några vråltider som tre- och fyraåring och går ju fortfarande med järnskor och fast bomull i öronen. Så vi har mycket sånt att ta av framöver om vi vill. Det bästa med honom är att han är så pass komplett. Han är både stark och snabb och oöm för positioner. Tidigare hade han problem med att han var osäker och hade ju onödigt hög procent på galopper då. Men det har han ju rättat till ordentligt och har ju inte tagit ett felsteg i år exempelvis, slutar Hagmyrentränaren som har en hel del att hoppas på inför lördagens SM.
SM-giganter på senare år har varit just rasens bästa. Skadade Månprinsen A.M. har vunnit loppet sex gången. 2016 vann Odin Tabac och bröt av sviten och då var kallblodskungen trea.
Järvsöfaks tog tio SM-guld 1999-2009. Nordgubben bröt av med en seger 2004 då Järvsöfaks inte var med i loppet.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »